Până la socialişti, Republica Moldova a avut o problemă cu reţinerile popularilor

| 24 apr, 2014

Cum campania pentru alegerile europarlamentare se apropie, Traian Băsescu se află într-o goană furibundă după puncte electorale pentru noul său vehicul politic – Partidul Mişcarea Populară. Aşa se facă că, la numai trei zile după sărbătorile pascale, şeful statului a bifat deja o prezenţă în studiourile TV, mai precis în platoul emisiunii Adevărul Live.

Temele atacate de preşedinte au fost numeroase, de la intervenţia autorităţilor la inundaţiile din Teleorman până la conflictul de regiune, acolo unde Federaţia Rusă nu pare dispusă la niciun fel de concesii în raport cu Ucraina sau cu puterile occidentale.

Din multitudinea de teme abordate de Traian Băsescu, merită analizată retorica şefului statului în raport cu Republica Moldova, mai precis teza aşa-zisului dezinteres al socialiştilor europeni în ceea ce priveşte protejarea republicii de peste Prut de posibilele agresiuni ale Kremlinului. “Eu dacă aş fi europarlamentar aş spune pe toate drumurile: Nu votaţi socialiştii! Candidatul socialiştilor la şefia Comisiei Europene e Martin Schultz. Pentru mine, socialiştii sunt cei care vor face compromisuri pe spinarea Republicii Moldova şi a agresiunilor Rusiei, vor avea o atitudine moderată la adresa Rusiei, şi nu este momentul pentru aşa ceva”, a declarat şeful statului.

În mod evident, declaraţia preşedintelui Băsescu este ipocrită şi nu are corespondent în realitate. Miza retoricii şefului statului este aceea de a capta un segment electoral care rezonează la discursul naţionalist. Dacă a juca pe această carte în plan intern poate fi într-o anumită măsură explicabil, a extinde acest discurs în plan extern, luând practic la ţintă lideri politici europeni de prim-plan, devoalează o abordare retrogradă şi nedemnă pentru un şef de stat european.

În fond, poziţionarea lui Martin Schulz pe tema raportării Uniunii Europene la conflictul în care sunt implicate Federaţia Rusă şi Ucraina este una legitimă şi firească. Viziunea lui Martin Schulz, împărtăşită de altfel şi de majoritatea şefilor de state şi de guverne ale UE, se bazează pe o aplanare pe cale paşnică a tensiunilor. În cele din urmă, o retorică ameninţătoare şi ultimativă la adresa Rusiei, variantă pe care marşează Traian Băsescu, ar potenţa starea de conflictualitate deja existentă, cu repercusiuni greu de anticipat asupra întregii regiuni.

Până la a aduce în discuţie aşa-zisă atitudine moderată a socialiştilor europeni în ceea ce priveşte situaţia Republicii Moldova în regiune în contextul agresiunilor Federaţiei Ruse, nu trebuie ignorată poziţionarea PPE. Pentru familia popularilor europeni, situaţia Republicii Moldova a reprezentat un non-subiect. Pentru popularii atât de dragi lui Traian Băsescu, eforturile de integrare al Republicii Moldova au fost tratate cu reţinere şi chiar cu indiferenţă. Numai când conflictul ruso-ucrainean a izbucnit în regiune, liderii populari în frunte cu Joseph Daul au găsit de cuviinţă să ne vorbească despre necesitatea integrării în Republicii Moldova în Uniune.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ