Papa Francisc: Omul, principala cauză a încălzirii climei

| 18 iun, 14:40

Activitatea umană este principalul factor responsabil de încălzirea climei, care provoacă o distrugere 'inedită' a ecosistemelor, scrie Papa Francisc în enciclica 'Laudato Si' consacrată mediului înconjurător, publicată joi, relatează AFP.

"Cea mai mare parte a încălzirii globale din ultimele decenii este provocată de concentrația mare de gaze cu efect de seră emise în principal din cauza activității umane", scrie Jorge Bergoglio în acest text de aproximativ 200 de pagini.

'Schimbările climatice sunt o problemă globală cu grave implicații de mediu, sociale, economice, distributive și politice și constituie una din principalele provocări actuale pentru omenire', scrie Papa în capitolul dedicat acestui subiect, conform Radio Vatican.

De asemenea, Papa consideră că a venit timpul ca țările bogate să accepte o reducere a creșterii economice pentru a permite degajarea de resurse în favoarea țărilor celor mai sărace. În acest veritabil manifest pentru o revoluție socială, de mediu și economică, Papa Francisc atrage atenția și în legătură cu faptul că dominația multinaționalelor asupra resurselor de apă va deveni una din principalele surse de conflict în acest secol. El consideră că, în afară de apă, epuizarea anumitor resurse va conduce la noi războaie.

Textul enciclicei 'Laudato si', care are șase capitole, este străbătut de la un capăt la altul de câteva linii tematice, abordate din perspective diferite, care îi conferă un pronunțat caracter unitar, precum relația strânsă dintre cei săraci și fragilitatea planetei; convingerea că lumea trăiește într-o relație profundă; criticarea noii paradigme și a celorlalte forme de putere care provin din tehnologie; îndemnul de a căuta noi modalități de înțelegere a economiei și a progresului, rezumă Radio Vatican.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ