Parchetul Militar nu îl va ancheta pe torţionarul Vişinescu

| 08 aug, 2013

Întreaga evoluţie a cazului reclamă totuşi o dezbatere cu privire la prevederile referitoare la răspunderea legală a foştilor torţionari din regimul comunist.

Deşi în urma dezvăluirilor de presă care îl aveau în prim-plan pe Alexandru Vişinescu s-a creat un adevărat curent în rândul opiniei publice prin care se solicita tragerea la răspundere a torţionarului, anunţul reprezentanţilor Parchetului Militar nu coincide cu orizontul de aşteptare al majorităţii românilor.

Astfel, Parchetul Militar a anunţat că îşi declină competenţa în speţa torţionarului Alexandru Vişinescu, în cazul căruia Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a depus plângere penală. Şeful Parchetelor militare, procurorul militar Ion Vasilache a explicat că, din 2007, competenţa pentru anchetarea acestor infracţiuni a fost mutată la Parchetul General. Mai mult, şeful Parchetelor Militare, Ion Vasilache a declarat recent că, în cazul Vişinescu, probabil termenul de prescripţie s-a împlinit. „Este necesar să se analizeze dacă termenul de prescripţie s-a împlinit. Dacă faptele au fost comise în `56 termenul de prescripţie probabil s-a împlinit după 15 ani”, a susţinut procurorul Vasilache.

Întreaga evoluţie a cazului reclamă totuşi o dezbatere cu privire la prevederile referitoare la răspunderea legală a foştilor torţionari din regimul comunist. Prescrierea invocată în astfel de cazuri este, pe cât de simplă, pe atât de nedreaptă. Judecarea torţionarului Vişinescu reprezintă o chestiune de demnitate, moralitate şi mai ales de dreaptă justiţie, nu doar faţă de victimele de atunci ale regimului, ci şi faţă de familiile acestora care au avut de suferit ca urmare a acţiunilor regimului comunist.

Cele mai bune exemple în acest sens sunt tratamentele pe care le aplica alte state torţionarilor. Spre exemplu, în Ungaria, Polonia sau Germania nu numai că foştii torţionari nu beneficiază de prescrieri ale faptelor comise, dar justiţia nu dă dovadă de niciun fel de clemenţă. Argumentul este unul foarte simplu – timpul cicatrizează rănile, dar nu poate şterge din memoria colectivă a popoarelor şi a rudelor victimelor nenorocirile din timpul regimurilor extremiste.

Pentru ca cei care se fac responsabili de torturarea semenilor lor să dea socoteală în faţa legii, este însă nevoie asumarea corectă a trecutului, în sensul reparaţiilor morale faţă de victime şi familiile lor. Desigur, contraexemplul pe care l-a oferit Traian Băsescu cu un alt torţionar nu poate decât să ne cutremure. Chiar dacă a fost declarat vinovat pentru activitatea din timpul regimului comunist, un torţionar a fost decorat de preşedintele Traian Băsescu. Cel “onorat” de şeful statului cu Ordinul Virtutea Militară în grad de Cavaler se numeşte George Homoştean şi este unul dintre cei mai temuţi torţionari ai închisorilor comuniste.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
08 aug, 2013
mircea
memoria colectiva a nemerniciilor comunismului...
,...daca pentru unii se acrediteaza ideea ca timpul este vindicativ pentru nemerniciile totalitarismului, fie fascist, fie nazist, fie comunist....pentru ce-i ce au cunoscut ororile trecutului nefast, nici o clipa nu se poate uita, ba mai mult permanent se deruleaza imagini dezastruase ce au fost traite...atat de personajul in cauza , cat si de intreaga familie: asadar, daca se doreste cu adevarat eradicarea din radacini a intamplarilor nefaste ale trecutului totalitar, este nevoie de vointa politica , de decizii corecte in judecarea cazurilor fiecare separat, si acolo unde se justifica si colectiv,...celor care mai sant in viata repartii atat materiale cat si morale, iar ce-i ce s-au facut vinovati...functie de faptele dovedite penaltati corespunzatoare. ...Nu inteleg formalismul condamnarii comunismului public in romania, iar tortionarii sa se bucure de Democratie cu pensiide peste 6000 roni.
08 aug, 2013
visinescu marian
confuzie
va rog doamna sa scrieti exact numele domnului ca sunt si alti cu numele de visinescu si acest lucru poate genera confuzii si neplaceri, va rog mai multa atentie

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ