Parlamentarii au lipsit şi astăzi de la dezbaterile pe tema conversiei creditelor în franci. Cum şi-au motivat absenţa

| 28 ian, 11:15

Ședința Comisiei pentru buget - finanțe din Camera Deputaților, în care trebuia să se discute despre conversia creditelor din valută în lei, a fost suspendată, miercuri, din lipsă de cvorum.

"Constat că lucrurile merg dinspre bine spre foarte bine. Mi-aș dori să rog acum unul dintre secretarii comisiei să stabilească cvorumul și constat că nu există. Neavând condiția de cvorum, mulțumesc pentru participare. Ne vedem săptămâna viitoare în sesiunea ordinară", a spus președintele comisiei, social-democratul Viorel Ștefan.

Comisia pentru buget urma să discute miercuri cu reprezentanți ai Asociației Române a Băncilor, Băncii Naționale, Ministerului de Finanțe, Consiliului Patronatelor Bancare proiectele de lege privind conversia creditelor din valută în lei.

În data de 15 ianuarie 2015, francul elvețian s-a apreciat puternic pe piețele internaționale, câștigând aproape 30% în raport cu moneda euro, după ce Banca Națională a Elveției (BNS) a renunțat la pragul de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a practicat în ultimii trei ani.

Din acel moment, leul s-a depreciat accelerat pe piața valutară în fața francului elvețian și a dolarului american. În fața monedei elvețiene, leul a pierdut aproape 16 bani într-o săptămână, de la un curs de 4,4228 lei/franc vineri, 16 ianuarie, la 4,5817 lei/franc la sfârșitul săptămânii trecute (23 ianuarie). Comparativ cu dolarul american, leul a pierdut 11,17 bani și amenință pragul de 4 lei/dolar.

Luni și marți, leul a reușit să recupereze din pierderea înregistrată în fața francului elvețian și a principalelor valute, BNR afișând marți un curs de 4,4269 lei/franc, 4,4709 lei/euro și 3,9644 lei/dolar.

Potrivit autorităților, numărul românilor cu credite în franci ajunge la aproape 75.000.

Consultări la COTROCENI: preşedintele se întâlneşte cu liderii partidelor. VEZI care sunt temele de discuţie

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ