Parlamentul României - preocupat de micile lucruri care contează

| 05 feb, 2014

Senatul a adoptat recent noi reglementari pentru magazinele care comercializeaza produse agroalimentare, prin care comercianții vor fi obligaţi să plaseze separat pe rafturi produsele care urmează să expire în trei zile și care sunt oferite la prețuri promoționale.

Propunerea legislativă de modificare a ordonanţei cu privire la comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă (OUG 99/2000) a fost adoptată de plenul Senatului cu 87 de voturi pentru, 2 voturi împotrivă şi 2 abţineri., urmând să ajungă la votul decizional al deputaților.

Magazinele vor avea totodată îndatorirea de a informa cumpărătorii privind produsele care vor expira în curând, acestea putând fi comercializate cu preț redus și oferte promoționale. Termenul limită înainte de care trebuie separate produsele este de trei zile înainte de expirarea datei limită de consum a produselor alimentare sau a datei de minimă durabilitate aferente produselor nealimentare.

Importanța măsurii nu trebuie subestimată. Scopul prevederilor este protejarea cumpărătorilor de produsele pe cale să expire și care pot avea efecte nocive asupra sănătății acestora. Pe etichete vor trebui trecute toate informațiile relevante pentru comsumatori, începând cu tipologia și compoziția alimentului, iar separarea vizibilă a produselor, împreună cu eventualele oferte promoționale și reduceri de prețuri, vor face mult mai ușoară achiziționarea sau, de ce nu, evitarea acestora.

Din păcate, în condițiile în care nivelul de trai din România este printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, foarte mulți cetățeni sunt interesați de reducerile de prețuri oferite de retaileri în cazul produselor care se apropie de limita termenului de valabilitate. În multe cazuri, prețul alimentelor scad în ultimele trei zile pe rafturi chiar și cu 50%, iar această diferență permite românilor săraci să facă mult mai multe cumpărături pentru ziua următoare.

De asemenea, măsura va fi extrem de utilă pentru combaterea risipei alimentare. Potrivit Organizaţiei Mondiale pentru Alimente şi Agricultură (FAO), anual, la nivel global se irosesc 1,3 miliarde tone de alimente, în UE ajungând la gunoi în fiecare an aproximativ 90 de milioane tone de mâncare.

Ministrul mediului, Rovana Plumb, a declarat recent că România își propune să taie la jumătate cantitatea de cinci milioane de tone de deşeuri de alimente care se strâng în fiecare an și care cauzează, pe lângă o foarte mare risipă de mâncare, și o importantă problemă de poluare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
05 feb, 2014
cantautor
fantastic,propunerea de modificare a unui OUG din 2000,a fost realizata in 2014...
dupa 4 ani de stat in parlament..
ai inceput sa-i pupi undeva si pe acestia,nu doar pe ministri..
cred ca oricat de slabi ar fi ministrii,esti pe o panta decadenta..
05 feb, 2014
cantautor
VA ROG SA NU LUATI IN SEAMA!
ACESTE POSTARI NU-MI APARTIN! SEBASTIANE NU TE MAI JUCA!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ