S-a decis când se va dezbate şi vota noul Cod Fiscal în Parlament

| 20 aug, 08:29

Discuţiile dintre reprezentanţii partidelor politice pe tema Codului fiscal s-au încheiat la Palatul Parlamentului. Partidele politice s-au înţeles pentru un TVA de 20% în 2016 şi de 19% în 2017 şi şi eliminarea unor taxe şi impozite. Luni va avea loc sesiunea parlamentară extraordinară a Parlamentului.

UPDATE. Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunțat că lunea viitoare, de la ora 15,00, va avea loc o sesiune parlamentară extraordinară în care se va dezbate și vota cererea de reexaminare a noului Cod fiscal transmisă de șeful statului, Klaus Iohannis.

Suntem într-o situație inedită, pentru că în mod normal solicitarea președintelui trebuie să fie adresată Parlamentului cu indicarea articolelor din lege pe care președintele le consideră a fi necesare a fi modificate. Nu este cazul, e o scrisoare adresată Parlamentului, va trebui să vedem care e soluția juridică la această problemă. Am cerut punctul de vedere al experților juriști de la Senat, pentru a avea o imagine mai clară a modului cum să procedăm. Dacă nu, avem două variante - adoptarea Codului fiscal cum a fost adoptat de Parlament, respectiv cererea de reexaminare, ori discutăm, dar nu avem ce discuta concret, președintele nu ne-a dat în scris care sunt punctele pe care vrea să le discute Parlamentul, atunci nu există în regulament procedura de introducere a unor amendamente”, a spus președintele Senatului.

 

UPDATE. La două ore după ce s-au închieiat negocierile dintre reprezentanţii partidelor au venit şi primele reacţii ale BNR. "Salutam faptul că s-a ținut cont de poziţia Bancii Nationale si de obiectivul asumat cu partenerii internaţionali privind ţinta de deficit bugetar. Vrem să vedem şi impactul fiscal rezultat în urma acestor negocieri", au declarat pentru Hotnews oficiali ai Băncii Centrale. Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Mugur Isărescu, e tranşant: "Problemele rămân aceleaşi. Când ai asemenea creşteri cu cheltuielile salariale, o reducere cu un punct procentual a scăderii TVA nu are cum să le suplinească. Efectele vor fi aceleaşi: o reducere a credibilităţii, probleme cu costul datoriei, iar politica monetară va avea de suferit. Într-un cuvânt, aceasta relaxare e prea masivă şi prea devreme", mai spune Croitoru. La rândul său, Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei de Stabilitate din BNR, susţine: "Trebuie văzut cu creionul în mână impactul. Sigur că e salutar că nu se va micşora acciza şi că TVA nu se reduce la 19%, dar e prematur să ne pronunţăm. Mie, această relaxare îmi aminteşte de sfârşitul lui 2008, iar când mă gândesc la 2008 îmi vine în minte 2009 şi 2010 (anii în care s-au făcut corecţiile salariale, n.red.) Dar până nu facem calcule, nu putem să ne ante-pronunţam."

 

UPDATE. Premierul Victor Ponta a comentat pe Facebook despre consensul partidelor politice în ceea ce priveşte Codul Fiscal. "Săptămâna viitoare trebuie să se termine bătălia politică și să avem Codul Fiscal aprobat și promulgat de Președinte. Mesajul fundamental pentru economie şi zona socială este 20% cotă generală TVA! Un consens politic ne va ajuta să mergem în aceeași direcție și să găsim soluții raționale", a scris Ponta.

 

UPDATE. ”Astăzi am avut discuții pe Codul Fiscal cu toate partidele politice. S-a ajuns la un consens, la acest nivel, cel puțin față de amânarea a două măsuri. În primul rând TVA-ul va fi la 20% de la 1 ianuarie 2016 și la 19% de la 1 ianuarie 2017. O a doua măsură propusă de PNL a fost aceea de a amâna pentru un an de zile eliminarea supraaccizei pentru 2016, urmând ca acest lucru să se întămple din 2017. De asemenea, s-a sugerat ca în Parlament să facem o informare trimestrială a Guvernului față de modul în care execuția bugetului se realizează pentru a ști exact că ținta de deficit pe care ne-o asumăm să fie și respectată”, a declarat ministrul Orlando Teodorovici. 

”9% la TVA de la 1 iunie nu a fost prevăzută inițial în fotrmul atrimisă Parlamentului de Cod Fiscal și, de asemenea, au fost făcute câteva ajustări în acest sens. Azi am avut cifrele la zi, s-a discutat oarecum tehnic, pe fiecare măsură în parte.  Cifrele de astăzi, în urma discuțiilor pe cele două măsuri sunt aproximative, undeva la 0,5, 0,6 este o reducere a deficitului estimată inițial, adică în jurul cifrei de 2%”, a mai spus Teodorovici. 

Întrebat dacă a convins BNR că prevederile noului Cod Fiscal sunt aplicabile, ministrul Finanțelor a declarat: ”Nu e vorba de convins. A fost discuția ieri între priemier și guvernatorul BNR privind acest propuneri de amânare sau de reducere din Codul Fiscal. S-a agreat”. 

UPDATE. Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a declarat, după întâlnirea tehnică de la Parlament, că noul Cod Fiscal se apropie de angajamentele internaționale. "România se apropie prin Codul Fiscal de angajamentele internaționale. România are ca angajamente o serie de prevederi care asigură mediu de afaceri o dezvoltare sănătoasă. Modul în care au avut loc discuțiile ne dau o posibilitate să sperăm că toate angajamentele pe care România le-a luat în tratatele internaționale vor fi asuma", a spus Nicolăescu. Despre reducerea treptată a TVA-ului, liberalul a spus că aceasta "garantează sustenabilitate". Întrebat de ce PNL a refuzat prima oară Codul Fiscal, Nicolăescu a spus că inițial le-au fost prezentate alte date. "Atunci când a fost în Parlament dezbaterea pe Codul Fiscal, datele erau altele decât sunt azi. În cosecință și poziția se schimbă. Azi au adus niște cifre mult mai aproape de credibilitate", a mai spus acesta.

 

UPDATE. Reprezentanţii partidelor politice au ajuns la un consens cu privire la reducerea TVA la 20 la sută şi eliminarea unor taxe şi impozite. Ministrul Eugen Nicolicea a anunţat că TVA va fi scăzută în trepte, la 20% de la 1 ianuarie 2016 şi 19% începând cu 1 ianuarie 2017. S-a convenit, de asemenea, să se amâne scoaterea supra-accizei pentru carburant. Restul prevederilor au rămas neatinse, a spus Nicolicea. "Am discutat din punct de vedere tehnic, am văzut impactul, am făcut ca temerile privind nesustenabilitatea Codului Fiscal să nu mai existe", a explicat ministrul pentru relaţia cu Parlamentul.

 

UPDATE. La iniţiativa UNPR, partidele parlamentare s-au întâlnit, astăzi, pentru a discuta despre modificările din legea care stabileşte nivelul impozitelor şi taxelor plătite de orice firmă şi persoană fizică din România. TVA-ul este miza negocierilor. Premierul a spus aseară că este dispus să accepte un plafon de 20% şi nu 19% cum prevede Codul votat în Parlament. Potrivit unor surse, partidele s-au înțeles deja și TVA ar urma să fie redus la 20%.

PSD ar accepta reducerea TVA la 20%, în loc de 19%, liberalii sunt de acord cu TVA de 20%, dar vor păstrarea supraaccizei, iar UDMR - TVA redus la 19% sau, dacă nu se întruneşte majoritatea, la 20%. PSD l-a trimis la negocieri pe ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, împreună cu Viorel Arcaş (membru al Comisiei de Buget-Finanţe din Senat) şi Viorel Ştefan (membru al Comisiei de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor). De la UDMR participă euoparlamentarul Iuliu Winkler, senatorul Alexandru Vegh şi deputatul Erdei Doloczki Istvan.

Prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu anunța recent că, în urma discuțiilor informale care au avut loc în pregătirea acordului politic privind reexaminarea Codului fiscal, s-a convenit data de 20 august, ora 10,00, pentru întâlnirea tehnică, la Palatul Parlamentului. "Discuțiile tehnice vor fi urmate de discuții politice până la începerea sesiunii extraordinare parlamentare din 25 august", a spus Predoiu.

Liberalii vor fi reprezentați de secretarul general Marian Petrache și deputatul Eugen Nicolăescu.

Citeşte şi: Victor Ponta: Reducerea TVA la 20% are cel mai bun impact economic

Din partea UNPR, la aceste discuții vor participa ministrul Eugen Nicolicea și senatorul Haralambie Vochițoiu. Potrivit unui comunicat de presă al UNPR, "cei doi sunt specialiști care au experiența și pregătirea necesare pentru susținerea tehnică a punctelor de vedere ale Uniunii pe această temă". "UNPR își exprimă speranța că formatul convenit va conduce la o discuție tehnică solidă privind Codul fiscal, înaintea unei discuții politice necesare. UNPR își asumă rolul de punte de dialog între lideri și instituții și consideră că toți participanții trebuie să vizeze, în primul rând, soluțiile propriu-zise și nu eventuale câștiguri politice sau de imagine", se arăta în comunicatul citat.

Mai întâi PNL, apoi UNPR au propus ca toate partidele parlamentare să aibă consultări pe tema noului Cod fiscal care a fost aprobat de Parlament în luna iunie, dar trimis spre reexaminare Legislativului de către președintele Klaus Iohannis.

Președintele interimar al PSD Liviu Dragnea a precizat că social-democrații vor fi reprezentați la discuții de ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
20 aug, 11:19
oana
Start bani luna asta! Acum stie toata lumea ca ne-am extins foarte mult, dar mai avem nevoie de colaboratori, pentru ca avem planuri foarte mari pentru viitor! Vrem extindere si mai mare! Tu vrei sa castigi bani repede, cu o activitate bine organizata si interesanta? Atunci vino acum in echipa noastra! Solicita mai multe detalii si informatii la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ