Dan Suciu, BNR: Banca Naţională nu e implicată direct într-un proces de negociere privind reducerea TVA

| 20 aug, 18:14

Banca Naţională a României nu este implicată direct în vreo negociere pe tema reducerii TVA-ului, declară purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu. El spune că nu au fost discuţii formale în ultima perioadă între premierul Victor Ponta şi guvernatorul Mugur Isărescu.

Dan Suciu precizează că "Banca Naţională nu stabileşte nivelul TVA-ului în nici un fel. Îngrijorarea pe care Banca Naţională a exprimat-o de-a lungul timpului ţinea de pachetul de reduceri fiscale care cuprindea şi TVA-ul, pe lângă alte cinci măsuri, cu o pondere foarte mare toate în deficitul bugetar care se putea crea în urma acestei decizii sau care se poate crea în urma acestei decizii. Modul în care partidele vor ajunge la un acord de reducere a acestui deficit sigur că e foarte important, dar ţine de atributul Guvernului şi al Parlamentului de a găsi soluţiile cele mai bune din această perspectivă. Banca Naţională nu e implicată direct într-un proces de negociere, ci doar într-un proces de avertizare asupra riscurilor", notează RFI.

Întrebat dacă au existat discuţii în ultima perioadă între premierul Victor Ponta şi guvernatorul Mugur Isărescu, Dan Suciu a răspuns: "Nu au fost discuţii formale. Ştiţi foarte bine că a fost o întâlnire formală între ministrul de Finanţe şi guvernator acum o săptămână şi ceva-două săptămâni. Poziţiile noastre au fost clar exprimate de-a lungul timpului. Nu suntem parte a unui proces de negociere, aş vrea să transmit foarte clar acest mesaj, noi nu participăm la această negociere, care e una strict politică, presupune responsabilităţi politice. Ceea ce încercăm este să aducem informaţii complete şi corecte în legătură cu efectele întregului proces".

Citeşte şi:  S-a decis când se va dezbate şi vota noul Cod Fiscal în Parlament


Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că speră ca liderii politici şi Parlamentul să ţină cont de "opinia tehnocrată" venită din partea Executivului şi Codul Fiscal să fie aprobat şi promulgat săptămâna viitoare.

"Cred în continuare ca un tehnocrat ce sunt, alături de domnul Teodorovici, că important este să dăm mesajul fundamental pentru economie şi pe zona socială cu 20% TVA, nu 19, că 20% cotă generală cu 9% la alimente înseamnă 16 medie", a subliniat premierul, precizând că celelalte lucruri care privesc alte taxe şi impozite pot fi discutate de către oamenii politici, important fiind acum ca TVA-ul să fie redus la 20%.

Victor Ponta a precizat că a discutat despre acest lucru şi cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ