Partidul Conservator poate pierde trenul spre Bruxelles

| 21 aug, 2013

PC a încercat să își sporească greutatea în interiorul arcului guvernamental, racolând intens parlamentari de la alte partide. În sesiunea care s-a încheiat, conservatorii au câștigat cinci deputaţi şi doi senatori, astfel că formaţiunea numără la momentul actual nu mai puţin de 27 de parlamentari (9 senatori şi 18 deputaţi).

Într-o postare pe blogul personal, Dan Voiculescu scria zilele trecute că “așa cum se văd lucrurile acum, conservatorii români vor participa singuri la alegerile pentru Parlamentul European”.

Afirmația liderului conservator nu aduce în fond nicio noutate. Partidul pe care îl conduce a încercat din răsputeri în ultima perioadă să se repoziționeze pe scena politică și să găsească aliați care să îl ajute să treacă în mod satisfăcător peste hopul alegerilor europarlamentare, eșuând însă în mod lamentabil.

PC a încercat să își sporească greutatea în interiorul arcului guvernamental, racolând intens parlamentari de la alte partide. În sesiunea care s-a încheiat, conservatorii au câștigat cinci deputaţi şi doi senatori, astfel că formaţiunea numără la momentul actual nu mai puţin de 27 de parlamentari (9 senatori şi 18 deputaţi).

Încercând să își sporească cât mai mult importanța pe scena politică și, implicit, potenţialul de negociere, PC a mers chiar până acolo încât a dat de înțeles că ar fi chiar gata să îi arunce peste bord pe liberali și pe Crin Antonescu. Calculele lui Voiculescu au fost stricate însă de PSD care, pățit fiind cu camelonul conservator, a evitat să se amestece în disputa dintre PNL și PC. Așa că, după ce au afirmat că protocolul ACD nu funcționează fizic, conservatorii au fost forțați să dea înapoi și să revină la o atitudine ceva mai puțin beligerantă față de liberali.

Chiar și așa, PNL-ul este de acum pus în gardă, iar relațiile altădată extrem de cordiale dintre cele două partide par să fi suferit o serioasă răcire. Iar liberalii, care ei înșiși au pierdut procente importante în sondaje în fața PSD, sunt acum dispuși mai puțin ca oricând să cedeze conservatorilor câteva locuri eligibile pentru Parlamentul European, mai ales că PC-ul lui Dan Voiculescu nu mai are aceeași atractivitate de când audiențele grupului mediatic pe care îl conduce au început să scadă ca urmare a scandalului Alexandrescu.

Așa se face că formațiunea nu mai are astăzi o altă alternativă decât să candideze singură pentru Parlamentul European. Și, cu toate că partidul a încercat din răsputeri să își arate mușchii, realitatea este că PC nu are capacitatea organizatorică să ducă o asemenea bătălie electorală de unul singur.

Desigur, niciun război nu este dinainte pierdut. Dar pentru a-l câștiga, PC ar avea nevoie de o minune, în condițiile în care dispune la momentul actual de o zestre electorală aproape insignifiantă. Iar pentru a crește în sondaje, PC nu se poate baza doar pe lobby-ul lui Dan Voiculescu pentru reintroducerea pedepsei cu moartea sau pe protestul împotriva proiectului CERN din cauza găurilor negre pe care acesta le-ar provoca. Asemenea ieșiri excentrice, deși au făcut deliciul ziarelor de scandal, nu au adus niciun beneficiu profilului european al conservatorilor. Ba dimpotrivă, ele au împins partidul către o zonă excentrică, de unde PC-ul, indiferent de câte dezbateri ideologice ar organiza în interiorul său, cu greu va mai putea să iasă și să redevină un actor politic credibil.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ