Patriarul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, împlineşte 62 de ani

| 22 iul, 2013

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, împlineşte luni 62 de ani, prilej cu care oficiază Sfânta Liturghie în Paraclisul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruinţă, din reşedinţa patriarhală.

De la orele 1100, la Catedrala patriarhală va fi oficiată slujba de Te Deum ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Bisericii Ortodoxe Române, poporului român şi Preafericirii Sale, precum şi pentru ajutorul dăruit Patriarhului României în promovarea credinţei şi misiunii creştin-ortodoxe', informează site-ul Patriarhiei.

Slujba de Te Deum va fi urmată, de la ora 12,00, de un scurt moment aniversar în sala Europa Christiana din Palatul Patriarhiei. Sunt aşteptaţi să participe toţi cei care doresc să îl felicite pe patriarhul Daniel cu ocazia zilei de naştere, membri ai Sfântului Sinod, personalităţi ale vieţii publice, cler şi credincioşi, precizează Patriarhia Română.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), ales la 12 septembrie 2007, Daniel, pe numele de mirean Dan Ilie Ciobotea, s-a născut la data de 22 iulie 1951, în satul Dobreşti, comuna Bara, judeţul Timiş, ca al treilea copil în familia învăţătorului Alexie şi Stela Ciobotea.

La 6 august 1987 intră în viaţa monahală la Mănăstirea Sihăstria cu numele Daniel, unde a fost hirotonit preot-ieromonah. Ulterior, în octombrie 1988, este hirotesit protosinghel. În perioada 1 septembrie 1988 - 1 martie 1990, este consilier patriarhal, director al Sectorului Teologie Contemporană şi Dialog Ecumenic. În paralel, deţine funcţia de conferenţiar la Catedra de Misiune Creştină a Institutului Teologic Universitar din Bucureşti. A făcut parte din Grupul de Reflecţie pentru Înnoirea Bisericii, înfiinţat în ianuarie 1990, a cărui primă realizare a fost readucerea religiei în şcoli, cu concursul Ministerului Învăţământului.

În martie 1990, a fost hirotonit episcop vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, cu titlul 'Lugojanul'. După trei luni, în iunie 1990, a fost ales mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, iar la 1 iulie 1990 este înscăunat ca arhiepiscop al Iaşilor şi mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Printre realizările sale ca mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, se află întemeierea mai multor instituţii teologice printre care Facultatea de Teologie Ortodoxă 'Dumitru Stăniloae' din Iaşi şi Seminarele Teologice Ortodoxe de la Mănăstirea Agapia, Botoşani, Dorohoi, Iaşi şi Piatra Neamţ. De asemenea, pe plan social-caritativ, au fost înfiinţate sub îndrumarea sa o serie de aşezăminte şi asociaţii creştine.

După decesul patriarhului Teoctist, la 30 iulie 2007, mitropolitul Daniel al Moldovei a asigurat locotenenţa până la alegerea noului patriarh.

Mitropolitul Moldovei, Daniel, a fost desemnat pentru a candida pentru funcţia de patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, alături de Bartolomeu Anania, mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, şi episcopul de Harghita şi Covasna, Ioan, în şedinţa Sfântului Sinod desfăşurată la 12 septembrie 2007.

În aceeaşi zi, Colegiul Electoral Bisericesc a ales cel de-al şaselea patriarh al BOR, în persoana mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, Daniel Ciobotea, în al doilea tur de scrutin, cu 95 de voturi. A fost întronizat la 30 septembrie 2007.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
22 iul, 2013
Extrafericitul Daniel Şpăgoveanul
BOR
Fiilor, de ziua mea vreau sa va cinstesc cu sfintele moaste de sub sutana. Asadar, nu mai pierdeti timpul pe net sau pe cine stie altundeva, ci veniti urgent la Patriarhie. Doar astazi veti gasi sub sutana mea unicele moaste vii, compuse dintr-un organ cilindric, vanjos si lung de 22 de centimetri, cu cap gros, precum si doua bile paroase si mari asemeni unor oua de strut. Sunt fierbinti, primitoare, izvorasc o mireasma dulce de stromeleag si daca le molfaiti alene, veti trezi izvorul de mir sub forma unui jet alb, laptos, fierbinte si reconfortant. Retineti, doar astazi aveti dezlegare la pupat sfintele mele moaste in ęręcţíę. Doamne ajuta !

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ