Patronatele din Agricultură, nemulţumite de comunicarea cu ministerul

| 23 apr, 2013

Reprezentanţii patronatelor din agriculturã sunt nemulţumiţi de comunicarea cu ministerul de resort, unde "uşile sunt foarte bine blocate" şi nu le sunt ascultate problemele şi propunerile, fiind primite în schimb la discuţii asociaţii mici, cu câţiva membri.

"O problemã care mã doare este cã ies hotãrâri de Guvern, ordonanţe ale cãror proiecte sunt discutate nu tocmai cu cei care stãpânesc domeniul respectiv. Şi astfel au apãrut dupã anii 2000 o mie şi una de asociaţii, federaţii, confederaţii, cu doi-trei membri care se dau cu nume pompoase şi îşi spun reprezentanţii agriculturii", a afirmat preşedintele Ligii Asociaţiilor Producãtorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu.

El a recomandat ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, sã cearã pãrerea experţilor, profesori şi cercetãtori, pentru proiectele de acte normative.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Producãtorilor Agricoli din România (FNPAR), Viorel Matei, a afirmat cã în ultimii patru ani ministerul nu prea a discutat cu organizaţiile profesionale.

"Nu mai existã organizaţii pentru cã uşile de la minister sunt foarte bine blocate. Nu poţi face organizaţii reprezentative formate din douã-trei persoane. (...) România trebuie sã adopte o politicã agrarã cu sprijinul fermierilor", a spus Matei.

În replicã, ministrul Agriculturii le-a spus reprezentanţilor patronatelor cã el discutã cu toţi fermierii, cu toate asociaţiile, indiferent cã reprezintã doi sau 2.000 de fermieri, pentru cã toţi sunt importanţi.

"Vã asigur cã existã disponibilitate la Ministerul Agriculturii pentru discuţii, va aştept oricând sã vorbim despre problemele cu care vã confruntaţi", a afirmat Constantin.

Constantin a menţionat că este de acord cã trebuie definit, la nivel naţional, ce înseamnã "organizaţie reprezentativã".

În ceea ce priveşte fiscalizarea agriculturii, Matei considerã cã trebuie impozitate persoanele fizice care lucreazã peste 50 de hectare. Reprezentantul FNPAR doreşte o impozitare corectã, iar banii colectaţi sã nu fie viraţi la bugetul centralizat, aşa cum s-a întâmplat la Sãnãtate.

"Dacã vrem un buget sãnãtos, dacã vrem sã ajutãm agricultura, dacã vrem din ceea ce colectãm sã redãm peste 40-50% cãtre infrastructura din agriculturã, atunci trebuie sã plãtim toţi impozit. Dar trebuie sã impozitãm persoanele fizice care lucreazã de la 50-100-200 de hectare, care sub masca acelei persoane fizice nu plãteşte niciun leu impozit, dar primeşte subvenţii, are toate drepturile", a spus Matei.

Constantin a replicat cã preocuparea sa ca ministru a fost sã nu impoziteze agricultura de subzistenţã, dar cei care au potenţial sã producã pentru piaţã intrã în zona de impozitare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ