PDL rescrie strategia apropierii de PNL – îl băgăm şi pe Băsescu

| 09 iul, 2014

Băsescu şi PDL. După Congresul PDL şi eşecul Elenei Udrea de a prelua şefia democrat-liberalilor, Traian Băsescu şi Vasile Blaga s-au aflat aparent într-un război presărat cu multiple schimburi de replici tăioase. Cel mai recent episod s-a consumat în urmă cu câteva zile când şeful statului a afirmat că actuala conducere a PDL se află în aceste zile în „banca compromisului murdar”, exact cu aceia care ”au dat lovitura de stat”.

Băsescu şi PDL. Replica preşedintelui PDL la adresa lui Traian Băsescu nu s-a lăsat aşteptată, acesta afirmând că Victor Ponta este cel care are un pact de coabitare cu şeful statului, şi nu PDL, și menţionând că partidul pe care îl conduce a apărat şi va apăra statul de drept. Mai mult, Vasile Blaga s-a plâns că PDL „ar fi fost de departe principala forţă politică de centru-dreapta din România” dacă partidul nu ar fi fost atacat de preşedinte sau dacă formaţiunea nu ar fi fost scindată la ordinul acestuia.

Numai că, întregul conflict dintre Traian Băsescu şi Vasile Blaga se dovedeşte a fi unul de faţadă, în contextul în care, din toate informaţiile disponibile, PDL ar urma să absorbă partidul lui Mihai Răzvan Ungureanu, unul dintre oamenii şefului statului care nu s-a dezis niciodată de preşedinte şi care susţine că acesta trebuie să jpace un rol important în proiectul de unificare al dreptei. Astfel, marţi, Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că proiectul dreptei unite NU se poate face fără Traian Băsescu. “Rămâne moştenirea lui Traian Băsescu. Nu ne putem preface că Dreapta nu are nicio legătură cu preşedintele, cum nici nu ne putem preface că mandatul său nu se termină în decembrie. Cred că o construcţie şi o amnistie pe dreapta nu poate exista ignorând realitatea. Şi cred că gestul primei împăcări ar trebui să vină de la Cotroceni pentru a le arăta celor care mai cred, se tem sau nu vor să se asocieze cu Traian Băsescu că suntem capabili de echilibru şi de o construcţie pentru viitor”, a declarat preşedintele Forţei Civice într-un editorial pentru cotidianul Adevărul.

Fuziune PNL-PDL. În contextul acestei declaraţii, cooptarea fostului premier în proiectul de unificare a dreptei iniţiat de către PNL şi PDL reprezintă un semnal cât se poate de serios că Traian Băsescu va avea un cuvânt important de spus. Fuziunea cu unul dintre cei mai mari suporteri ai preşedintelui nu ne poate spune decât că între Traian Băsescu şi PDL există o înţelegere. Mai mult, aducerea lui Mihai Răzvan Ungureanu în PDL va înseamna foarte probabil şi îndepărtarea lui Cătălin Predoiu de pe lista prezidenţiabililor. Astfel, există toate şansele ca cel desemnat candidat din partea PDL şi PNL la alegerile prezidenţiale din această toamnă să fie Mihai Răzvan Ungureanu, politcianul care a susţinut sus şi tare, de câte ori a avut ocazia, că este omul lui Traian Băsescu şi că fără şeful statului nu se poate face unificarea dreptei.

În contextul cooptării unuia dintre cei mai fideli oameni ai preşedintelui Traian Băsescu în proiectul de unificare pe care îl pun la cale, liderii PDL şi PNL trebuie să vină în faţa românilor şi să precizeze rolul pe care îl va avea actualul şef al statului în viitoarea construcţie politică pe care o pregătesc de câteva luni. Degeaba susțin cele două partide sus și tare că șeful statului nu este invitat să ia parte la proiectul lor, din moment ce ultimul premier al lui Băsescu intră pe ușa din dos în PDL și are chiar șanse să devină candidatul la președinție pe care îl vor susține în comun liberalii și democrat-liberalii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ