PDL, şocat de dialog

| 13 sep, 2013

Rezultatul discuţiilor dintre PDL şi Victor Ponta, dar mai ales registrul civilizat în care s-a purtat dialogul este o noutate pentru România ultimilor ani dominată de conflicte politice sterile.

În contextul unei agende extrem de încărcate, cu inundaţiile produse în judeţul Galaţi şi evoluţiile pe tema Roşia Montană, premierul Ponta şi-a onorat totuşi angajamentul de a purta un dialog cu reprezentanţii opoziţiei pe tema soluţiilor economice pe care democrat-liberalii le propun actualei guvernări. În urma întâlnirii de joi, atât premierul Ponta cât şi preşedintele PDL, Vasile Blaga, au convenit asupra faptului că demersul a fost unul constructiv, un pas înainte în direcţia normalizării relaţiilor dintre putere şi opoziţie.

"A fost o întâlnire neaşteptat de normală, prin normală înţelegând faptul că şi noi şi reprezentanţii PDL am venit cu documente, cu date, cu propuneri concrete, repet, într-o atmosferă de normalitate. Asta nu înseamnă neapărat că noi am fost de acord cu tot ce au spus dânşii sau invers. Cred că acest tip de dialog pe problemele mari ale ţării între Putere şi Opoziţie a lipsit în anii trecuţi şi trebuie să-l redescoperim", a declarat Victor Ponta la finalul întâlnirii avute cu liderii PDL la Palatul Parlamentului.

În aceeaşi notă s-a situat şi liderul PDL care a punctat concluziile pozitive din dialogul cu primul ministru. "Sunt multe lucruri acceptate deja de către domnul Ponta, cel puţin verbal, de exemplu cererea nostră ca taxele şi impozitele agricole care vor fi colectate de primari să rămână la 1 ianuarie 2014 la administraţiile publice locale. Dar, deocamdată, aşteptăm, a fost o primă discuţie, să vedem că nu suntem puşi din nou în situaţia ca premierul să se răzgândească", a declarat Vasile Blaga.

Rezultatul discuţiilor dintre PDL şi Victor Ponta, dar mai ales registrul civilizat în care s-a purtat dialogul este o noutate pentru România ultimilor ani dominată de conflicte politice sterile. Este dovada că, atunci când se doreşte cu adevărat, adversarii politici se pot aşeza la aceeaşi masă pentru a identifica soluţii utile pe care cetăţenii le aşteaptă de la clasa politică. Deschiderea către dialog manifestată de primul ministru suprinde în contextul în care, până acum, premerii României şi în special Emil Boc, au tratat opoziţia răceală şi chiar dispreţ. Este, până la urmă, o concepţie modernă şi europeană în ceea ce priveşte raportul dintre putere şi opoziţie. Existenţa unei dezbateri active în care opoziţia să fie co-interesată să furnizeze propuneri constructive pentru formaţiunile politice aflate la guvernare este, până la urmă, utilă societăţii în ansamblu, fiind un semnal al maturizării clasei politice.

Pentru ca relaţia pozitivă dintre putere şi opoziţie să fie consolidată este însă necesar ca dialogul să nu fie abandonat, ci susţinut în continuare, mai ales dacă opoziţia îşi va exprima şi pe mai departe interesul de a contribui la formularea unor propuneri viabile ce pot fi evaluate şi ulterior implementate în planul guvernării.

Chiar dacă democrat-liberalii au receptat disponibilitatea lui Victor Ponta către dialog drept o opţiune surprinzătoare, ea reprezintă de fapt un semnal puternic, o invitaţie în care disputele politice sunt trecute într-un plan secund, iar cei care doresc cu adevărat să contribuie cu idei, soluţii şi propuneri utile interesului public au ocazia să o facă.

Rămâne de văzut în ce măsură apropierea anului electoral 2014 nu va determina o schimbare de macaz a PDL, iar actualul dialog constructiv pe care democrat-liberalii l-au acceptat să nu reprezinte decât un demers conjunctural. Fiindcă dacă aşa stau lucrurile, PDL nu face altceva decât să îşi taie singur craca şi va fi pedepsit încă o dată de către electorat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ