Pentru Antonescu putere înseamnă dreptul de a abuza

| 17 sep, 2013

În ultima perioadă, Crin Antonescu pare tot mai decis să îi convingă pe români că nu este în realitate decât un Traian Băsescu, într-o variantă cu mai mult păr.

La fel ca și cel căruia visează să îi ocupe locul la Cotroceni, președintele PNL a demonstrat că nu știe să fie un vector al dialogului. Crin Antonescu a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a sabota o dezbatere serioasă privind proiectul de la Roșia Montană, ba chiar a ajuns să ia în derâdere demersurile celor care, asemenea premierului, încearcă să încurajeze dialogul între părțile implicate.

Și, tot asemenea lui Traian Băsescu, președintele PNL lansează din ce în ce mai des atacuri la adresa justiției și a instituțiilor sale fundamentale, călcând astfel în picioare statul de drept. Până și țintele alese sunt similare. În timp ce Traian Băsescu dă indicații prețioase Curții Constituționale despre cum ar trebui să judece o eventuală sesizare de neconstituționale pe proiectul privind Roșia Montană, Crin Antonescu critică decizia pe care judecătorii de la CCR au luat-o deja în privința legii referendumului. A tunat și i-a adunat: un marinar și un istoric au devenit mari specialiști în drept constituțional!

Dar, chiar și dacă admitem că Antonescu știe ce spune, atacul său la adresa CCR nu este cu nimic mai în regulă. Ba dimpotrivă. „Vine Curtea Constituţională”, spune Crin Antonescu „şi ne spune 'Da, proiectul e în regulă, e constituţional, e dreptul vostru să-l faceţi, că de-asta sunteţi în Parlament, dar nu vrem noi, şase inşi din Curtea Constituţională, să o aplicaţi vreun an'. Neavând nicăieri în Constituţia României o prevedere care permită aşa ceva, neavând nicăieri în legea Curţii Constituţionale o asemenea prerogativă care să-i permită Curţii aşa ceva, suntem în faţa unei decizii arbitrare, pe care totuşi n-o putem încălca pentru că, nu-i aşa, în momentul ăla nu mai suntem stat de drept. Unde-i puterea?” se întreabă retoric Crin Antonescu.

Or, această întrebare este esențială pentru a decripta până la capăt mesajul preşedintelui PNL. În spatele încercării de a da vina pe CCR pentru faptul că revizuirea Constituției și regionalizarea au trebuit amânate cu un an, Crin Antonescu sugerează că USL ar fi trebuit să preia inclusiv controlul Curții Contituționale pentru a deține cu adevărat puterea.

Adică exact ceea ce a încercat să facă și Traian Băsescu în cei nouă ani de când deține cea mai înaltă funcție în stat. La fel ca și cel pe care românii l-au dorit plecat de la Palatul Cotroceni pentru abuzurile și tendințele sale dictatoriale, Crin Antonescu și-ar dori să încalce justiția și să își aservească Curtea Constituțională, din simplul fapt că i-a zădărnicit planul de a deveni părintele viitoarei Constituții.

Privind din perspectiva asemănărilor tot mai izbitoare cu Traian Băsescu, Crin Antonescu devine în mod paradoxal tot mai aproape de anti-modelul politic băsescian. Ceea ce, în mod evident, ar putea să îl coste imens în bătălia pentru fotoliul prezidențial, acolo unde românii au spus clar că nu îşi mai doresc politicieni care abuzează de putere.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
17 sep, 2013
Eugenia 49
Istoric?...
De unde si pina unde,de cind si pina cind Antonescu ISTORIC?! E un simplu profesoras de ISTORIE!!! Despre ce, Doamne iarta-ma, vorbim?
17 sep, 2013
cantautor
"A tunat și i-a adunat: un marinar și un istoric au devenit mari specialiști în drept constituțional! "
Si colac peste pupaza,un nimeni pasionat de romane istorice,isi da si el cu parerea ,despre prestatia celor doi...
misto tara...
17 sep, 2013
rad_de_prosti
jegurile lui sebi ghita scrise de someri pentru un bacsis
gunoaie

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ