PERCHEZIŢII de amploare ale DIICOT. Sute de mii de euro falşi pe piaţă

| 16 apr, 08:25

În această dimineaţă procurorii DIICOT şi poliţiştii de la Crimă Organizată au descis în 46 de locaţii din judeţele Timiş şi Arad, la o amplă reţea de plasatori de bancnote false.

Zeci de persoane vizate de anchetă vor fi duse la audieri. Suspecţii au plasat pe piaţă, în doar câteva luni, sute de mii de euro, în bancnote de 50 de euro. Percheziţiile au loc la Timişoara, Giroc, Utvin, Dudeştii Vechi, Ofseniţa, Lovrin, dar şi la două adrese din localitatea arădeană Vinga.

Banii falşi au fost procuraţi de la Oradea, unde a funcţionat o tiparniţă a Camorrei, fiind ascunşi înainte de descinderile din septembrie 2014.

OFICIAL DIICOT:

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara împreună cu ofiţeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara au efectuat, la data de 16.04.2015, un număr de 46 percheziţii domiciliare pe raza judeţului Timiş, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în comiterea infracţiunii de punere în circulaţie de valori falsificate.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada noiembrie 2014 şi până în prezent, pe raza judeţului Timiş, a acţionat un grup infracţional organizat constituit în scopul comiterii de infracţiuni din sfera falsificării de monedă, fiind identificate bancnote contrafăcute în cupiură de 50 euro.

Din investigaţiile efectuate s-a reţinut că bancnotele falsificate au fost obţinute de către o parte dintre membrii grupării, pe o filieră de contrafacere a bancnotelor, cu conexiuni în Italia.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că membrii grupării au furnizat sute de mii de bancnote falsificate unor persoane de încredere care au aderat la grupul infracţional organizat şi care, la rândul lor, le-au pus în circulaţie în mod direct ori prin intermediul unor „săgeţi”.

Modul de operare a constat în iniţierea unor relaţii comerciale de mică amploare, care le-a permis plata în numerar, cu bancnotele falsificate, în diferite modalităţi:

- prin diferite achiziţii de produse de la persoane fizice, care au postat anunţuri pe site-uri de profil, în special telefoane mobile şi autoturisme;

- prin cumpărături efectuate în anumite magazine mici, de cartier, unde membrii grupării au invocat faptul că au asupra lor numai bancnote euro apelând la comercianţi pentru a le accepta plata în valută.

- prin schimburi valutare către persoane fizice care erau atrase de cursul avantajos leu/euro propus de către suspecţi;

- prin plăţi către taximetrişti pentru cursele efectuate de către suspecţi.

La sediul DIICOT- Serviciul Teritorial Timişoara vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 60 persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii şi S.I.I.P.I. Timişoara.

Acţiunea a fost realizată cu sprijinul I.P.J. Timiş, Serviciului Operaţiuni Speciale şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Timiş.

Tag-uri: DIICOT, euro, perchezitii
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ