Perdele forestiere pentru protejarea drumurilor ar putea fi realizate din primăvară

| 29 ian, 2014

Un program de realizare de perdele forestiere de-a lungul drumurilor naţionale, pentru protecţie împotriva înzăpezirii, ar putea fi implementat din primăvară, Departamentul pentru Ape şi Păduri având alocată în acest scop suma de 30 de milioane de lei.

Programul naţional de realizare a perdelelor forestiere pentru protecţia autostrăzilor şi drumurilor naţionale a fost aprobat prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului (OUG) în 23 decembrie 2013.

În România necesarul de perdele forestiere de protecţie de-a lungul autostrăzilor şi drumurilor naţionale este de 1.720 km, în prezent nefiind realizată nicio perdea forestieră de protecţie de acest tip, se arată în textul OUG.

Programul urmează să fie implementat de consiliile judeţene, cu finanţare de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie în bugetul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice - Departamentul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură şi din fonduri aprobate anual cu această destinaţie în bugetele locale ale consiliilor judeţene.

Ministrul delegat pentru Ape şi Păduri Lucia Varga a declarat pentru MEDIAFAX că a fost deocamdată alocată pentru program suma de 30 de milioane de lei, obţinută din vânzarea de certificate verzi. Aceste fonduri ar trebui să acopere realizarea de perdele forestiere pe 870 de kilometri de-a lungul autostrăzilor şi drumurilor naţionale, pentru care au fost întocmite documentaţiile tehnico - economice.

Pe de altă parte, trebuie clarificată situaţia terenurilor pe care vor fi plantaţi arborii. Proprietarii terenurilor care mărginesc drumurile naţionale sunt încurajaţi să facă parte din program şi să permită realizarea perdelelor pe proprietăţile lor, în schimbul unei rente. În cazul celor care nu acceptă, există temei pentru expropriere, aşa cum este cazul celor peste 100 de proprietari care au terenuri de-a lungul autostrăzilor A1 şi A2, a precizat Lucia Varga.

Ministrul a ţinut să facă un apel către deţinătorii de terenuri să fie parte în program, arătând că astfel acesta ar putea fi demarat mai repede şi plantarea ar putea avea loc în primăvară. În schimb, dacă se impune exproprierea, procedurile durează mai mult, iar implementarea programului ar putea începe abia în toamnă.

Potrivit Codului Silvic, "persoanele fizice sau juridice care sunt de acord şi pe ale căror terenuri agricole se înfiinţează perdele forestiere de protecţie rămân în continuare proprietari pe terenul respectiv şi pe pădurea astfel înfiinţată şi primesc anual, până la închiderea stării de masiv, o compensaţie a pierderii de venit în cuantum de 10 ori preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, stabilit în condiţiile legii, la hectar, corespunzător suprafeţei efectiv ocupate de perdelele forestiere de protecţie".

Astfel, timp de cinci - şase ani, perioada necesară pentru ca puieţii plantaţi să atingă starea de masiv, proprietarii terenurilor ar urma să primească aproximativ 1.000 de lei pe hectar anual, a arătat Varga.

De-a lungul autostrăzilor A1 şi A2, Romsilva se va ocupa de plantarea perdelelor forestiere, după ce se va face exproprierea deţinătorilor de terenuri, care au refuzat să fie parte în program, a precizat ministrul Lucia Varga.

Pentru plantarea perdelelor forestiere pe celelalte drumuri naţionale, reprezentanţii consiliilor judeţene vor încheia contracte-cadru cu Departamentul pentru Ape şi Păduri pentru a primi finanţarea necesară şi vor demara procedurile de achiziţie publică pentru puieţi, a mai spus aceasta.

Totodată, anul acesta, se va începe întocmirea studiilor de fezabilitate pentru a implementarea programului şi pe restul lungimii de până la 1.720 de kilometri de drumuri, a mai precizat Varga.

Ideea realizării unui sistem naţional al perdelelor forestiere de protecţie se regăseşte într-o lege adoptată în urmă cu aproape 12 ani, Legea nr. 289/2002. Acest sistem ar fi trebuit realizat, de către autoritatea responsabilă de silvicultură, pentru protecţia căilor de comunicaţie şi de transport, terenurilor agricole, digurilor şi malurilor şi a localităţilor şi a diverselor obiective economice şi sociale.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ