Şi totuşi, cât costă de fapt deszăpezirea în România

| 28 ian, 2014

Iarna grea, omătul mare… Până acum am avut o iarnă blândă, subit însă România este acoperită de zăpadă, ocazie perfectă pentru gurile rele să ţipe. Incompetenţa autorităţilor, lipsa de reacţie, comunicarea proastă, dezorganizarea comandamentelor de iarnă şi banii cheltuiţi ţin prima pagină a publicaţiilor şi burtierele televiziunilor ocupate.

Cât costă de fapt deszăpezirea?

Să fim puţin atenţi la anul trecut. În iarna dintre 2012-2013 totalul plăţilor făcute către firmele de deszăpezire au totalizat circa 27.960.000 de euro. Perioada de iarnă este de aproximativ 4 luni. Costurile sunt ce-i drept de 1588,64 de euro/km dar nu ajung la sumele enormitate de o anumită parte a presei.

Numai materialul antiderapant din această iarnă ajunge la 80 de milioane de lei fără TVA şi asta în condiţiile în care este achiziţionat exclusiv de la SALROM. Contractele care se fac cu firmele de deszăpezire sunt stabilite înainte de începerea sezonului rece. Ce înseamnă asta? Autorităţile locale se angajează la plata unor sume pentru serviciile de deszăpezire. Costurile reale pe care companiile respective le suportă depind evident de cantitatea de precipitaţii din respectiva iarnă şi de restul condiţiilor meteorologice, viscol, vânt temperaturi scăzute s.a.m.d.

Sunt şi autorităţi publice locale care nu au servicii de iarnă contractate sau care nu au serviciile externalizate, cazuri în care problemele se rezolvă din mila altor autorităţi sau prin intervenţia altor instituţii şi autorităţi.

 

Ce se întâmplă în curtea vecinului

Este de-a dreptul ciudat că obsesia noastră de a ne uita în curtea vecinilor când vorbim de cât de prost merge la noi şi cât de bine merge la ei, nu se manifestă în cazul fenomenelor extreme de iarnă. Când ninge peste jumătate din Europa brusc nu ne uităm decât la ce se întâmplă la noi. Iată câteva ştiri demne de „News Alert”.

În Bulgaria două garnituri de tren au fost oprite din caza zăpezii care a provocat întreruperea alimentării cu energie electrică. Vecinii noştri de la vest, Ungaria, de altfel vestiţi pentru atitudinea loc occidentală şi mereu exemplu de aşa da, sau ei pot şi noi nu se confruntă cu probleme grave din cauza zăpezii. Mai multe drumuri din vestul şi sud-vestul ţării sunt blocate. Tirurile care vor să între în Ungaria sunt blocate la graniţa cu Croaţia şi Slovenia şi toate acestea într-un stat mult mai mic decât România cu un relief mult mai accesibil.

În Polonia pe de altă parte, presa spune că unele trenuri au avut întârzieri foarte mari, în timp ce altele au fost chiar blocate în drum. Haos-ul s-a instaurat în Polonia foarte repede după ce precipitaţiile au început să cadă, mai spun jurnaliştii din Varşovia.

 

Ce se anunţă pentru zilele următoarele

Următoarele două zile viscolul va lovi tare, nu numai în Sudul România ci şi în alte state din regiune. Se anunţă temperaturi foarte scăzute şi foarte multă zăpadă. Prognozele ANM ţin România în gardă până săptămâna viitoare, interval în care zăpada nu se va opri. Stratul de zăpadă va ajunge doar în zone extreme la peste 100 de cm. Temperaturile vor scădea la – 10 grade iar vântul va bate chiar cu între 50 - 70 km/h.

Este dificil de estimat care va fi răspunsul autorităţilor la această provocare, dar începutul este promiţător cu 10.000 de oameni pregătiţi să intervină în caz de urgenţă în timp de alţi 10.000 sunt în teren.

Iernile din anii trecuţi au prins autoritățile pe picior greşit. Nu de puţine ori s-a auzit frustrarea autorităţilor prin vocea fostului prim – ministru Mihai Răzvan Ungureanu care le spunea bătrânilor sechestraţi în case de zăpadă să ia lopata în mână şi să ajute militarii la deszăpezire. Deocamdată nu am auzit o abordare similară de la reprezentanţii autorităţilor centrale sau locale, dar criza încă nu s-a terminat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
29 ian, 2014
berenger
ca sa vedem cum manipuleaza
sluga lui ghita: imparte suma cheltuita pentru deszapezire la nr total de drumuri din romania (inclusiv ulite, drumuri forestiere etc.) si bineinteles ca-i iese o suma foarte mica. si, apropo, ca sa vedem cum se mai fura: iarna trecuta, cu ninsoare de la sfarsit de noiembrie pana la inceput de aprilie, s-au cheltuit pe deszapezire 2790000 de euro. anul acesta, CNADNR a atribuit contracte de aproape 215 milioane de lei (circa 48 milioane de euro) pentru deszapezirea autostrazilor si drumurilor nationale doar din zona de sud si sud-est a Romaniei
29 ian, 2014
cantautor
ai primit textul,l-ai semnat,l-ai publicat,ti-ai luat banii..
te-ai dus acasa la familie cu bani...
cu caracterul cam cocosat
dar ce mai conteaza de la cine ii primesti,probabil de la firmele de dezapezire a caror munca o face armata...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ