Cercetătorii au uimit întreaga lume: Pericolul la care ne expunem dacă facem DUŞ zilnic

| 14 iul, 2014

A face dus in fiecare zi e un gest recomandabil, ca sa nu zicem chiar impus. Dusul implica, pe langa curatenia corporala, si un potential risc.

Un studiu realizat recent de 'University of Colorado at Boulder' din SUA a uimit prin concluziile facute publice. Dusul zilnic poate aduce cu el o cantitate de bacterii patogene, acestea provoacand diferite infectii si boli.

Risc: infectii si boli
Desi suna paradoxal ca printr-un gest care tine de igiena sa capatam, culmea, agenti patogeni, iata ca acest lucru se intampla. Studiul, publicat in editia online a publicatiei 'Proceedings of the National Academy of Sciences' a cuprins noua orase din SUA si a supus analizei 50 de capete de dusuri din tot atatea locuinte. S-a dovedit ca un mare procent din aceste dusuri adapostesc in cantitati semnificative micobacterium avium, un tip patogen de bacterie care are legatura cu afectiunile pulmonare. Aceasta bacterie poate afecta pe oricine si mai ales pe oamenii care au sistemul imunitar slabit.

Nu sta sub dus la primele jeturi de apa!
Bacteriile patogene si mai ales cele de tip micobacterium avium se gasesc de obicei in mediul inconjurator si in retelele de alimentare cu apa. Ele stau grupate in niste formatiuni ce stau agatate in interiorul capului de dus. Sunt mai multe mini depozite care, atunci cand dai drumul la dus, se revarsa asupra ta. Specialistii ne sfatuiesc sa nu punem dusul pe noi odata cu primele jeturi de apa. Cu atat mai mult, ei ne avertizeaza ca nu este recomandabil sa tinem dusul indreptat catre fata atunci cand ii dam drumul, nu este sanatos. Aceste bacterii pot fi inghitite sau inhalate si astfel pot provoca infectii. Printre simptome se numara oboseala, febra, cat si problemele gastrointestinale sau bolile de la nivelul plamanilor.

Infectii pulmonare in crestere
Un studiu efectuat la un spital din Denver (SUA) a scos la iveala faptul ca in ultimele decenii a crescut numarul infectiilor pulmonare provocate de anumite specii de micobacterii, printre care se numara micobacterium avium. Aceste infectii pot avea o legatura cu tendinta oamenilor din ziua de azi de a face mai degraba dus decat baie. Cu siguranta economia de timp si sentimentul de revigorare pe care il simtim dupa ce facem dus sunt doua dintre aspectele care ne imping sa optam adesea pentru dus, in detrimentul baii in cada. Aceste micobacterii se gasesc si in piscinele aflate la interior, mai ales in cele cu uz terapeutic si apa calda. S-a observat o legatura intre acestea si afectiunile pulmonare.

Atentie: gravide, bolnavi, batrani
Jetul de la dus distribuie picaturi de apa incarcate cu agenti patogeni care raman in aer si sunt inhalati direct in plamani. Cercetatorii avertizeaza ca cei care au sistemul imunitar slabit precum batranii, bolnavii si femeile insarcinate sunt cei care se supun celui mai mare risc. Simptomele problemelor pulmonare sunt: oboseala, moleseala, respiratia scurta, tusea seaca, etc.

Specialistii care au luat parte la acest studiu au constatat prezenta micobacterium avium si in spuma pe care o face sapunul, care ajunge prin diverse colturi ale baii si implicit pe perdeaua de la dus. Substantele de curatat baia, robinetii, bateria si capul de dus care contin clor au fost testate de cercetatori, iar ei au concluzionat ca micobacteriile sunt rezistente la clor. 

Cap de dus din metal
Un lucru e clar, nu putem renunta sa facem dus. Si atunci, ce putem face ca sa ne protejam de bacteriile patogene? Putem incerca, atunci cand avem timp, sa inlocuim dusul cu o baie in cada. Daca facem dus, e bine sa nu folosim primele jeturi de apa. Nu intra la dus si nu sta cu fata catre jetul de apa atunci cand dai drumul la robinet. Ar fi bine sa nu ai capul de dus din plastic, adaposteste mai multe bacterii. E indicat sa ai un cap de dus din metal. Cei care stiu ca nu au un sistem imunitar puternic, ar fi de preferat sa devina adeptii bailor si sa foloseasca mai putin dusul.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ