Persoanele care nu îşi înregistrează câinii riscă o amendă de 3.000 de lei

| 31 mai, 2013

Persoanele fizice vor fi obligate să sterilizeze câinii deţinuţi şi să-i înregistreze la Asociaţia pentru Protecţia Animalelor (ASPA) din subordinea Primăriei Municipiului Bucureşti. În caz contrar deţinătorii de animale vor trebui să achite o taxă anuală de 150 de lei, potrivit unei hotărâri privind controlul reproducţiei câinilor în municipiul Bucureşti, adoptată vineri în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

De la această prevedere fac excepţie câinii utilitari, de vânătoare, cu drept de montă înregistraţi la asociaţia de profil şi cei de serviciu ai MApN şi MAI, precum şi câinii a căror stare de sănătate nu este compatibilă cu procedura de sterilizare.

Câinii vor putea fi sterilizaţi gratuit la cabinetele veterinare care au parteneriat cu ASPA, instituţie care va acoperi aceste costuri.

"S-a stabilit o amendă de 3.000 de lei pentru persoanele fizice care nu declară câinii mai mari de patru luni, în termen de şase luni de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri. Totodată, există o taxă de 150 de lei pe an, care se aplică fiecărui deţinător de câini dacă aceştia nu sunt sterilizaţi şi există nişte excepţii cu câinii care nu trebuie sterilizaţi", a declarat Cristinel Diaconescu, consilier general PDL.

Totodată, ONG-urile care nu-şi declară câinii pe care îi au în posesie vor fi amendate cu 3.000 de lei. Aceeaşi amendă vor plăti persoanele juridice, instituţiile şi ONG-urile care desfăşoară activităţi de capturare, adăpostire, transport, sterilizare, identificare şi adopţie şi care nu comunică către ASPA toate informaţiile aferente acestor activităţi până pe data de 15 ale lunii în curs pentru luna anterioară.

"Pentru a creşte adresabilitatea acestor adopţii, organizaţiile neguvernamentale pot adopta 100 de câini pe an, iar persoanele fizice pot adopta de la ASPA, gratuit, un singur câine pe an. Pentru adopţiile suplimentare se percepe 150 de lei pe câine. Taxa se achită către ASPA în momentul adopţiei, iar abandonul câinilor se constată de către ASPA, în momentul adopţiei", a spus Răzvan Băncescu, director de proiect la ASPA.

De asemenea, ASPA are obligaţia sa realizeze o bază de date unică unde să înregistreze toate datele de identificare acestor câini.

Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor stabilite în hotărâre sunt atribuite primarului general şi împuterniciţilor acestuia. Hotărârea va fi pusă în aplicare în termen de 30 de zile.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că adoptarea acestei hotărâri reprezintă un pas important.

"Este al cincilea an când mă confrunt cu această chestiune. Am petrecut nenumărate ore în discuţii cu organizaţiile pentru protecţia animalelor. Majoritatea sunt oameni normali care doresc binele. Întotdeauna a existat însă implicaţia politică, cu cât se apropiau de alegeri, erau polarizate două tabere, unii încercând să devină simpatici. Este pentru prima dată când ne aflăm într-o înţelegere normală cu consilierii generali si bucureşteni. Aş vrea să înţelegeţi că câinii nu i-au adus în Bucureşti nici Băsescu şi nici Oprescu. Vin de pe vremea fanarioţilor. 95 la sută dintre oameni nu-i vor pe stradă. Oamenilor le este frică să meargă la cumpărături, să-şi ducă copilul la şcoală, să alerge. Nu am pledat niciodată pentru eutanasie. Faptul ca vrem să-i omorâm sunt prostii. Vrem să oferim bucureştenilor un oraş liniştit, fără câini", a declarat edilul şef.

Potrivit lui Sorin Oprescu, în Bucureşti sunt aproximativ 60.000 de câini comunitari, în baza unor statistici cu câinii capturaţi şi sterilizaţi. "A induce senzaţii de-astea că, câinii dispar în Triunghiul Bermudelor, într-o gaură neagră, pierdem timpul, nu facem altceva decât să ne furăm căciula, iar cetăţenii să fie nemulţumiţi", a spus Oprescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ