Perspective pozitive privind salariile din Învățământ

| 12 noi, 2014

În perioada guvernării portocalii, Traian Băsescu a încercat să își impună în mod arbitrar propria viziune asupra Învățământului prin eleborarea unui pachet de legi fără consimțământul societății civile și a actorilor implicați în procesul educațional. Ca urmare a adoptării unor prevederi fără a ține cont de realitatea din sistem și fără acordul celor vizați de actul normativ, efectele asupra procesului de învățământ au fost negative și au putut fi stopate abia la instalarea la guvernare a cabinetelor conduse de Victor Ponta.

În cei doi ani și jumătate de guvernare, guvernele conduse de Victor Ponta nu numai că au pus capăt experimentelor implementate de cabinetele precedente girate de Traian Băsescu, dar au și încercat să corecteze inadvertențele produse prin adaptarea sistemului de învățământ la nevoile reale ale beneficiarilor actului educațional. Un prim pas important în acest sens a fost realizat în acest an, prin modificarea Legii Educației în urma discuțiilor cu profesorii, sindicatele din învăţământ, asociaţiile de elevi şi părinţi, autorităţile locale şi societatea civilă.  Prin intermediul noului act normativ, actualul cabinet a încercat să implementeze o viziune incluzivă, prin care elevii fără rezultate deosebite să fie sprijiniţi să dobândească o pregătire profesională care să  îi ajute să îşi găsească un loc de muncă bine plătit.

Un pas decisiv în sprijinirea sistemului de învățământ a fost realizat marți, când premierul Victor Ponta și alți opt miniștri din cabinetul său au semnat un acord cu sindicatele din educație privind adoptarea unor măsuri ce se vor implementa în acest domeniu în perioada 2015-2017. Prin intermediul acordului, oficialii guvernamentali s-au angajat, printre altele, să crească cu 10% salariile dascălilor în 2015, să elaboreze o nouă Lege a Educației, să permită pensionarea profesorilor cu 3 ani înainte de împlinirea vârstei de retragere din activitate, fără diminuarea pensiei și să modifice programele școlare.

Documentul semnat între reprezentanții Guvernului și sindicatele din învățământ va avea un important rol în consolidarea reformelor efectuate până în acest an de Executiv. Potrivit pactului se prevede stabilirea unui calendar de modificare a programelor școlare pentru toate ciclurile de învăţământ, precum şI a sistemului de evaluare a elevilor. Prin intermediul viitoarelor prevederi legislative, programele şcolare vor asigura un echilibru între partea aplicativă şI cea informativă. Totodată, prin adoptarea unei noi Legi a Educației se va urmări asigurare stabilității sistemului de învățământ și se va elabora un Statut al Personalului din Învățământ, prin intermediul căruia să fie precizate drepturile și obligațiile dascălilor.

Pe lângă adoptarea unor modificări ale programei școlare, introducerea de noi tehnologii în Educațeie sau modificarea legislației, o parte importantă în procesul de învățământ o constituie resursa umană. Pentru a oferi o remunerație pe măsura muncii depuse de dascăli, Guvernul s-a angajat să mărească salariile profesorilor cu câte 10% anual, în două tranşe, prima la începând cu 1 martie 2015 şi până la 1 octombrie 2017, inclusiv. În total, pe parcursul celor trei ani, salariile profesorilor vor fi majorate cu 30%. Până la acest angajament de majorare a veniturilor dascălilor, actualul cabinet a reîntregit salariile cadrelor didactice încă de la instalarea la guvernare. Totodată, Executivul a majorat lefurile profesorilor debutanți cu 10% și a acordat de curând un sprijin în valoare de 150 de euro ca sumă forfetară prin care dascălii pot achiziționa cărți sau alte materiale didactice sau pot merge la conferințe sau la programe de formare profesională.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
17 noi, 2014
cantautor
"Aveti rabdare. Tineti-va cumpatul. Se joaca pina la capat. Masuratorile probabilistice spun: pe acolo, prin preajma lui 50%. Si aia care il dau pe VP cistigator (adica Sociopol si CSCI), si aia care il dau pe KI cistigator (CURS / Avangarde, respectiv IRES). Orice e posibil. Va fi o noapte lunga. O noapte de vreo 2-3 zile. Cum credeti ca era Basescu in noaptea lui 2009, cind seara toti spuneam ca a cistigat Geoana? La fel si acum. Pina nu zice BEC cea mai foarte finala si cea mai foarte oficiala numaratoare, se joaca pina la ultimul vot. Hai, ca se poate!", a scris Mirel Palada pe pagina sa de Facebook.
14 noi, 2014
palada
sursa:comisarul.ro
Un bou! Victor Ponta s-a făcut de râs la ultima apariție televizată! La Antena 3, ”președintele care unește” și cel care s-a declarat mereu că e ”mândru că e român” a gafat teribil.

Ponta a spus că și-ar fi dorit să-l întrebe pe Iohannis dacă știe prima strofă din Imnul Național. Moderatorul Mihai Gâdea i-a adresat el întrebarea prezidențiabilului PSD. Și, surpriză! Ponta a greșit. Și asta fără să aibă presiunea unui adversar în platou.

În loc de ”Deşteaptă-te, române, din somnul cel de moarte, În care te-adânciră barbarii de tirani!” , Ponta a spus ”În care te-adânciră barbarii TĂI tirani! ”

Şi noi, ca inconştienţii, râdem de fotbalişti! Când avem prostul naţional lângă noi....

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ