Peste 12 milioane de români și-au primit cardul de sănătate. VEZI ce rişti dacă nu îl ridici!

| 22 ian, 11:26

Peste 12 milioane de români și-au primit cardul de sănătate, document care atestă calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate din România, a anunțat, într-un comunicat Poșta Română.

Rata de retur de 7% pe distribuția cardurilor de sănătate se ridică la 7%, potrivit declaraţiilor făcute de Irina Purcaru, directorul Direcției Operațiuni și Relații Comerciale din cadrul Poștei Române.

Conform sursei citate, dintre cele 13,2 milioane de carduri trimise de Compania Națională Poșta Română și Casa Națională de Asigurări de Sănătate /CNAS/ spre distribuire, Poșta Română a predat în mâna asiguraților 93% din această cantitate. Persoanele care fie și-au schimbat domiciliul și nu au notificat acest lucru, fie nu s-au prezentat la unitățile Poștei Române pentru a-și ridica documentul de asigurat pot să o facă, în continuare, așa cum impun regulile CNAS.

Situația pe județe arată că Municipiul București deține primul loc la numărul de carduri distribuite, respectiv 1,22 milioane de trimiteri, urmat de Prahova, cu peste 511.000 de trimiteri, și de Timiș, cu peste 438.000 de trimiteri ajunse la destinație. Rata de retur pe cele trei județe, adică diferența dintre cardurile emise de CNAS conform contractului și cardurile returnate Caselor Județene de Sănătate aferente, este de 12,6%, 3,5%, respectiv 10,12%.

La polul opus, județele cu cei mai puțini asigurați pentru care s-au emis carduri de sănătate sunt: Ialomița (79.900 de carduri emise și o rată de retur de 8%), Ilfov (101.082 carduri emise, la un retur de 9,12%) și Covasna (150.683 de carduri emise, la un retur de 6,6%). De asemenea, județele în care s-au înregistrat cele mai mici rate de retur sunt: Harghita (2,6%), Sălaj (3%), Prahova (3,5%), Vâlcea (3,6%) și Olt (3,7%).

Poșta Română a câștigat prin licitație, în vara anului trecut, contractul de distribuție a cardurilor de sănătate la nivel național. Acordul-cadru dintre operatorul național de servicii poștale și CNAS a fost semnat la 5 septembrie 2014, iar primele carduri au ajuns la asigurați în 19 septembrie.

Valoarea totală a contractului este de 37,5 milioane de lei și are o durată de patru ani. Volumul total ce urmează să fie livrat, la nivel național, pe durata celor patru ani, este estimat la aproximativ 13,6 milioane de carduri, dintre care 12,26 milioane au fost deja livrate, acest lucru însemnând că 93 din 100 de asigurați au intrat în posesia cardului, prin intermediul Poștei Române.

CITEŞTE ŞI: Ai primit cardul de sănătate? Ce trebuie să faci cu el

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ