Ce aduce cardul în sistemul de Sănătate

| 07 sep, 2014

Digitalizarea sistemului de sănătate produce economii consistente sistemului. Fişele pacienţilor, istoricul bolilor, anamneza şi multe altele se pot desfăşura mult mai uşor cu mult mai puţine resurse cheltuite. Ceea ce ne aduce din nou la primul argument, fraudele vor fi mult mai greu de săvârşit şi mult mai uşor de descoperit.

Cardul de sănătate este cartea de vizită a pacientului. Peste 12,5 milioane de asiguraţi vor primi cardurile în condiţiile în care deja au fost tipărite 9,5 milioane de unităţi. Implementarea sistemului a fost catalogată ca cea mai consistentă reformă a Sănătăţii din ultimii 10 ani.

În esenţă cardul de sănătate este soluţia de a spune stop fraudelor din Sănătate. Toate decontările la CNAS se vor face în baza acestui card. În termeni simplii : nu se vor mai putea face decontări fictive pe servicii medicale neefectuate.

Citeşte şi: Cardul de sănătate pune STOP fraudelor din sistemul sanitar

Procesul de implementare a sistemului bazat pe cardul de sănătate, deci pe informatizarea gestionării serviciilor medicale a început încă din 2011, când s-a finalizat procedura de achiziţie publică pentru sistemul informatic. Între timp interesele economice ale „partenerilor” CNAS au îngropat foarte bine cardul pentru a-şi putea continua nestingheriţi apropierea banilor publici ai Casei. Despre card se vorbea ce-i drept încă din 2006, dar roţile reformei în sănătate au ruginit de atâta vorbe.

Digitalizarea sistemului de sănătate produce economii consistente sistemului. Fişele pacienţilor, istoricul bolilor, anamneza şi multe altele se pot desfăşura mult mai uşor cu mult mai puţine resurse cheltuite. Ceea ce ne aduce din nou la primul argument, fraudele vor fi mult mai greu de săvârşit şi mult mai uşor de descoperit.

Tot un argument economic ne arată că în statele civilizate prevenţia este pe lista priorităţilor arhitecţilor sistemelor publice de sănătate. Este mult mai uşor, atunci când ai un sistem complet informatizat să fii anunţat atunci când trebuie să te duci la un control de rutină sau medicii să ştie că a venit timpul să le mai faci o vizită. Astfel tratamentele nu vor mai începe atunci când este prea târziu.

Prin măsura implementată de Guvernul Ponta beneficiază şi Poşta Română. Compania Naţională Poşta Română va beneficia de un contract consistent de distribuire a cardului către români. Premierul Victor Ponta, prezent la ceremonia de semnare a contractului între CNAS şi Poşta Română, a declarat că se bucură foarte mult că distribuirea cardurilor se face prin Poşta Română o companie care a suferit foarte mult de pe urma unui management defectuos.

Prima tranşă de carduri va fi distribuită până la sfârşitul lunii octombrie în acest an. Peste 9,5 de milioane de asiguraţi vor beneficia de noile carduri şi sistemul de Sănătate va începe să se vindece de fenomenele frecvente de fraudă şi corupţie.

Decontările imaginare vor înceta să existe în sistemul de sănătate. Din păcate măsura vine cu o întârziere de un an pe fondul scandalurilor de corupţie în care este în continuare cercetat fostul director CNAS, pedelistul Lucian Duţă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ