Planul Guvernului de a-l înlătura pe Radu Gheţea de la conducerea CEC Bank

| 18 noi, 2013

Guvernul caută soluţii pentru a-l înlocui de la conducerea CEC Bank pe Radu Graţian Gheţea, informează România TV. De asemenea, Executivul caută soluţii să evite plăţile compensatorii pentru şeful CEC Bank.

Primul pas ar fi o analiză a mandatului lui Radu Gheţea, un eventual rezultat negativ putând duce la schimbarea lui şi introducerea unui Consiliu de Supraveghere la CEC Bank, notează RomâniaTV.net.

Contractul de mandat al lui Gheţea a fost reînnoit în 2011 şi urmează să se încheie în 2015. Pentru Guvern problema majoră este că înlocuirea sa poate duce la acordarea unor plăţii compensatorii pentru cel demis, existând precedentul de la Eximbank atunci când plăţile compensatorii au ajuns la 2.000.000 €.

O altă potenţială problemă este legată de Banca Naţională. Conform legii, BNR trebuie să valideze noile conduceri ale băncilor din România, dar există precedente când avizul Băncii a fost negativ.

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a declarat miercuri că a fost sunat de către preşedintele Traian Băsescu, şeful statului rugându-l să nu-l schimbe pe Radu Gheţea de la conducerea CEC Bank.

Întrebat dacă a fost sunat de către preşedintele Traian Băsescu în legătură cu schimbarea statutului CEC Bank şi păstrarea la conducerea CEC a lui Radu Gheţea, ministrul Finanţelor a răspuns: "M-a sunat în urmă cu 2-3 săptămâni pentru că este în procedură de schimbare statutul CEC Bank privind schimbarea modului de administrare. Cred că domnul Gheţea a dat fuga la domnul preşedinte Băsescu să ceară sprijinul pentru a nu fi schimbat. M-a rugat. I-am spus că în momentul în care luăm o decizie să schimbăm sistemul de administrare a CEC Bank, facem o evaluare a actualei conduceri, să vedem dacă banca a performat sub conducerea actualei conduceri. Dacă banca a performat, rămâne pe funcţie. Dacă nu, nu.".

Şi premierul Victor Ponta a declarat miercuri că a fost informat de faptul că ministrul Finanţelor a fost sunat (de către preşedintele Traian Băsescu n.red.) în legătură cu menţinerea lui Radu Gheţea la conducerea CEC, "mai puţin partea cu rugatul".

"Am fost informat. E colegul meu. Mi-a spus că a fost sunat de preşedintele Băsescu. Nu includea şi partea cu rugatul", a spus Ponta.

Declaraţia ministrului Chiţoiu vine în contextul în care Ioana Băsescu, fiica preşedintelui Traian Băsescu, a luat, în 9 septembrie 2013, un credit în lei de la CEC Bank, în valoare de 4,6 milioane lei, pentru a cumpăra un teren de peste 290 hectare din judeţul Călăraşi, împrumut garantat cu soldurile prezente şi viitoare ale unui cont deschis la CEC şi cu terenul agricol achiziţionat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ