Planul lui Băsescu de negociere cu PDL

| 21 oct, 2013

Permutările din zona dreptei devoalează o primă fază a jocului politic, cea în care Traian Băsescu încearcă să unifice formațiunile minuscule care gravitează în jurul său, pentru a negocia de pe alte pozitii cu PDL.

Dinamica partidelor din zona de dreapta a eşicherului politic nu consemnează evoluţii majore. Pentru a capta măcar marginal interesul mass-media, partidele reunite sub stindardul defunctei Alianţe DA – Forţa Civică, PNŢCD şi mai nou formaţiunea “apolitică” Iniţiativa România Liberală – încearcă să genereze tot soiul de evenimente. După ce în luna septembrie primirea IRL în ADA a fost oficializată, cei de la PNŢCD au inventat un nou protocol cu IRL, separat de cel semnat cu Alianţa DA. O mutarea mai degrabă ridicolă, dacă ţinem cont că cele trei formaţiuni parafaseră deja un protocol comun.

Conform informaţiilor prezentate pe surse de “Evenimentul zilei”, logica acestui demers ar fi fost aceea de a bloca o apropiere de PMP sau, în orice caz, de a evita scenariul dorit de Traian Băsescu prin care Mişcarea Populară ar urma să absoarbă PNŢCD în cazul unei unificări a dreptei. Miza noului protocol PNŢCD-IRL a fost clarificată de Aurelian Pavelescu. "PNŢCD nu va lua parte la un proiect de fuziune, nu se poate pierde într-un alt partid pentru că este un brand istoric", a declarat, pentru EVZ, preşedintele ţărăniştilor.

Permutările din zona dreptei devoalează o primă fază a jocului politic, cea în care Traian Băsescu încearcă să unifice formațiunile minuscule care gravitează în jurul său, pentru a negocia de pe alte pozitii cu PDL. Democrat-liberalii şi-au asumat deja o poziţionare centrifugă în raport cu şeful statului – au respins varianta fuziunii sub cupola PMP, organizează alegeri interne pentru desemnarea candidatului la prezidenţiale – totul pentru a bloca planul lui Traian Băsescu de a confisca întreaga mişcare politică de dreapta.

Traian Băsescu este conştient că PMP nu poate emite pretenţii în confruntările electorale viitoare pentru Parlamentul European şi pentru Cotroceni dacă nu va avea la dispoziţie logistica unui partid cu experienţă precum PDL-ul. Logistica presupune organizaţii locale, militanţi, resurse, aspecte ce sunt străine PMP, formaţiune care în afara locomotivei Traian Băsescu nu are nici măcar lideri cu expunere. În consecinţă, contopirea tuturor partiduleţelor de dreapta sub bagheta lui Traian Băsescu reprezintă o condiţie esenţială pentru creşterea potenţialului de negociere al şefului statului în relaţia cu PDL.

Din păcate pentru PDL, PMP, ADA şi toate formaţiunile minuscule din această zonă a eşicherului politic, poziţia de negociator asumată de Traian Băsescu în scopul unificării dreptei nu este deloc un semn de bun augur. Pentru un preşedinte care timp de nouă ani a cultivat conflictul ca principal atribut politic, sunt slabe şanse ca Traian Băsescu să contribuie constructiv la cristalizarea unor formule viabile ale dreptei. Fiindcă adevăratul scop al preşedintelui este unul singur – să-i asigure Elenei Udrea poziţia de prezidenţiabil şi lui personal o victorie măruntă înainte de a părăsi Palatul Cotroceni.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ