PNL, atac la baionetă: contestă la CCR constituirea Comisiei pentru evaluarea democraţiei

| 24 iun, 14:14

PNL va ataca la Curta Constituţională a României hotărârea Senatului privind constituirea Comisiei speciale pentru evaluarea stării democraţiei şi a statului de drept în România, a anunţat miercuri senatorul liberal Nicolae Vlad Popa, potrivit Agerpres.

"Am decis să atacăm la CCR hotărârea proaspăt votată de Senat privind constituirea Comisiei speciale pentru evaluarea stării democraţiei şi a statului de drept în România (...) imediat după publicarea în Monitorul Oficial", a declarat senatorul PNL, într-o conferinţă de presă organizată la Parlament.

Liberalul a precizat că prin constituirea comisiei speciale preşedintele Senatului şi majoritatea parlamentară fac un "abuz".

"Senatul are dreptul, Constituţia îi permite să constituie aceste comisii speciale, în principal pentru a elabora mai uşor anumite texte, legi, dar se prevăd şi alte scopuri care motivează constituirea comisiei, care trebuie să fie în acord cu Constituţia şi aici avem de-a face cu o încălcare a textului constituţional", a spus Popa.

El a susţinut că scopul comisiei este subiectiv, arătând că acele concluzii ale acestui for vor fi abuzive.

De asemenea, liberalul a precizat că independenţa şi imparţialitatea sistemului judiciar sunt prevăzute în două decizii ale CCR.

Popa a afirmat că PSD are nevoie de o "motivare de a ataca în continuare justiţia", prin această hotărâre.

Plenul Senatului a adoptat luni, cu 66 de voturi pentru, 34 împotrivă şi 4 abţineri, proiectul de hotărâre privind constituirea Comisiei speciale pentru evaluarea stării democraţiei şi a statului de drept în România.

Senatul a fost de acord ca din comisie să facă parte 9 membri (4 de la PSD, 3 - PNL, unul - PLR şi unul - UDMR), dar grupul PNL a votat împotriva constituirii acestei comisii şi a refuzat să îşi desemneze reprezentanţi.

Din partea grupului senatorilor PSD, din Comisie fac parte Georgică Severin, Frătean Alexandru, Timotei Stuparu, Gabriela Creţu, din partea PLR - Daniel Barbu, din partea UDMR - Pataki Csaba.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a prezentat Biroului permanent de săptămâna trecută un memorandum privind înfiinţarea Comisiei speciale pentru evaluarea stării de democraţie şi a statului de drept, urmând ca liderii grupurilor să discute această propunere cu partidele pe care le reprezintă în Senat. Biroul permanent a aprobat luni acest document şi a înaintat plenului un proiect de hotărâre.

În hotărârea privind constituirea Comisiei speciale se arată că, în luna aprilie 2016, Comisia va prezenta Senatului raportul final asupra activităţii desfăşurate, însoţit de recomandări "de lege ferenda".

"Se constituie Comisia specială pentru evaluarea stării de democraţie şi a statului de drept în România în scopul de a întocmi şi de a prezenta Senatului şi, prin intermediul acestuia, societăţii româneşti o evaluare amănunţită, analitică şi obiectivă atât a calităţii practicilor şi instituţiilor democratice din România, cât şi a modului în care puterile în stat funcţionează potrivit principiului constituţional al separaţiei, echilibrului şi controlului reciproc", se arată în proiectul de hotărâre.

Potrivit hotărârii, Comisia specială are următoarele atribuţii: organizează dezbateri publice şi consultări cu societatea civilă, mediul academic şi reprezentanţi ai instituţiilor, întocmeşte o documentare extensivă cu privire la tematica aflată sub evaluare.

De asemenea, printre atribuţiile Comisiei se află realizarea unui raport care va măsura participarea şi reprezentarea politică, densitatea şi intensitatea reţelelor de asociativitate, libertatea de exprimare, respectul faţă de minorităţile de orice natură, gradul de acceptabilitate a pluralismului, raportul dintre viaţa privată şi securitatea colectivă, capacitatea de reglare a erorilor şi abuzurilor instituţionale, responsabilitatea politică, transparenţa deciziilor guvernamentale, calitatea deliberării instituţionale şi a dezbaterii publice, independenţa şi imparţialitatea sistemului judiciar, rigoarea şi raţionalitatea procedurilor, controlul Parlamentului asupra Executivului, controlul civil asupra instituţiilor de forţă, consistenţa drepturilor şi libertăţilor individuale, precum şi a garanţiilor constituţionale, formele şi eficacitatea controlului cetăţenesc asupra tuturor instituţiilor şi puterilor statului.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ