PNL cere Guvernului să renunţe la ordonanţe de urgenţă în domeniul învăţământului

| 21 iul, 14:37

Guvernul trebuie să renunţe la orice încercare de a legifera prin ordonanţe de urgenţă în domeniului educaţiei şi cercetării pentru chestiuni care nu sunt "în mod real" urgente şi care pot afecta negativ calitatea învăţământului superior, a declarat, marţi, deputatul liberal Gheorghe Vlad Nistor, într-un comunicat de presă citat de Agerpres.

 

"Astfel de chestiuni trebuie dezbătute şi eventual legiferate în cadrul Parlamentului, în proceduri publice transparente, care să nu permită deteriorarea suplimentară a calităţii diplomelor universitare româneşti", a explicat deputatul PNL.

În opinia sa, prin legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe de urgenţă, Executivul se pregăteşte "să altereze încă o dată calitatea sistemului de învăţământ superior şi de cercetare din România".

"La capitolul IX - 'Educaţie şi cercetare ştiinţifică' sunt prevăzute modificări ale Legii 206/ 2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, precum şi măsuri privind diplomele de studii emise de instituţii de învăţământ superior care şcolarizează fără autorizare", notează deputatul.

El susţine că abordarea acestor chestiuni prin ordonanţe de urgenţă este "total nejustificată", în condiţiile în care nu reprezintă urgenţe nici sub aspect economic, nici sub aspectul siguranţei naţionale.

"În mod evident, în spatele abilitării guvenului de a reglementa fără dezbatere şi control parlamentar în aceste chestiuni se ascunde intenţia de a favoriza incorectitudinea şi chiar încălcarea legilor referitoare la sistemul de învăţământ universitar şi la cercetare", afirmă Nistor.

Liberalul adaugă că absolvenţii studiilor universitare au dreptul la acte de studii recunoscute, dar numai în condiţiile legii, ca urmare a absolvirii unor programe de studii autorizate.

"În România există un mecanism legal foarte clar şi recunoscut internaţional de autorizare şi acreditare a programelor şi instituţiilor de învăţământ superior. Nu poate fi invocat niciun argument în favoarea recunoaşterii unor diplome dobândite în afara acestui sistem, căruia i se supun toate universităţile de stat şi private serioase. Atât instituţiile de învăţământ care lucrează sau au lucrat fără autorizare, cât şi persoanele care au urmat astfel de programe de studii, a căror situaţie era publică şi verificabilă, sunt responsabili de faptul că au ieşit din cadrul legal şi nu pot fi absolviţi de această responsabilitate prin ordonanţe de urgenţă", subliniază deputatul.

"Tentativa guvernului de a rezolva pe căi lăturalnice problema diplomelor ilegale, emise de către universităţi neacreditate, afectează credibilitatea internă şi internaţională a întregului sistem românesc de studii superioare. Toţi deţinătorii de diplome universitare legitime din România vor avea de suferit şi îşi vor vedea drepturile diminuate dacă primesc recunoaştere legală diplome obţinute în afara cadrului legal", a completat Nistor.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ