PNL, de acord cu excluderea prefecților din corpul înalților funcționari publici?

| 21 mai, 2014

Liderul PNL, care în ultima perioadă critică fără discriminare orice vine dinspre cabinetul condus de Victor Ponta, doar-doar i-o intra în grații lui Traian Băsescu, își vede barată orice posibilitate de a mai contesta propunerea executivului de modificare a statutului prefecților.

Aflat marți la Zalău unde a susținut o conferință de presă, Klaus Iohannis, numărul doi din PNL, a făcut o serie de afirmații despre măsurile care trebuie luate pentru a îmbunătăți funcționarea administrației publice românești, referindu-se cu deosebire la situația prefecților. ”Prefecţii, ştiţi bine că până acum câţiva ani prefecţii au fost declaraţi politici. Au venit unii şi au vrut să-i înşurubeze bine în scaune şi au dat lege că nu, acum sunt apolitici, dar ai noştri sunt pe scaun şi e bine să rămână. Acest joc de-a v-aţi ascunselea după deget e cel care e păgubos, nu faptul că un politician e acolo. Dacă e acolo şi e declarat politician, e perfect. Eu cred că prefecţii trebuie declaraţi politici sau desfiinţaţi. Eu personal aş prefera desfiinţarea. Pentru mine prefecturile sunt inutile. Sunt consumatoare de resurse şi nu produc decât derută”, a spus prim-vicepresedintele PNL.

Iohannis a propus și soluția care ar trebui implementată în cazul desființării prefecturilor. Astfel, el a precizat că în locul acestora s-ar putea institui birouri prefecturale care să verifice legalitatea hotărârilor consiliilor locale şi să coordoneze anumite acţiuni între deconcentrate.

”Să ai un prefect, care toată lumea zice că e apolitic şi e un politruc care dă cu biciul în deconcentrate este o aberaţie de tip comunist', a conchis Iohannis, adăugând totodată că, în eventualitatea în care va ajunge prim-ministru va și pune în aplicare planul de desființare a prefecturilor.

Interesant este că poziția lui Klaus Iohannis, om cu multă experiență în adminsitrația publică, în favoarea renunțării la statutul apolitic al prefecților se întâlnește perfect cu intențiile exprimate săptămânile trecute dinspre cabinetul condus de Victor Ponta. În acest sens, pe la jumătatea lunii aprilie, vicepremierul Liviu Dragnea vorbea chiar despre faptul că executivul ar pregăti un proiect de lege care să scoată prefecții din categoria funcționarilor publici. „Eu am mai spus-o, este foarte greu pentru un prefect, care să zicem că este înalt funcţionar public, apolitic, şi care are printre competenţe asigurarea ca în judeţul respectiv să se aplice programul de guvernare al guvernului, dacă el nu este pus de guvern. Una este să spui că un funcţionar public de la un minister, de la nivelul doi, trei, nu trebuie să fie politic, dar nu poţi să-l compari cu prefectul căruia îi dai, potrivit Constituţiei, competenţa de a conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor. Este incorect, guvernul este politic, ministerele sunt conduse de oameni politici, asta înseamnă democraţia”, argumenta atunci Liviu Dragnea.

Or, punând această declarație față în față cu afirmațiile lui Iohannis, se constată practic o identitate de poziție, care îl pune în mare dificultate pe Crin Antonescu. Fiindcă liderul PNL, care în ultima perioadă critică fără discriminare orice vine dinspre cabinetul condus de Victor Ponta, doar-doar i-o intra în grații lui Traian Băsescu, își vede barată orice posibilitate de a mai contesta propunerea executivului de modificare a statului prefecților. Practic, Antonescu fie îl contrazice deschis pe cel pe care l-a desemnat drept premier, demonstrând astfel că tandemul cu acesta este mult mai puțin solid decât ar vrea să o recunoască, fie înghite hapul și recunoaște că măsura propusă de cabinet este corectă și va ajuta la însănătoșirea administrației publice.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ