PNL, ferm: Maghiarii din România sunt egali în autonomie cu oricare cetăţean român

| 12 aug, 19:18

Senatorul liberal Marius Obreja afirmă că maghiarii din România beneficiază de toate drepturile fundamentale şi îi transmite ambasadorului ungar, Botond Zakonyi, că are preocupări nedemne pentru funcţiile politice înalte, transmite Agerpres.

 

"Ţin să reamintesc ambasadorului Ungariei la Bucureşti, Botond Zakonyi, că maghiarii din România sunt egali în autonomie, ca şi în toate celelalte drepturi fundamentale, cu orice cetăţean al statului român, potrivit Constituţiei României. Ca oricare altă minoritate naţională, comunitatea maghiară se bucură de ocrotirea drepturilor fundamentale şi are acces liber la educaţie, sănătate, administraţie, reprezentare în Parlament. Retorica naţionalistă păguboasă, revenirea la tensiunile interetnice ale anilor '90, reluarea provocărilor pentru acordarea autonomiei pe criterii etnice sunt preocupări nedemne pentru funcţiile politice înalte şi nepotrivite în contextul actual de securitate extrem de fluid", spune Obreja, într-un comunicat de presă.

El pune "toate aceste provocări la adresa statului român pe lipsa de inspiraţie a politicienilor maghiari în depăşirea propriilor probleme interne, legate fie de libertatea de exprimare, fie de declinul economic, fie de respectarea drepturilor omului în privinţa imigraţiei" şi le recomandă "să îşi îndrepte atenţia către alte zări".

"Comunitatea maghiară se bucură de respectul majorităţii, iar alegerea recentă a preşedintelui Klaus Iohannis, care aparţine unei alte etnii decât cea majoritară, reprezintă o dovadă intangibilă a şanselor egale de care se bucură orice cetăţean al României", conchide liberalul.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ