Poarta Sărutului, opera lui Brâncuşi, a devenit galbenă după ce a fost spălată

| 24 oct, 2013

Recepţia tehnică a lucrărilor de restaurare a operei brâncuşiene “Poarta Sărutului” nu a mai avut loc astăzi, aşa cum a fost programată, din cauza neînţelegerilor între comisia tehnică şi proiectant, lucrările de recepţionare fiind întrerupte. Mai mult, proiectantul lucrărilor susţine că în urma spălării fără aviz a monumentului, acesta s-a îngălbenit.

Proiectantul Dorin Dănilă a declarat că nu a fost informat despre faptul că au început lucrările de restaurare a monumentului, deşi el trebuia să fie prezent la aceste lucrări. 

Comisia, formată din reprezentanţi ai Institutului Naţional al Patrimoniului (INP), ai firmei care a executat lucrările şi ai Monumentelor Istorice, a întrerupt lucrările, iar membrii au plecat de la Centrul “Constantin Brâncuşi”, acolo unde se întruniseră.

“Domnii din comisie, în loc să-mi dea documentele, au întins-o, iar acum eu nu mai pot să aflu nimic. Sunt proiectantul acestei lucrări, dar nu am fost chemat niciodată. Habar nu am avut că s-a ţinut licitaţia. Dumnealor nu au mai prezentat ce trebuia să prezinte şi mă forţează pe mine, mă presează, să semnez, dar fără să văd dacă e totul în regulă. Eu nu am semnat nimic. Dacă aflam şi au spus că s-a deschis lucrare acum o lună, dacă se punea afişul conform legii, trebuia să se pună un panou, de ce nu l-au pus? De ce s-a stat în asemenea situaţie? Sunt şi proiectantul “Coloanei fără Sfârşit”, sunt probleme şi acolo, din 2011 s-a depus un proiect, aştept finanţarea, sunt jocuri de culise”, a declarat Dorin Dănilă. 

Proiectantul a mai spus că cei care s-au ocupat de restaurare nu erau îndreptăţiţi să facă acest lucru.

“Aceste lucrări atrag foarte mulţi neaveniţi, sunt oameni care în viaţa lor nu au făcut lucrări de o asemenea anvergură, dar se bagă. Sunt oameni care au altă specialitate, în această lucrare trebuia să fie doar specialişti în Domeniul 9. Aflu că aici s-au băgat nişte arhitecţi ca să-şi lege şi ei numele de această chestiune. Nu are treabă cu arhitectura restaurarea de piatră, restaurarea de piatră este făcută de atestaţi în Domeniul 9, nu are nicio legătură cu aceşti băgăcioşi”, a precizat proiectantul.

Dorin Dănilă acuză că, din cauza spălării cu jet de apă, acţiune ce s-a derulat fără aviz, “Poarta Sărutului” s-a îngălbenit. “Se lucrează pe ascuns, nici nu ştii ce se face. Spălarea Porţii este o aberaţie, ceva inadmisibil, tot fierul din poartă a ieşit la suprafaţă. S-a făcut fără aviz, cine lucrează fără aviz e pasibil penal. Nu există niciun proiect care să spună că acest monument se poate spăla cu pompa de presiune. Acum Poarta este galbenă, din cauza spălării cu apă, sărurile de fier au ieşit la suprafaţă, sunt fâşii galbene. Poarta a devenit galbenă. Nu am păţit niciunde cum am păţit aici, am lucrat cu somităţi şi în mii de locuri”, a afirmat proiectantul.

Totodată, el a menţionat că are obiecţii de ordin tehnic cu privire la nerespectarea modalităţii de restaurare şi nu va semna recepţia lucrării.

Directorul Centrului “Constantin Brâncuşi”, Adina Andriţoiu, a declarat că nu ştie dacă lucrările comisiei vor fi reluate.

“Nu a fost lăsată comisia să îşi facă treaba. Este o chestiune între INP şi executant, adică Grup Corint. Ce s-a întâmplat între comisie şi proiectant este o chestiune asupra căreia nu pot să comentez. Dacă sunt neclarităţi cu privire la spălarea Porţii, acest răspuns poate fi dat doar de cei de la INP, detaliile se cer de la specialişti. Noi doar am gestionat o problemă administrativă”, a spus Adina Andriţoiu.

Neînţelegerile au loc cu doar o zi înainte de seria manifestărilor prilejuite de împlinirea a 75 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental “Calea Eroilor”, care cuprinde “Masa Tăcerii”, “Poarta Sărutului” şi “Coloana Infinitului”.

INP a alocat aproximativ 370.000 de lei pentru realizarea proiectului de restaurare şi conservare a operei care face parte din Ansamblul Monumental “Calea Eroilor”. 

Potrivit institutului, lucrările care au fost executate la “Poarta Sărutului” au inclus înlocuirea tablei de plumb existente, aplicarea unei izolaţii bituminoase, curăţarea pietrei, biocidare şi hidrofugare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
24 oct, 2013
tavi
daca i-au dat dreptul lui Carciumaru si Calinoiu pot sa o ia si acasa !

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ