Ponta: Bătălia politică a intrat brutal peste zona economică, propun un "Snagov 2015" pe dezvoltare

| 12 dec, 2013

Cele două mari pericole pentru dezvoltarea României sunt introducerea marilor proiecte de investiţii în bătălia politică şi incapacitatea dovedită de a asuma proiecte pe termen lung, a declarat premierul Victor Ponta, care a propus o reuniune "de tip Snagov" în 2015 privind dezvoltarea economică a României.

El a declarat, joi, la conferinţa cu tema "România investiţiilor, România dezvoltării", că primul mare pericol pentru ţara noastră îl reprezintă faptul că bătălia politică şi deciziile politice au intrat mai brutal ca niciodată peste zona economică şi a investiţiilor.

În acest context, Ponta a calificat drept "o mare prostie" mesajul dat investitorilor în cazul Rompetrol şi o "miopie politică" respingerea legii minelor

"Vreau să spun încă o dată, fără a fi niciun fel de polemică politică, ci doar o constatare: cred că, dintr-un motiv de bătălie politică, să ratezi posibilitatea unei investiţii de peste un miliard de dolari din partea unei mari companii cum este KazMunaiGas şi să rişti să bagi în insolvenţă unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul ţării cred că este o mare prostie şi cred că mesajul dat în general investitorilor este un mesaj extrem de negativ. Cred că, dintr-o miopie politică, să respingi o lege cum e legea minelor, care se referea nu doar la Roşia Montană, se referea la Remin Baia Mare, se referea la Cuprumin, la un potenţial pe care România îl are şi pe care nu îl foloseşte, da, cred că este o miopie politică şi un mesaj foarte slab, foarte rău. Cred că să transformi, după reforme structurale de succes, cum au fost cele din energie - şi mă refer aici la Romgaz, anul acest a fost prima companie românească listată cu suscces la Londra, la fel va fi Hidroelectrica, sunt convins, la fel va fi Eelectrica, la a fel a fost Transgaz sau Transelectrica, nu doar în Guvernul actual, ci şi în mandatele anterioare - să transformi un proces de privatizare cum a fost CFR Marfă într-o bătălie politică oarbă e un mesaj foarte rău", a susţinut Ponta.

El a adăugat că este obligaţia Guvernului în primul rând, prin moderaţie şi mai multă înţelepciune, să încerce să apere anul viitor, unul complicat din punct de vedere politic, marile proiecte economice, investiţiile importante, marii investitori din România, fie că este vorba de investitori străini sau români.

Potrivit lui Ponta, al doilea mare pericol este acela al incapacităţii autorităţilor de a asuma proiecte pe termen lung.

El a dat ca exemplu proiectul dezvoltării infrastructurii rutiere, prezentat recent de Guvern, afirmând că a fost elaborat timp de un an şi jumătate, cu foşti şi actuali miniştri, în consultare cu comisarul european pentru Transporturi, pentru ca imediat după prezentare "oameni mai deştepţi" să arate cât de rău este. Ponta a opinat că în acest mod, dacă proiectul va fi început în 2014, el ar putea fi schimbat de un eventual alt guvern în 2016, pentru ca un alt posibil guvern să îl abandoneze pe cel anterior şi să înceapă altul.

Ponta a subliniat că România trebuie să aibă capacitatea să elimine aceste mari proiecte din bătălia politică, astfel încât investitorii să aibă siguranţa dezvoltării proiectelor proprii.

În acest context, Ponta a propus pentru 2015 o nouă reuniune asemănătoare celei de la Snagov din 1995, când toţi liderii politici au convenit aderarea României la NATO şi UE, dar de data aceasta pe tema dezvoltării economice.

"Sunt absolut convins că, undeva în ianuarie 2015, indiferent din poziţia în care eu sau altcineva va fi, cred că trebuie să avem o nouă întâlnire de la Snagov. Cred că trebuie să avem în 2015 acel moment legat de direcţiile de dezvoltare economică ale României", a afirmat premierul, adăugând că reuniunea ar fi dificil de organizat în altă perioadă, din cauza alegerilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ