Update: CCR a decis, ordonanţa privind desemnarea judecătorului la CEDO este constituţională

| 09 mai, 2013

Curtea Constituţională a României a decis, joi, că este constituţională ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind procedura de desemnare a judecătorului român la CEDO. Premierul Victor Ponta a afirmat, joi, că nu există niciun conflict între Guvern şi CSM privind procedura de numire a judecătorului român la CEDO.

 

Premierul a susţinut că personal nu are nicio legătură directă cu acea comisie care va selecta judecătorii propuşi şi nici nu va participa în niciun fel la lucrările acesteia.
"O să se înscrie 5, 10, 15 candidaţi- că aici este vorba de pregătire juridică, de probitate morală - după care comisia trebuie să trimită, sub semnătura ministrului de Externe, minimium trei propuneri. Deci, noi nu putem face o singură propunere, trebuie să facem trei propuneri. Cel puţin una dintre propuneri trebuie să fie o doamnă, deci nu putem să trimitem trei bărbaţi, trebuie să existe un -gender balance-, mai departe, din momentul în care Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei alege, dintre cei trei, unul dintre ei, din acel moment, practic, el nu mai este judecător român, este judecător european şi se supune regulilor europene", a spus Ponta.

Premierul a susţinut că personal nu are nicio legătură directă cu acea comisie care va selecta judecătorii propuşi şi nici nu va participa în niciun fel la lucrările acesteia. Curtea Constituţională a decis, joi, că Guvernul propune candidaţii la funcţia de judecător la CEDO din partea României, respingând astfel sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii privind conflict de natură constituţională între autoritatea judecătorească şi Guvern. O să se înscrie 5, 10, 15 candidaţi- că aici este vorba de pregătire juridică, de probitate morală - după care comisia trebuie să trimită, sub semnătura ministrului de Externe, minimium trei propuneri, deci, noi nu putem face o singură propunere, trebuie să facem trei propuneri. Cel puţin una dintre propuneri trebuie să fie o doamnă, deci nu putem să trimitem trei bărbaţi, trebuie să existe un -gender balance-, mai departe, din momentul în care Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei alege, dintre cei trei, unul dintre ei, din acel moment, practic, el nu mai este judecător român, este judecător european şi se supune regulilor europene, a spus Ponta.

 

CCR a respins atât sesizarea preşedintelui CSM, Oana Schmidt-Hăineală, cât şi excepţia Avocatului Poporului, urmând ca selecţia listei cu candidaţi în cadrul procedurii de desemnare a judecătorului român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului să se realizeze conform ordonanţei de urgenţă a Guvernului Ponta.

"S-a respins şi excepţia formulată de Avocatul Poporului pe ordonanţa dată de Guvern cu constituirea comisiei, s-a respins şi cererea de conflict, s-a constatat că nu este conflict. Judecătorul la CEDO va fi selectat după cum prevede ordonanţa de urgenţă. Trebuie însă să înţelegem că hotărârea în această privinţă o ia până la urmă Parlamentul European, nu o ia România. România propune trei nume, unul dintre ele poate fi admis sau pot fi respinşi toţi. Dacă sunt respinşi toţi se reia procedura", a declarat preşedintele CCR, Augustin Zegrean.

Prezent la Curtea Constituţională premierul a subliniat că nu există niciun conflict între instituţii. "Doamna preşedinte şi CSM au susţinut că este trecut în Constituţie că CSM propune judecători, or, era evident - mi-am permis să sancţionez imediat eroarea - în Constituţie se spune că CSM propune preşedintelui României judecătorii, deci nu se referea la judecătorul de la CEDO, că nu-l propune preşedintelui României, şi nici măcar la judecătorii de la CCR, care nu sunt propuşi de CSM. Se referea doar la judecătorii care judecă în România", a declarat premierul.

Victor Ponta a prezentat la CCR punctul de vedere al Guvernului cu privire la procedura de numire a judecătorului la CEDO.

CCR a dezbătut sesizarea şefului CSM, Oana Schmidt-Hăineală, privind conflictul cu Guvernul în legătură cu desemnarea judecătorului român la CEDO, dar şi pe cea a Avocatului Poporului referitoare la neconstituţionalitatea dispoziţiilor OUG 21/2013 pentru modificarea art.5 din OG 94/1999 privind participarea României la procedurile în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului şi a Comitetului Miniştrilor ale Consiliului Europei şi exercitarea dreptului de regres al statului în urma hotărârilor şi convenţiilor de rezolvare pe cale amiabilă.

Premierul Ponta a mai menţionat că a prezentat situaţia din celelalte state europene, susţinând că peste tot selecţia se face de către o comisie guvernamentală şi a argumentat că la CEDO este dat în judecată Executivul pentru hotărârile pe care le emit judecătorii din ţară.

De asemenea, el a arătat că problema este una "de urgenţă", dat fiind faptul că la începutul lunii iulie procedura trebuie să fie încheiată: candidaţii trebuie selectaţi, audiaţi în comisiile din Parlament. "Or, n-aş vrea să păţim ca în alte situaţii, să nu avem candidat", a punctat şeful Guvernului.

El a afirmat că, în cazul în care Curtea Constituţională va admite cererea CSM de a selecta candidaţii, din acel moment nu mai are "nicio responsabilitate".

În context, Ponta a explicat că reprezentantul României la CEDO, odată ajuns membru al acestui organism internaţional, este imparţial şi judecă procese din diverse state. "Nu e judecătorul României, el este desemnat din România", a adăugat Victor Ponta.

În privinţa recursului cetăţenilor români la CEDO, premierul a amintit că la această instanţă se ajunge doar după o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă în România care nemulţumeşte. România trebuie să facă trei propuneri pentru postul de judecător la CEDO, dintre care cel puţin o femeie, a spus şeful Guvernului.

Premierul a mai susţinut că procedura propusă de Guvern privind desemnarea judecătorului român la CEDO este mult mai rapidă.

Mandatul actualului reprezentant al României la CEDO expiră în decembrie iar Bucureştiul are obligaţia de a trimite noi propuneri până pe 26 iulie.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ