Ponta: Dacă bomba exploda în sala Facultăţii din Iaşi, era cea mai mare catastrofă din istoria ţării

| 09 iul, 2013

Tentativa de detonare a unei bombe într-o sală de curs a Facultăţii de Electronică din Iaşi putea reprezenta cea mai mare catastrofă din istoria României dacă acea bombă exploda, a afirmat premierul Victor Ponta, adăugând că îi mulţumeşte lui Dumnezeu pentru faptul că tentativa a eşuat.

"Indiferent de orice alte teme importante, nu ştiu cui să îi mulţumesc altcuiva decât lui Dumnezeu, pentru că ce s-a întâmplat ieri la Iaşi putea să fie cu adevărat cea mai mare catastrofă din istoria României. Dacă într-adevăr acea bombă exploda, era o tragedie cumplită. Acum, s-au făcut cercetările, am fost înştiinţat şi eu, şi preşedintele, din păcate nu era vorba de un terorist sau de ceva ce putea fi prevenit, ci de o persoană cu nişte probleme psihice. Slavă Domnului că...să ştiţi că am trecut pe lângă catastrofă cu toţii", a spus Ponta.

Oliver Stan, bărbatul care a încercat să detoneze o bombă într-o sală de curs a Facultăţii de Electronică din Iaşi, a fost reţinut, în noaptea de luni spre marţi, pentru acte de terorism, urmând ca procurorii să decidă dacă propun măsura arestării preventive sau internarea acestuia la Spitalul Socola.

Ieri dimineaţă, bărbatul a intrat într-o sală de curs a Facultăţii de Electonică şi Telecomunicaţii din cadrul Universităţii Tehnice din Iaşi, care funcţionează în Corpul A al Universităţii "Alexandru Ioan Cuza", unde se aflau patru cadre didactice şi 40 de studenţi din anul al patrulea care susţineau examenul de licenţă.

Bărbatul, care avea în spate un rucsac, a început să strige că va detona o bombă, cerând să vină Poliţia. Decanul Facultăţii, Bogdan Ion, care se afla în sala în care a intrat bărbatul, a declarat că a discutat cu acesta şi a încercat să îl convingă să nu pună în practică ameninţările, spunându-i să îl ia pe el ostatic, însă bărbatul a spus că nu are ce să discute şi că vrea să vină Poliţia.

Asistentul universitar Daniel Mătăsaru, care se afla în sala de curs în momentul în care bărbatul a intrat, a spus că a reuşit să iasă din sală, sub pretextul că vrea să arunce un pahar, şi a sunat la 112.

Potrivit unor surse judiciare, bărbatul avea un proiectil din timpul celui de-al doilea război mondial, de dimensiunea unui pet de 1,5 litri, în jurul căruia a improvizat un trepied cu un cui care să percuteze capsa proiectilului. De asemenea, el ar fi avut într-o geantă un bidon de cinci litri cu benzină, iar în altă geantă ar fi fost găsite trei sticle de 2,5 litri fiecare, pline cu benzină.

Stan ar fi activat declanşatorul, dar, deoarece capsa ar fi fost deja utilizată, bomba nu a explodat, însă s-a produs o explozie de mică amploare la dispozitivul de declanşare. Imediat, bărbatul a fost imobilizat de doi studenţi.

Surse din rândul anchetatorilor spuneau că dacă proiectilul folosit de atacator ar fi explodat, amfiteatrul ar fi fost distrus în totalitate şi s-ar fi produs victime.

Managerul Spitalului de Psihiatrie Socola, Lucian Burlea, a declarat că bărbatul are schizofrenie paranoidă şi a fost internat de nouă ori în această unitate medicală, între anii 2006 şi 2013, ultima dată în perioada 14 martie - 1 aprilie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ