PONTA, despre dosarul Microsoft: Mă justific în presă pentru că m-a acuzat presa. DNA nu m-a acuzat de nimic

| 30 sep, 2014

Premierul Victor Ponta a spus din nou în această seară, la Digi24, că este pregătit să meargă la DNA pentru a spune faptul că nu a avut nicio implicare în dosarul Microsoft și că nu a fost chemat la DNA în legătură cu acest dosar.

"Am văzut că informația a apărut pe surse, m-am dus la birou să văd desăpre ce e vorba, am văzut că e o persoană anonimă. Am verificat rapid la Corpul de Control, nu s-a făcut în 2004 un control legat de licențe. Eu nu mai eram șef al Corpului de Control, eram ministru. TSD nu are personalitate juridică, deci nu putea primi donații", a declarat Victor Ponta la Digi24.

Premierul a declarat că ar fi preferat ca DNA să îl întrebe despre acest caz. "Aș fi preferat să vină DNA să mă întrebe. Mă justific în presă pentru că m-a acuzat presa. DNA nu m-a acuzat de nimic. N-am avut niciun fel de relații cu Claudiu Florică, nu mă ocupam de licențe, deci nu avea de ce să-și facă de lucru cu mine. Nu am avut niciodată de-a face cu licențe, nu am avut niciun fel de atribuții. Acest dosar a fost declanșat de raportul Corpului de Control pe care eu l-am trimis la Parchet. Poate că dintr-un gest de masochism m-am reclamat eu pe mine?", a spus Ponta.

Numele lui Victor Ponta şi al lui Adrian Năstase sunt invocate de un martor într-o declaraţie dată în faţa procurorilor DNA în dosarul Microsoft.

Declaraţia martorului apare în cererea prin care DNA solicită aviz pentru ridicarea imunităţii a nouă foşti miniştri cercetaţi în acest dosar.

Potrivit martorului, contractul licenţelor IT în valoare de 200 milioane euro a fost iniţiat, negociat şi controlat de Claudiu Florică în perioada 2001 - 2002, când a avut în acest sens întâlniri directe cu Ecaterina Andronescu, Mihnea Costoiu şi alţi angajaţi ai Ministerului Educaţiei şi Cercetării. 

În opinia acestuia, contractul încheiat de Siveco cu Ministerul Educaţiei a fost conceput ca un contract cadru a cărui derulare urma să aibă loc în mai multe etape, pe măsură ce Ministerul Educaţiei obţinea bugetul necesar achiziţiei, fiind conceput ca un contract ce depăşea necesităţile pentru a permite noi achiziţii ulterioare prin acte adiţionale, fără o procedură de licitaţie. 

'Claudiu Florică a condiţionat şi prezenţa firmei Siveco ca integrator în acest contract de subcontractarea unei părţi din software şi servicii în valoare de 1,5 milioane dolari firmei Kapraras Consulting condusă de Antonio Kapraras, care urma să asigure la rândul ei plata unei mite către persoane din anturajul lui Adrian Năstase', mai declară martorul. 

Acesta mai susţine că, după ce Ecaterina Andronescu a fost schimbată în 2003 cu Alexandru Athanasiu din funcţia de ministru al Educaţiei, Claudiu Florică a pierdut o parte din controlul pe care-l avea asupra autorităţii contractante, contractul derulându-se în continuare în perioada 2003 - 2009, dar fără ca vreuna din firmele protejate şi controlate de Claudiu Florică, respectiv Fujitsu Siemens Computers, Net Consulting, Softwin, să mai primească vreo contractare. 

'Tot în 2004, Claudiu Florică s-a întâlnit cu Victor Ponta care avea la acea vreme funcţia de şef al Corpului de Control al premierului Adrian Năstase şi a încercat să-l determine pe Victor Ponta să demareze o anchetă a Corpului de Control la sediul Ministerului Educaţiei şi prin această presiune să oblige practic firma Siveco să reintroducă firmele protejate de Claudiu Florică în cele două extensii de contract, una în valoare de 20 milioane de dolari şi cealaltă de 96 milioane de dolari, semnate în timpul guvernării PSD. În schimbul acestei susţineri din partea lui Victor Ponta, Fujitsu Siemens Computers a dotat sediul Tineretului Social Democrat cu calculatoare Fujitsu Siemens în baza unei donaţii făcută prin partenerii Fujitsu Siemens Computers, de la acea dată', se mai arată în declaraţia dată la DNA. 

Martorul mai spune că, în decembrie 2004, după schimbarea partidului de guvernământ, Claudiu Florică, fiind în relaţii personale directe cu diverşi membri ai Partidului Democrat, cum ar fi Romeo Raicu, Mihai Stănişoară, Victor Blaga, Răsvan Toader, 'şi-a reluat campania de atac la adresa firmei Siveco şi a solicitat şi noilor miniştri reincluderea firmelor FSC, Net Consulting şi Softwin, firme pe care le controla în mod indirect, în acest proiect, dar fără succes'. 

'Persoanele implicate în trafic de influenţă şi luare de mită în acest contract sunt Adrian Năstase, prim-ministru în perioada 2000-2004, Alexandru Bittner, care intermedia plata mitelor către Adrian Năstase în acea perioadă, Remus Truică, şeful Cancelariei prim-ministrului în acea perioadă, Victor Ponta, şeful Corpului de Control al Premierului în acea perioadă, Ecaterina Andronescu, ministru al Educaţiei 2000 - 2004, Cristina Ghiţulică - şef de cabinet la Ecaterina Andronescu în perioada 2000-2004, Mihnea Costoiu - secretar general al ministerului în acea perioadă, Traian Ionescu - director în Ministerul Educaţiei, Valentin Cotârţă - director în cadrul Ministerului Educaţiei, Gheorghe Dinu - consilier al ministrului Ecaterina Andronescu, Mihai Tănăsescu - ministrul Finanţelor la acea perioadă, Enache Jiru - secretar de stat în Ministerul Finanţelor, Dan Nica - ministru MCTI, precum şi miniştrii PD numiţi după Ecaterina Andronescu, şi anume: Alexandru Athanasiu, Mircea Miclăuş şi, ulterior, Andrei Marga', este o altă susţinere a martorului. - See more at: http://www.obiectiv.info/victor-ponta-despre-dosarul-microsoft-ma-duc-si-spun-tot-ceea-ce-stiu_55738.html#sthash.3ng845Dl.dpuf

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ