Ponta îi reamintește lui Antonescu să se ocupe de Constituție

| 02 dec, 2013

De aproape șase luni de zile, procesul de revizuire a Constituției, demarat inițial cu mare avânt, stagnează.

Desigur, contestările repetate ale modificărilor la legea referendumului și decizia Curții Constituționale ca aceasta să intre în vigoare de-abia la un an de la promulgare au făcut imposibilă suprapunerea aprobării proiectului noii Constituții peste alegerile prezidențiale de anul viitor. Dar aceasta nu explică totuși de ce președintele Comisiei pentru revizuirea Constituției, Crin Antonescu, nu a dus mai departe procesul de redactare a viitorului text constituțional.

Chiar dacă planul inițial privind aprobarea viitoarei Constituții a căzut, Crin Antoenscu avea tot interesul să finalizeze procesul legislativ, demonstrând astfel românilor că este capabil să ducă la bun sfârșit sarcina pe care și-a asumat-o în raport cu pregătirea proiectului de revizuire a Legii Fundamentale. A abandonat însă șansa de a deveni ”părintele” Constituției și, după decizia din vară a CCR privind legea referendumului, a manifestat un dezinteres total pentru Comisia de revizuire.

Ca urmare, termenul asumat inițial față de transmiterea proiectului de modificare a Constituției către Comisia de la Veneția a fost depășit, fiind nevoie de convenirea unui nou deadline. Nici de această dată însă, Crin Antonescu nu s-a arătat mai interesat, trimițându-l la respectivele discuții pe Relu Fenechiu, care a reușit să obțină din partea Comisiei o amânare pentru luna ianuarie a lui 2014. În context însă, președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio și-a arătat nemulțumirea față de depășirea termenului asumat inițial și a avertizat că procesul de revizuire nu poate fi prelungit ”până la calendele grecești”.

Ocupat însă cu o prematură campanie electorală, Crin Antonescu nu pare să fi auzit avertismentul președintelui Comisiei de la Veneția. Deși în joc este imaginea României și cea a Parlamentului a cărui Cameră Superioară o conduce, iar revizuirea Constituției este unul dintre angajamentele prioritare asumate în fața electoratului, președintele Senatului pare că a uitat cu totul să mai convoace Comisia de revizuire pentru ca proiectul viitoarei Constituții să fie pus în acord cu observațiile formulate în cadrul procesului de consultare.

În aceste condiții, singura speranță ca procesul de reformă constituțională să fie deblocat vine dinspre PSD. Premierul Victor Ponta a declarat, luni, în debutul şedinţei BPN al PSD, că înainte de vacanţa parlamentară de iarnă Comisia de revizuire a Constituţiei trebuie să se reunească pentru a include în proiectul de modificare observaţiile Comisiei de la Veneţia. Rămâne desigur de văzut în ce măsură Crin Antonescu va fi dispus să asculte sfatul premierului, sau va alege și de această dată să facă opoziție, sabotând astfel cel mai important proiect de reformă a democrației românești din ultimul deceniu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
03 dec, 2013
cantautor
pai cand Ponta ii aduce aminte de Constitutie,Antonescu ii aduce aminte de buna guvernare...
si se potolesc amandoi,doar voi va mai agitati...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ