Ponta: În 2014 România va avea cel mai mare PIB calculat după revoluţie

| 14 noi, 2013

Premierul Victor Ponta a declarat că în 2013 România a ajuns la produsul intern brut din 2008 şi a punctat că ţara noastră are cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană - 1,6% în trimestrul al treilea.

Premierul Victor Ponta a subliniat că în 2014 ţara noastră va avea cel mai mare produs intern brut calculat după 1989.

''A fost o coincidenţă, dar o coincidenţă fericită discutarea şi adoptarea proiectului de buget pe 2014 azi, ziua în care Eurostat a confirmat că România are cea mai mare creştere trimestrială din Uniunea Europeană - 1,6% faţă de trimestrul II (...), o creştere anuală de 2,7 (...), o creştere economică pe care România nu a mai avut-o din 2008. (...) Important este că această creştere economică a anului 2013 nu s-a făcut doar pe baza agriculturii (...), restul s-a datorat în special creşterii producţiei industriale, o creştere cu 7,5% - locul II din UE - a serviciilor şi prin schimbarea radicală în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene. (...) În 2013 ajungem la PIB-ul din 2008, închidem o perioadă de scădere a României. (...) În 2013 am revenit (...) şi, evident, în 2014 vom avea cel mai mare PIB calculat după revoluţie'', a afirmat Ponta în şedinţa de guvern.

Bugetul de stat pentru 2014

Indicii macroeconomici pe care s-a construit proiecţia bugetară pe anul 2014 sunt: creştere economică de 2,2%, inflaţie de 2,4% şi un curs de 4,45 lei pentru un euro. Ponderea veniturilor totale în PIB este estimată la 32,9%, iar ponderea cheltuielilor total în PIB este de 35,1%. Câştigul mediu lunar este previzionat este de 1.676 lei lunar, notează RomâniaTV.net.

"Prăjitura" bugetului pe care Guvernul a împărţit-o ministerelor este de 230 de miliarde de lei, cu un deficit de 14 miliarde de lei. Din această sumă, 47,7 miliarde de lei reprezintă salariile în sectorul public, împărţite după cum urmează: 15 miliarde de lei pentru structurile militare, securitate, ordine publică şi justiţie, 10 miliarde pentru cadrele didactice, 9 miliarde pentru funcţionarii de la nivel local, 7 miliarde pentru cadrele medicale şi 5 miliarde pentru alte categorii de bugetari.

Pentru plata pensiilor sunt alocate 52 de miliarde, dintre care 13 miliarde provin de la bugetul de stat pentru acoperirea deficitului la bugetul asigurărilor sociale. Sumele alocate pentru asistenţă socială vor ajunge la 20 de miliarde de lei, iar cele pentru investiţii la 40 de miliarde de lei, adică 6% din PIB. Pentru plata datoriilor statului român şi a dobânzilor aferente au fost alocate 15 miliarde, iar alte 6 miliarde vor fi plătite cu titlu de subvenţii, în special în domeniul agriculturii. Cheltuielile cu bunuri şi servicii ale statului român în anul 2014 se vor ridica la 40 de miliarde. În fine, 10 miliarde de lei figurează la capitolul alte transferuri, plăţi către alte instituţii din care face parte România (cum ar fi bugetul Uniunii Europene).

Premierul s-a referit în mod special şi la bugetele alocate sănătăţii şi educaţiei. Astfel, bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate va fi în 2014 de 22,6 miliarde de lei, iar pentru medicii şi farmaciştii rezidenţi este prevăzută în plus plata unei burse de 150 € lunar. Pentru educaţie, sunt prevăzute 300.000.000 € pentru lucrări în infrastructură. De asemenea, vor creşte cu 10% salariile profesorilor debutanţi ale preparatorilor şi asistenţilor universitari. Cu acelaşi procent va creşte şi nivelul subvenţiei pentru cazarea în cămine.

Obiectivele majore pe care şi le propune Guvernul în 2014 sunt reducerea deficitului bugetar de la 2,6% la 2,2%, creşterea salariului minim cu 12,5% de care vor beneficia circa 900.000 de persoane, creşterea pensiilor cu 3,76% şi a venitului minim garantat cu 5%.

Tot joi, Guvernul a aprobat proiectul legii descentralizării, documentul urmând să fie transmis imediat Parlamentului.

Guvernul intenţionează să se reunească, marţi dimineaţa, în şedinţă specială pentru a discuta amendamente care vor fi depuse de parlamentari la proiectul descentralizării, după care, marţi după-amiaza, să se prezinte în plenul Parlamentului pentru a-şi angaja răspunderea, au declarat surse oficiale.

Executivul a anunţat anterior că îşi va angaja răspunderea pentru proiectul descentralizării săptămâna viitoare, 19 noiembrie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ