LIVE Text: Ponta la RomâniaTV: Nu am niciun fel de nemulțumire cu activitatea miniștrilor

| 02 oct, 2013

Premierul Victor Ponta, președintele PSD, a participat miercuri seară la o emisiune la România TV alături de ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu, vicepreședinte PNL, și ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, președinte PC. Cu acest prilej premierul a spus că economia nici nu gâfâie, nici nu duduie și a spus că nu are niciun fel de nemulțumire cu activitatea miniștrilor.

Obiectiv.info prezintă principalele declarații ale celor trei:

Victor Ponta:

- Economia nu gâfâie, nici nu duduie. În 2013 ne-am îndeplinit cam toate obiectivele mari. Am reușit fără niciun fel de sincope nu doar să dăm înapoi salariile și pensiile, ci să le și plătim. Avem prevăzut deja indexarea pensiilor și salariilor cel puțin cu rata inflației. Inflația va fi mai mică decât cea prognozată, noi avem prevăzut 3,85 (pentru majorare pensii)

- Am reușit să plătim toate hotărârile judecătorești la scadență. De azi cei 17.000 de militari primesc pensia plătită. Am deblocat toate fondurile europene, mai e POS CCE, săptămâna viitoare sper să avem rezultatul, asta înseamnă un grad de absorbție de 22%.

- Al doilea pariu câștigător e pariul cu agricultura.

-  Guvernul USL funcţionează foarte bine. Eu optez pentru un compromis. A ieşit zilele trecute o doamnă fost ministru că Guvernul a cheltuit pentru papetărie 500 de mil de euro. Am luat-o în serios şi am întrebat. Pe papetărie am cheltuit 2,5 milioane. Anul acesta am avut de plătit toate datoriile din urmă. Ministerul Educaţiei se ocupă de plată şi de programe. Toate celelalte trec la primării. Problema este la ce raportăm banii. Am plătit datorii 800 de milioane, şi au mai rămas 600 de cheltuit. Anul viitor, nemaiavând datorii, vom face investiţii. Nu laşi un om să moară în faţa spitalului. Este o decizie corectă. Noi am decis să nu facem ca în America. Numai au Guvern tocmai din cauza reformei pe sănătate.

Întrebare: Salariile bugetarilor vor fi indexate cu rata inflației?

Victor Ponta: Pe FMI intereseață anvelopa salarială. Eu personal, ideea e să ne uităm în special spre anumite categorii, avem restanțe la rezidenți, la profesorii debutanți.  Salariile mari nu vor crește deloc în 2014. Ce avem, o mică osânză de împărțit, o dăm și noi la cei mai slabi, la cei mai amărăți

Despre Guvernul USL

- Guvernul USL funcţionează foarte bine. Eu nu am niciun fel de sincopă sau de nemulţumire în activitatea cu vreunul dintre miniştri. Că au apărut discuţii în Parlament, sincer, mi-aş dori să le rezolvăm, pentru că viitorul şi al USL şi al fiecărui partid din Uniune depinde de performanţa Guvernului. Restul e cancan. Dacă merge Guvernul, o să câştigăm toţi trei. Dacă dăm vina unii pe alţii, nu cred că avem de câştiga.

Întrebare: Cum comentați declarația lui Ilie Sârbu?

Victor Ponta: A zis că avem două variante, ori ne înțelegem, și eu personal cred că ne înțelegem, ori dacă nu, ne despărțim. Eu personal optez pentru un compromis, USL a fost un compromis. (Despre declarațiile lui Dragnea privind descentralizarea) Liviu Dragnea se referea la un proiect de lege depus în Parlament, înțeleg că nu e un proiect susținut de PNL.

Despre sănătate și educație

Întrebare: Ce modificari sunt la sănătate, educație?

Daniel Chițoiu: Bineînţeles că noi, în proiecţia bugetului pe 2014, avem ca priorităţi atât domeniile cum sunt sănătatea, educaţia, să acordăm sume mai mari de bani comparativ cu bugetul pe anul 2013, dar ne interesează foarte mult să acordăm o prioritate mai mare obiectivelor de investiţii, obiective de investiţii finanţate atât prin fonduri europene, având în vedere că toate programele operaţionale au fost deblocate şi gradul de absorbţie s-a intensificat în această a doua parte a anului 2013 - şi noi dorim ca în 2014 să avem un grad de absorbţie mult mai mare decât în 2013 -, iar în completare, pe proiectele naţionale de dezvoltare de investiţii să acordăm cu prioritate bani de la bugetul de stat.

- Sumele în cifre absolute şi ca pondere în PIB nu vi le putem da acum, pentru că nu am definitivat nici cifrele orientative pe fiecare ordonator de credite, deoarece prognoza de toamnă, care ne va fi comunicată de Comisia Europeană, în baza căreia se elaborează bugetul de stat, va fi undeva în jurul datei de 15 noiembrie.

- Dacă ar trebui să dăm cât cere fiecare ministru, fiecare ordonator principal de credite, ar trebui să avem o masă a veniturilor bugetare nu de 32 - 33%, ci de 60% ca pondere în PIB din venituri colectate.

Victor Ponta: Ministerul Educației se ocupă doar de plată profesorilor și programe școlare. De școală, femeia de serviciu, fochist, toate astea trec la primării. Dacă trecem direcția agricolă la structurile locale, trece cu tot cu bani.

-  Ideea e că medicii să nu mai fie considerați bugetari, ei sunt plătiți doar de spitale. Luna asta e esențială, vine pachetul de bază, noua lista de medicamente compensate. Nu lași un om să moară în fața spitalului. Noi am decis să nu facem ca în America, guvernul s-a blocat tocmai din cauza reformei în sănătate, și eu apreciez că președintele Obama nu cedează

Întrebare: Care e salariul onest al unui doctor sau profesor?

Victor Ponta: Mă puneți într-o situatie dificilă. Pentru cineva care salvează o viață sau îți învață copilul, nici salariul din Germania nu e suficient. Problema e să vedem lumea asta în care trăim.

- Despre legea salarizarii unice: Sunt două variante, ori o aplicăm pe cea actuală și creștem la cei cu salarii mici... dar faptul ca medicul debutant are de 15 ori mai puțin e anormal. Atunci, cele mari nu le mai creștem deloc o perioadă de timp. Nu cred că va contesta cineva această lege la Curtea Constituțională. Eu cred că e constițutional.

Întrebare: Aveți un candidat pentru locul lăsat liber de Iulia Motoc la CCR?

Victor Ponta: Numirea aparține Senatului și o să avem un candidat comun al USL, o persoană care are legătura cu lumea juridică.

Despre Codul Rutier:

Victor Ponta: Nu am avut de reproșat, e o chestiune serioasă și dificilă. Eu vreau trei lucruri: Cei care comit fapte grave, accidente, și au dosar penal, să găsim soluția legală să nu mai stea să conducă până la hotărârea definitivă. Eu vreau de azi să nu mai conduci. Cel care are 100 de amenzi şi nu plăteşte niciuna. Vrem să găsim dacă în 30 de zile nu ţi-ai plătit amenda, să rămâi fără permis. Şi al treilea lucru, dacă a băut, nu mai stai 2-3 ani până ajungi în instanţă. Ți-l suspend de acum și cu asta basta, dacă căștigi plătește statul o despăgubire. Problema nu e că nu avem sancțiuni, ci că nu le aplicăm. Șmecherii tot nu plătesc amenzile. Nu am găsit soluția constituțională. Avem trei coduri rutiere în Parlament, unde discuțiile nu se concretizează (justificând nevoia unei ordonanțe de urgență, n.r.). Ideea e să găsim răspunsul la aceste întrebări practice, doar să mărim niște amenzi pe care după aceea nu le încasăm, nu are rost. Aţi văzut ce accidente cumplite avem pe Bucureşti-Constanţa din cauza vitezei?

- Mai important decât dreptul de a conduce e dreptul la viață. Sunt mii de oameni care mor în fiecare an, de obicei cu aceeași autori, un anumit profil, nu le ia nimeni niciun permis, nu plătesc amenzile sau au suficienți bani. Alte țări occidentale au reușit.

Despre TVA redus la pâine și evaziunea fiscală

Daniel Chițoiu: Din 1 septembrie s-au aplicat sancțiuni pentru nefiscalizarea produselor. Pe noi ne-a interesat de la început nu atât reducerea prețului, cât a evaziunii fiscale. Am dorit ca pe întreg lanțul să avem un TVA redus pentru a reduce evaziunea. Veniturile colectate din TVA la pâine și panificație le vom vedea pe 25 octombrie.

Victor Ponta: 99% guvernăm, 1% dăm răspunsuri la titluri. Citesc acum că Guvernul a adoptat impozitul forfetar. Nu s-a adoptat niciun nou bir, proiectul a plecat la Parlament. Dacă se aprobă de Parlament, și cred că ar fi bine, înseamnă ca o cafenea din Bucuresti plătește 1.500 euro și nu o mai întreabă nimeni ce profit are. Am adoptat proiectul de lege semnat cu reprezentatii IMM-urilor, care a mers la Parlament.

Daniel Constantin: În perioada 1 - 30 septembrie, numai Inspectoratul General de Poliţie a efectuat 38.000 de controale. Au fost confiscate 65 de mijloace de transport, au fost date 16.000 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 8,9 milioane de lei. 13 unităţi de morărit şi panificaţie au fost suspendate, zece autorizaţii au fost anulate şi patru sesizări penale au fost făcute în această perioadă. Valoarea prejudiciului care a fost constatat numai în această lună este de 61 milioane de lei, numai pe controalele realizate de Inspectoratul General de Poliţie. Angajamentul cu FMI este că undeva în 2014 vom face o evaluare, undeva după un an de zile, pe scăderea TVA la pâine. Dacă vom avea efectele pe care noi mizăm putem să vorbim şi de reducerea TVA la carne şi de legume-fructe. Există deja în jurul nostru ţări precum Bulgaria, Ungaria care au anunţat deja la carne o reducere a TVA, ceea ce îi pune în dificultate pe producătorii şi comercianţii din România.


Acordarea subvenţiilor la motorină


Daniel Constantin: De mâine (joi, 3 octombrie n.r.) dăm drumul la hotărârea de Guvern şi începem să plătim subvenţiile la motorină. Trebuie să recunoaştem, pentru că acesta este şi motivul pentru care la începutul anului am venit cu acest impozit mult contestat de toţi, vizavi de cei care plăteau doi la sută pentru producţia pe care o vindeau. Plătind doi la sută din ceea ce produceau, nu declarau la stat producţia pe care o făceau şi ca urmare nu se încasa nimic. Pe acest tip de impozit nu ştiu cât vom încasa în acest an, dar cu siguranţă, în 2014 vor veni şi beneficiile acestui tip de impozitare pentru că, dacă până acum pe un hectar de grâu care se vindea, cel care declara în mod corect plătea 217 lei impozit pe hectar, acum acest tip de impozit pe care l-am introdus, ca normă de venit, acesta plăteşte doar 97 de lei, iar în cei 97 de lei, acea persoană fizică care plăteşte este asigurată şi la bugetul asigurărilor de sănătate. Sunt nişte venituri în plus pe care le încasează Casa de Asigurări de Sănătate.


Despre revocarea din funcție a procurorului Lucian Papici (șeful Secției penale DNA):

Victo Ponta: Nu știu cine a fost demis, Papici, marele băsist, moralist. Propaganda asta a lui Macovei (Monica Macovei, n.r.)… nu a fost demis, i s-a terminat mandatul. Să mai stea procuror simplu, să mai facă și el un dosar, ca șefi din ăștia puși de Băsescu... Stă și el procuror simplu, că nu l-a născut șef. S-a terminat și cu dosarul (Liviu Dragnea, n.r.), l-a trimis, pa, la revedere... De ce să-i ținem pe toți băsiștii? I s-a terminat mandatul. Eu susțin în continuare că Morar cu Papici și au lui au făcut dosare politice, când au luat oamenii și i-au pus să jure cu mâna pe Biblie că au votat la referendum. Ne-am dus toți, am votat, nu am votat destui, și au venit Morar și Papici și au spus că nu suntem destui. Să-și ducă dl. președinte (Băsescu, n.r.) toți procurorii la CCR.  Am intrebat: pe cine ați demis? Nu am demis dom'le pe nimeni, i s-a terminat mandatul. Să-i ținem pe toți doar ca să nu se supere Macovei și toata gașca? Ce victimă Papici, foarte corectă declarația lui Kovesi. Îi prelungise mandatul tocmai ca să termine dosarul, dar el scria în fiecare zi un editorial la EVZ, cu Mircea Marian. Și-a terminat mandatul, ce stăm să plângem?

Întrebare: Despre impozitul pe clădiri. Când îl măriți?

Victor Ponta: De la 1 ianuarie.
Daniel Chițoiu: Nu, nu-l mărim
Victor Ponta: Cum domnule ministru?

Despre ANAF

Daniel Chițoiu: De când am preluat mandatul la Finanțe, am căutat să găsesc cele mai bune modalități de reducere evaziunii fiscale. Am început cu organizarea funcțioanală a ANAF, am constituit o nouă structură de combatere a evaziunii fiscale. În această perioadă s-au finalizat înscrierile, trebuie să angajăm peste 2.000 de oameni, oameni onești. Avem o colectare de 105,6% în 2013 față de 2012, nu avem o accentuare a evaziunii fiscale, dar nicio îmbunătățire. Pe noi ne interesează că din 1 octombrie să avem o structură care să combată evaziunea fiscală. Până acum toți presedinții ANAF s-au bătut cu pumnul în piept că a scăzut evaziunea fiscală și nu s-a redus. Vrem oameni care nu sunt șantajabili, nu putem merge la infinit cu oameni care de 23 de ani nu au făcut nimic. Pariez pe această pălarie mare pentru că avem sprijinul tuturor instituțiilor statului de combatere. E un sprijin mult mai implicat și mult mai direct.

Despre investiții

Victor Ponta: Am în program, la sfârșitul acestui an, întâlnire cu cele două companii importante care investesc în România, pe de o parte cele din energie, și cele din IT - Microsoft, Oracle, IBM, HP, toți au investiții în Romînia.Dl. Băsescu se luptă cu Guvernul, cu USL, treaba lui. Dar vine mereu și bagă niște bețe în roate nu Guvernului, ci României. Ce treabă are el să anunțe în fiecare zi că investitorul de la CFR nu are bani? Uite, vineri trebuie să vină și să dea 20 de milioane. Are acces la informații, și el minte, nu le prezintă corect.

- Un miliard de lei trebuiau să ne vină luna asta de la BNR, dar BNR a făcut provizioane și ne dă zero lei. Dl. Băsescu nu știe de asta? Că doar nu a făcut BNR evaziune financiară. E pricinos, așa, dacă nu e el cu Boc să distrugă țară. Slavă Domnului că mai avem un an, și lui, la fel ca la Papici, nu i-l mai prelungim.

Despre Roșia Montană și gazele de șișt

Întrebare: Despre manifestațiile împotrivă proiectului de la Roșia Montană. Are vreo legătură președintele Băsescu?

Victor Ponta: Pai are, că de vreo șapte ani era pro Roșia Montană, acum s-a răzgândit de vreo patru ori într-o săptămână.

Întrebare: Credeți că va avea un impact asupra votului din Parlament?

Victor Ponta: Da, din păcate, contează să nu te cerți cu... Eu nu cred că cei din piață o să-l voteze pe Crin că e mai nou contra proiectului, nici pe mine, nici pe Băsescu. Poate o votează pe doamna Pipidi (Alina Mungiu Pipidi, n.r.), a fost tot timpul contra.

Întrebare: Daca vor continua si pentru gazele de sist?

Victor Ponta: Opțiunea mea e foarte clară acolo, trebuie să ne exploatăm resursele, să fim independenți energetic. Dacă cei din piață au alta soluție...

Daniel Chițoiu: Decizia politică la nivelul PNL e de a vota împotrivă.

Daniel Constantin: Nu cred că trebuie să venim cu o soluție politică, fiecare parlamentar PC va vota cum va considera. La Senat toți votează împotrivă, la Camera lucrurile stau diferit.

Victor Ponta: Nu, eu am făcut greșeala să zic, m-am dedublat, și prietenii mă critică, m-au criticat și Dragnea și Crin.

Întrebare: Șomajul va avea o creștere spectaculoasă în 2014…

Victor Ponta: Da, Mama Omida Băsescu. Ideea e următoarea: la ce tot îi folosește lui Băsescu să ne critice, în loc să ne ajute, în loc să zică hai să vedem ce putem obține de la UE. Vreau să zic un lucru de bine despre dl. președinte: Îl felicit că s-a bătut atunci pentru prelungirea n+3 la fondurile UE, nu poate și în continuare să ne ajute, tot ne bagă strâmbe, de ce? Îi e ciudă că nu-l mai susținem președinte?

Despre USL

Victor Ponta: USL cred că e cel mai bun lucru pe care l-am făcut în politică, de ce să-l regret? Protocolul l-am scris eu. Nu voi fi mai bine plasat în sondaje. USL este cel mai bun lucru pe care l-am făcut de când sunt în politică. Codul rutier, bugetul, agricultorii, or să mă înjure pe mine. Sigur (Antonescu va fi mai bine plasat în sondaje, n.r.) pentru că Antonescu nu ia decizii guvernamentale, uneori mă critică chiar şi pe mine.

Despre CAS, legea holdingului, TVA

Întrebare: Reducerea CAS cu 3% se aplică din 2014?

Daniel Chițoiu: Da, îl avem în analiză și, în funcție de colectarea la buget, când vom propune bugetul, sfârșitul lunii octombrie, începutul lui noiembrie... Vom avea și prevederi legate de impozitarea societăților de tip holding. Am avizat favorabil un proiect de lege privind legea holdingului.

- La plata TVA la 90 de zile pentru companii cu cifre afaceri sub 500.000 euro dorim să devină opțional de la 1 ianuarie, pentru că a îngreunat, nu a avut efectul scontat pozitiv. Dorim să schimbăm modalitatea de impozitare a proprietății, în funcție de destinația proprietății.

Despre Schengen

Victor Ponta: Eu, în continuare, şi cu Franţa şi cu celelalte ţări o să explic foarte clar: Schengen e una, romii cu totul alta. Romi sunt şi acum şi o să fie la Paris şi dacă nu o să intrăm noi în Schengen. Este o minciună. Politicienii francezi de dreapta, de stânga care spun: 'Nu primim România în Schengen şi nu vor mai fi romi', îi mint pe francezi. Aşa i-a minţit şi Sarkozy şi văd că acelaşi lucru se întâmplă şi astăzi. Deci romii sunt una - şi eu sunt dispus să iau măsuri nu contra romilor, ci contra cetăţenilor români care încalcă legile din ţările respective - dar Schengen-ul este altceva şi noi suntem cu toate temele făcute. Eu m-am văzut cu domnul premier, care e un om foarte serios, de două ori în acest an - o dată la Paris, o dată la Bucureşti. În ambele situaţii, premierul a spus că susţine aderarea României în Schengen în două etape - de la 1 ianuarie, frontiere aeriene şi maritime şi după aceea, când se rezolvă tot, cu terestru. Asta este ceea ce mi-a zis. N-am vorbit altceva. Nu am vorbit nimic în particular, au fost declaraţii publice

Despre scopul vizitei în SUA

Victor Ponta: Economic, bineînțeles, relațiile politice sunt foarte bune.

 

Întrebare: Se face hidrocentrala de la Tarnița?

Daniel Chițoiu: Da, dl. Niță (Constantin Niță, ministrul delegat pentru Energie, n.r.) are negocieri, și cu investitori din China, și cu alți investitori, pentru a participa.

 

Întrebare: Veți permite cumpărarea de teren la 1 ianurie de către cătățenii străini?
Daniel Constantin: Nu avem altă opțiune

Întrebare: Credeți că ar fi oportună o amânare?
Victor Ponta: De ce să-i sancționez pe italieni, pe spanioli, care ne-au susținut tot timpul, pentru că sunt alegeri în Franța? Cred că  ar fi o greșeală.

Întrebare: Suntem pregătiți de iarnă?
Victor Ponta: Am avut comandamente, am niște oameni care sincer se pricep foarte bine, eu nu vreau să mă bag ca să nu încurc. Nu cred ca vor fi probleme grave. Că a venit zăpada pe 1 octombrie… vina noastră.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ