Ponta: Nu ştiu dacă este constituţional să modificăm Codul penal prin OU, CSM să vină cu propuneri

| 29 ian, 2014

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că nu ştie dacă este constituţional ca Guvernul să modifice Codul penal şi Codul de procedură penală prin ordonanţă de urgenţă, ci că pot fi luate în discuţie propuneri ale CSM, dar la nivelul Parlamentului, pentru a fi aprobate prin lege.

"Cum să modificăm, dom'ne ? Nu ai când să modifici, că nu mai e nicio şedinţă de guvern, cum să modificăm ? Nu cred că e constituţional să modificăm prin ordonanţă de urgenţă", a răspuns Ponta întrebat de jurnalişti dacă Guvernul va introduce modificăi prin ordonanţă de urgenţă.

Întrebat dacă vor fi totuşi introduse modificări chiar şi după 1 februarie, premierul a arătat că, joi, se discută la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) o serie de modificări, care pot fi luate, până la urmă, în discuţie, dar abia peste o săptămână şi dacă CSM doreşte acest lucru.

"Vreau în primul rând un punct de vedere să vedem dacă e constituţional să modific. Dacă nu, Parlamentul, prin lege poate să modifice", a adăugat Ponta.

El a precizat că, legat de acele prevederi care îngrădesc libertatea de exprimare şi a presei, există deja un proiect de lege aflat în dezbaterea Parlamentului.

Întrebat de jurnalişti de ce a anunţat, în urmă cu câteva săptămâni, că este posibil ca Guvernul să emită o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului penal, Ponta a reluat ideea că, joi, este o şedinţă la CSM.

"Noi nu modificăm absolut nimic decât ce vrea...", a completat Ponta, referindu-se la CSM.

El a exclus însă posibilitatea ca Guvernul să se reunească într-o nouă şedinţă, până la 1 februarie, pentru a modifica textul Codului penal, iar despre varianta unor modificări care să fie aprobate săptămâna viitoare a comentat în final : "Nu ştiu, să vedem. În primul rând, să spună CSM-ul, celalalte structuri şi, probabil, în Parlament, nu prin ordonanţă de urgenţă".

La sfârşitul anului trecut, premierul anunţa că Guvernul poate emite o ordonanţă de urgenţă care să modifice Codul Penal, aşa cum solicită DNA, numai după ce ministrul Justiţiei va discuta cu oficialii Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curţi, Parchetului şi Comisiei Europene şi toată lumea este de acord.

"În primul rând, în vacanţa Parlamentului nu se pot emite ordonanţe de urgenţă. Doi: în măsura în care sunt necesare modificări la Codul Penal, care va intra în vigoare la 1 februarie, poate fi adoptată o ordonanţă de urgenţă numai în ultima săptămână din ianuarie, cu cinci zile înainte de 1 februarie. Ministrului Justiţiei i-am cerut ca, dacă are vreo modificare, să meargă şi să aibă discuţii foarte clare cu CSM, cu ÎCCJ, cu Parchetul General, să traducă modificările şi să le trimită la Comisie, ca să nu mai apară discuţii şi interpretări. În măsura în care toată lumea este de acord, evident că vom adopta; dacă nu este toată lumea de acord, nu adoptăm nimic prin ordonanţă de urgenţă", a explicat atunci Ponta.

Şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Codruţa Kovesi, declara atunci, la Gândul Live, că o prevedere din noul Cod de procedură penală va face "inutile" interceptările, în condiţiile în care, înainte de a se obţine autorizaţie pentru acestea, persoana vizată în anchetă va trebui înştiinţată că este urmărită penal.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ