Antonescu: PNL nu mai susţine vreo modificarea a Codului penal, cu excepţia celei discutate în USL

| 16 ian, 2014

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, că partidul pe care îl conduce nu susţine vreo altă modificare a Codului penal în afara celei discutate în USL la ultima şedinţă, afirmând că legea analizată de Curtea Constituţională nu a operat modificări care să pună în discuţie statul de drept.

"Nu s-au modificat articole care să pună în discuţie statul de drept, asta este interpretarea Curţii Constituţionale. Nu văd nicio problemă, în primul rând e o decizie a Curţii şi ca atare toată lumea o respectă. În al doilea rând, a fost dată şi asta în unanimitate, deci nu putem să facem nici alte consideraţii. În al treilea rând, PNL oricum declarase că la o eventuală retrimitere nu va mai vota acele modificări la Codul penal, deci din punctul nostru de vedere lucrurile se simplifică. (...) Orice decizie unanimă este de salutat, chiar dacă nu-ţi convine, pentru că ea este foarte convingătoare", a afirmat Antonescu, citat de Mediafax.

El a fost întrebat dacă PNL va vota alte modificări ale Codului penal.

"Nu, deci lucrurile se simplifică, în afară de acel articol despre care am discutat şi în USL, acel articol pe care îl socotim nepotrivit care interzice, limitează din punctul nostru de vedere libertatea presei în a comenta", a mai spus Antonescu.

Preşedintele PNL a susţinut că, din punctul de vedere al liberalilor, nu mai există intenţia niciunei modificări a Codului penal.

Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, că USL susţine în totalitate iniţiativa legislativă aflată în dezbatere în Senat privind garantarea dreptului de liberă exprimare şi la libertatea presei, el arătând că aceasta va fi adoptată imediat după debutul sesiunii parlamentare.

În 30 octombrie 2013, liderul deputaţilor PNL George Scutaru şi deputatul Alina Gorghiu au anunţat depunerea unei propuneri legislative care abrogă din noul Cod penal, care intră în vigoare la 1 februarie 2014, prevederea care instituia sancţiuni pentru declaraţii critice la adresa acţiunilor magistraţilor.

Iniţiativa legislativă semnată de Scutaru, Gorghiu, preşedintele PNL Crin Antonescu, dar şi cea mai mare parte a parlamentarilor PNL abrogă articolul 276 din Legea 286/2009 privind Codul penal.

Argumentele prezentate de Scutaru şi Gorghiu vizează faptul că respectivul articol ar îngrădi libertatea de exprimare garantată prin legea fundamentală şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

"Dispoziţia este de natură să îngrădească libertatea de exprimare, instituind sancţiuni pentru o serie de fapte care fac parte din demersurile jurnalistice uzuale. Rolul mass-media este acela de a culege informaţii şi de a realiza cercetări în orice domeniu şi de a transmite ulterior aceste informaţii publicului", motivează iniţiatorii propunerii legislative.

Articolul 276 din noul Cod penal, intitulat "Presiuni asupra justiţiei", precizează: "Fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea, de către judecător sau de organele de urmărire penală, a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legată de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influenţa sau intimida, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ