Ponta: Tranzacţiile în numerar vor fi limitate concomitent cu reducerea comisioanelor bancare

| 04 feb, 2014

Tranzacţiile în numerar vor fi limitate concomitent cu reducerea comisioanelor bancare, dar nu prin ordonanţă, ci prin lege, iar băncile, care "au câştigat destul", trebuie să fie de acord cu această măsură, mai ales că vor câştiga prin creşterea numărului de tranzacţii, a afirmat premierul Ponta.

Aprobarea celor două măsuri prin proiect de lege presupune că acestea vor fi aplicate doar după ce actul este adoptat şi de către Parlament, nu doar de Guvern, şi promulgat de preşedinte, nu imediat cum s-ar fi întâmplat dacă erau promovate prin ordonanţă de urgenţă, transmite Mediafax.

"Nu cred că va fi ordonanţă, cred că va fi proiect de lege. Sunt două măsuri complementare: pe de-o parte, se limitează, aşa cum se întâmplă în foarte multe ţări europene, tranzacţiile cu numerar - ceea ce mi se pare oarecum normal, că nu poţi să te duci tot timpul să plăteşti din pungă 100 milioane, asta numai Dan Diaconescu făcea - pe de altă parte, se limitează comisioanele bancare, pentru că e evident că, în momentul în care oamenii nu mai fac foarte multe plăţi în numerar, ci prin card sau conturi bancare, creşte numărul tranzacţiilor şi, atunci, coborâm comisioanele, că au câştigat destul băncile. Au rulaj mai mare şi, atunci, comisioane mai mici", a spus Ponta.

Întrebat de presă dacă băncile sunt de acord cu această măsură, premierul a răspuns că, dacă proiectul de lege va fi aprobat de Parlament, trebuie să fie de acord.

"Vor câştiga pe partea cealaltă, a numărului de tranzacţii şi vor pierde evident...nu pot să câştige pe două părţi", a adăugat Ponta.

Ministerul Finanţelor a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă, prezentât de agenţia de presă în 24 ianuarie, care relevă că Guvernul vrea să interzică plata în numerar pentru cumpărările de terenuri, case şi maşini, indiferent de valoarea acestora, atât cumpărătorul, cât şi vânzătorul riscând o amendă de 20% din valoarea tranzacţiei.

Această prevedere este valabilă atât pentru firme, cât şi pentru populaţie şi cuprinde toate tipurile de imobil, precum şi orice fel de autovehicul, indiferent dacă este la prima vânzare sau second-hand.

De asemenea, Guvernul introduce noi plafoane privind plăţile maxime pe care firmele le pot efectua zilnic în numerar, precum şi plăţile în numerar pe care poate să le facă populaţia către firme.

Astfel, plăţile în numerar pe care le pot efectua firmele între ele şi către persoane fizice vor fi limitate la 2.000 de lei pe zi, de la 10.000 de lei pe zi, respectiv 5.000 de lei pentru un singur furnizor, şi va fi introdus un plafon de 10.000 de lei pentru astfel de plăţi între persoanele fizice.

În prezent, plafoanele zilnice pentru plăţile în numerar între firme sunt de 10.000 de lei pe zi, respectiv de 5.000 de lei către acelaşi furnizor şi de 10.000 de lei în cazul plăţilor către reţelele de magazine de tipul Cash&Carry, nivel care va fi păstrat.

În acelaşi proiect sunt limitate şi comisioanele interbancare pe care banca emitentă a cardului le percepe de la banca acceptatoare, prin ale cărei terminale se realizează plata la comerciant, la 0,2% pentru cardurile de debit şi la 0,3% pentru cardurile de credit.

Nerespectarea nivelurilor maxime ale comisioanelor sau informaţiilor obligatorii din acrodurile bancă-comerciant constituie contravenţie şi vor fi sancţionate cu amenzi cuprinse între 10.000 de lei şi 200.000 de lei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ