Cât de scumpă este viaţa fără cash

| 05 feb, 2014

Cash-ul e scump, ne spun băncile. Dar nici viaţa fără cash nu e ieftină. Lucru vizibil din comisioanele pe care băncile le cer de la firme pentru orice plată făcută cu cardul.

Vi s-a întâmplat vreodată ca la magazinul de la colţul străzii să „nu meargă cardul" niciodată, sau atunci când vreţi să faceţi plăţi de valoare mică?  S-ar putea ca problemele să nu fie de natură tehnică, ci doar de natură financiară. Comerciantul este taxat cu sume consistente pentru fiecare ban pe care îl încasează prin aceste tehnici moderne de plată, scrie ECONOMICA.net.

Spre exemplu, la articolele foarte sensibile la preţ sau cu preţuri maximale, cum este cazul ţigărilor, vânzătorul ar putea să iasă cu profitul foarte şifonat dacă încasează prin POS. În timp ce vânzătorul care îşi permite, trece costurile mai departe la cumpărător.

Guvernul vrea să taie din comisioanele interbancare

Guvernul are în plan limitarea comisioanelor de interbancare pentru plăţile cu cardul. În momentul în care un client plăteşte cu cardul la magazin, banca ce deţine POS-ul instalat la respectivul comerciant plăteşte 1% sau mai mult din valoarea tranzacţiei către banca ce a emis cardul cu care este făcută plata.

Proiectul de OUG prevede limitarea acestui comision la 0,2%-0,3%, în funcţie de tipul cardului (debit sau credit).

Nivelul de 1% al comisionului a făcut ca până acum activitatea de emitere a cardurilor să fie profitabilă. Dincolo de diferitele taxe de administrare pe care le percep băncile comerciale, de fiecare dată când clientul făcea o plată la magazin de 200 de lei, spre exemplu, la banca emitentă mergeau 2 lei.

Tranzacţiile la comerciant prin POS sau on-line cu cardul de debit nu presupun plata la vedere a unor comisioane. Totuşi, costuri cu aceste tranzacţii există, şi băncile trebuie să îşi recupereze efortul financiar şi să facă şi profit.

Nici viaţa fără cash nu e ieftină

Astfel, băncile oferă servicii de acceptare a plăţilor prin electronic point of sale la comercianţi contra unei chirii lunare pentru aparat şi a unui comision pentru fiecare tranzacţie în parte. Şi nivelul acestor comisioane nu este deloc mic în cazul celor mai mari bănci.

BCR, cea mai mare bancă din sistem, cere comerciantului un comision de 2,5% din fiecare plată la POS. Din acest comision, 1 pp este plătit băncii emitente a cardului cu care se face plata.

Citeşte pe larg aici.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ