Veste bună! Magazinele vor fi obligate să devină "bancomate"

| 08 mai, 11:40

Un proiect de lege aflat în dezbatere la Camera Deputaţilor ar putea transforma magazinele în bancomate pentru românii care face cumpărăturile cu cardul.

Sistemul funcţionează deja în ţările europene şi are rolul de a-l scuti pe titularul unui card de alergătura după un ATM atunci când are nevoie de numerar. Căutarea unui bancomat şi statul la coadă pentru a scoate bani nu vor mai constitui o bătaie de cap pentru români. Deputaţii au decis să implementeze un sistem care funcţionează de ani buni în Uniunea Europeană, prin care comercianţii care acceptă plata cu cardul vor fi obligaţi, la solicitarea cumpărătorului, să acorde şi sume de bani din casele de marcat, scrie ziarulring.

"Avansurile în numerar date de comercianţi în combinaţie cu plata bunurilor sau a serviciilor achiziţionate reprezintă o practică uzuală în ţările în care sistemele moderne de plată au fost introduse de câteva decenii, terminalele de plată (POS-urile) având şi funcţie de bancomat pentru clienţi. Aceasta constituie o facilitate apreciată în mod deosebit de utilizatorii de carduri, scutindu-i de drumuri suplimentare până la un ATM în cazul în care au nevoie de numerar. O situaţie paradoxală se poate întâlni în multe localităţi rurale sau urbane mici din România, unde, din raţiuni economice, băncile refuză să amplaseze terminale ATM", se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Deputatul Andras Levente Mate, unul dintre semnatarii proiectului legislativ, arată că plata comisionului de retragere numerar de la comerciant, în cazul în care banca îl percepe, va fi suportată de clientul care-l cere. "În cazul în care mă duc şi plătesc cu cardul în magazin şi mai am nevoie de 50 sau de 100 de lei, pe lângă plata pe care o efectuez, voi face o plată în plus, iar diferenţa faţă de preţul pe care trebuie să-l achit o pot primi din partea magazinului. În foarte multe localităţi, mai ales în comune, există posibilitatea de a plăti cu cardul, dar nu există ATM ca să scoţi bani.

Comercianţii nu vor avea probleme pentru că vor încasa automat, direct în contul lor, banii de pe card, pentru că cel care cumpără nu plăteşte 50 de lei, contravaloarea mărfii, ci 100 de lei, ca să poată lua cash diferenţa de bani. Totodată, comisionul de retragere a banilor va fi suportat de cumpărătorul care solicită suma respectivă. Sunt bănci care nu percep comisioane, dar sunt şi bănci care le cer. Va fi nevoie totuşi ca băncile să modifice softurile pentru a diferenţia plata cumpărăturilor de operaţiunea de retragere numerar de la comerciant", ne-a declarat deputatul Andras Levente Mate.

300 de lei este limita maximă de bani cash pe care o pot da comercianţii

"Comerciantul se transformă în bancă" Maria Muntean, secretar executiv al Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii (ANCMM), susţine că reglementarea va pune în dificultate magazinele. "Chiar dacă există o limită de 300 de lei, este posibil să vină 10 oameni să ceară suma şi tu să nu ai atâţia bani în casă. Mi se pare o absurditate, practic îl transformi pe comerciant în bancă. Pe mine nu mă interesează ce vor face supermarketurile, pot să dea câţi bani vor, dar ce fac comercianţii mici şi mijlocii? De unde să aibă ei bani cash în casa de marcat, că ei trebuie să-şi plătească furnizorii?", a afirmat Maria Muntean.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ