În România sunt cele mai multe comisioane la carduri din Europa

| 14 iul, 2014

Băncile din România taxează aproape orice operaţiune atunci când vine vorba despre utilizarea cardului.

Inclusiv interogarea soldului este comisionată, în opoziţie cu practicile europene. Nici măcar plăţile cu cardul la ghişeul băncii nu sunt gratuite, scrie ECONOMICA.net.

În România, peste 80% din tranzacţiile şi operaţiunile efectuate cu cardul reprezintă retrageri de numerar sau consultări ale soldului la ATM, în contradicţie cu practicile din Europa. Ambele operaţiuni sunt comisioanate la un nivel peste media din UE. În fapt, băncile din România sunt printre puţinele care nu pun la dispoziţie clienţilor, gratuit, posibilitatea de a consulta soldul. În aceste condiţii, afişarea comisioanelor pe ecranul bancomatului ar fi o mutare firească.

Deşi nu este o practică extinsă, în Europa există deja bănci care au afişează comisioanele sau, cel puţin, postează un mesaj care anunţă clientul că respectiva operaţiune este comisioanată. Asemenea aparate există în ţări dezvoltate ca Marea Britanie sau Germania.

Mai mult, în tot spaţiul Uniunii Europene funcţionează automate nonbancare care permit, pe lângă plăţi de facturi, şi retragerea unor sume de bani.

O operaţiune comisioantă şi neanunţată ca atare este consultarea soldului. Aceasta, în funcţie de bancă, costă între 0,2 lei şi chiar 4 lei, în cazul BRD.

O mare problemă în această situaţie nu este dopar existenţa în sine a comisionului, rară în Europa, sau valoarea sa, imensă, dar şi faptul că respectivul client nu este anunţat că urmează să fie taxat şi că respectiva suma este retrasă de bancă, imediat după realizarea operaţiuni fără acordul expres al clientului.

Mai multe pe ECONOMICA.net.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ