Atenţie dacă aveţi acest tip de card! Bancomatul „vă ia” 5,5 RON de fiecare dată când scoateţi bani

| 13 dec, 2013

Bănci, Poşta sau hypermarketuri. Afacerea cardurilor preplătite a luat avânt, în ultimii ani, în România. Oferind românilor avantajul unui card care poate fi alimentat cu orice sumă, fără a fi nevoie de deschiderea unui cont, cardurile preplătite au şi o latură păguboasă, de care mulţi posesori nici nu ştiu: comisioanele. Fie că este vorba despre comisionul pentru încărcarea cardului sau cel perceput pentru retragerile de numerar, românii pierd, cu fiecare drum la bancomat, chiar şi 5,5 lei de pe cardurile preplătite.

Cardurile preplătite sunt produse bancare folosite în străinătate pentru atragerea unor clienţi care nu au, în general, relaţii comerciale cu instituţiile de credit. Cu alte cuvinte, nu au conturi curente sau carduri la bănci. Există şi în România astfel de produse, însă comisioanele de retragere sau cele de administrare a cardurilor preplătite sunt în unele cazuri mai ridicate decât cele percepute de bancă pentru un card obişnuit, scopul acestor produse fiind acela a de impulsiona plata directă cu cardul.

 

Gift Card BRD

BRD, a doua cea mai mare bancă din România din punct de vedere al activelor, a lansat recent două carduri preplătite. Unul dintre acestea, BRD Gift Card este destinat clienţilor care nu ştiu ce cadouri să le facă celor dragi de Sărbători.

Cardul costă 10 lei şi poate fi alimentat cu o sumă curpinsă între 50 de lei şi 1.000 de lei. Produsul este valabil un an, însă banii nu pot fi retraşi de la ATM. Cardul este nenominal şi poate fi folosit pentru a plăti la comercianţi, nu însă şi pentru plăţi online sau în străinătate. Clientul poate totodată să-şi interogheze soldul, să-şi schimbe PIN-ul şi să vadă ultimele zece operaţiuni făcute.

Al doilea card preplătit, BRD card prepaid reîncărcabil, costă 20 de lei. Acesta poate fi alimentat cu sume cuprinse între 50 de lei şi 10.000 de lei. Este valabil trei ani, iar reîncărcarea costă 5 lei. Pentru plăţile la comercianţi banca nu percepe niciun comision, însă retragerea de numerar de la ATM-urile BRD costă 5 lei, iar de la alte bancomate 1% din valoarea tranzacţiei plus 4 lei.

Comisioanele sunt ceva mai ridicate decât cele aferente cardurilor obişnuite emise de BRD. Spre exemplu, la majoritatea cardurilor în lei, banca percepe un comision de retragere de 0,2%, minimum 0,5 lei de la ATM-urile din reţeaua proprie. Astfel, la o retragere de 100 de lei, comisionul la un card obişnuit este de 50 de bani, faţă de 5 lei cât se percepe în cazul cardului preplătit reîncărcabil.

Cele două produse preplătite nu pot fi folosite pentru plata facturilor.

Cardul de debit preplătit Visa Raiffeisen Bank

Raiffeisen Bank a lansat în vara anului 2009 două carduri preplătite, cardul nominal cu un sold maxim de 10.000 de lei şi cardul nenominal, cu un sold maxim de 6.000 de lei. Ambele au un comision zero pentru plăţile online sau la comercianţi.

Costul cardurilor preplătite este de 18 lei. Încărcarea iniţială minimă este de 10 lei. Comisionul de tranzacţie este zero în România şi 1% din valoarea tranzacţiei în străinătate.

Comisionul lunar de administrare este de 8 lei, cu excepţia primei luni pentru care nu se percepe acest comision.

Taxa de reîncărcare este de 3,65 de lei, iar taxa de retragere numerar de la ATM este de 5,5 lei, respectiv 12,75 lei, plus 1% din valoarea tranzacţiei, în situaţia în care banii sunt scoşi de la un bancomat din străinătate. Totodată, taxa de interogare a soldului este de 1,25 de lei.

Deţinătorii acestor tipuri de carduri pot folosi serviciul mobil integrat YAP pentru a transfera bani sau pentru a-şi verifica soldul de pe telefonul mobil, prin intermediul unui SMS.

Pentru emiterea unui card de debit obişnuit, în lei, taxa percepută de Raiffeisen Bank este de 15 lei, în timp ce taxa anuală de administrare este de 20 de lei, circa 1,6 lei pe lună, ambele mai mici decât cele aferente cardurilor preplătite.

Depunerea iniţială minimă este de 35 de lei, iar comisionul de retragere este de 0,2%, minimum 0,2 lei în reţeaua băncii. Practic, pentru retragerea sumei de 100 de lei, comisionul este de 20 de bani, faţă de 5,5 lei în cazul cardului preplătit.

Cardul preplătit Carrefour MasterCard

În 2010, Carrefour a fost primul comerciant din România care a lansat, în parteneriat cu Raiffeisen şi sub sigla MasterCard, un card preplătit.

Cardul se poate ridica de la orice hypermarket Carrefour şi poate fi folosit pentru plăţi online sau la comercianţi. Totodată, banii pot fi retraşi de la orice bancomat care afişează sigla MasterCard.

Comisioanele sunt similare celor percepute pentru cardurile preplătite de la Raiffeisen, însă costurile emiterii cardului şi comisionul lunar de administrare sunt ceva mai scăzute, de 10 lei, respectiv de 6 lei pe lună, cu excepţia primei luni care este gratuită.

Cardul poate fi alimentat cu sume cuprinse între 10 lei şi 2.500 de lei.

Poşta Română Cashplus MasterCard

Poşta Română a lansat în 2009 un card de debit preplătit, de uz general. Cardul costă 18 lei. Comisionul lunar de administrare este de 4,95 lei.

Cu ajutorul acestui produs se pot efectua tranzacţii de alimentare sau de retragere de numerar, precum şi plăţi la comercianţi sau pe internet.

Cardul se poate încărca la orice oficiu poştal din ţară. "Dacă faci cumpărături şi plăteşti cu cardul vei primi înapoi 1% din valoarea tranzacţiei (BonusCash). După ce totalul cumulat al cumpărăturilor ajunge la 1000 lei, procentul BonusCash devine 0,5%", se arată pe site-ul companie.

Poşta Română pune la dispoziţie două astfel de produse, unul nominal şi unul nenominal. Pentru cardul nominal, limita maximă de alimentare este de 10.000 de lei, iar pentru cel nenominal, de 6.000 de lei.

Totodată, pentru retragerile de la ATM, limita cardului preplătit nenominal este de 250 de lei pe zi, iar al cardului nominal de 1.000 de lei pe zi.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ