Ponta: Vom folosi toate resursele posibile pentru proiectele energetice şi de transport cu Republica Moldova

| 15 noi, 2013

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Bruxelles, că România va folosi toate resursele posibile pentru dezvoltarea proiectelor energetice şi de transport cu Republica Moldova.

Şeful Guvernului a precizat că, în cadrul întrevederii cu preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, cu comisarul pentru Energie, Günther Oettinger, şi cu premierul moldovean, Iurie Leancă, au fost identificate "proiecte concrete de infrastructură energetică, cât şi de infrastructură de transporturi", conform Mediafax.

România este decisă să folosească "toate resursele posibile din bugetul naţional, din fondurile structurale şi de coeziune, prin accesarea altor proiecte europene pentru a dezvolta aceste proiecte energetice şi de infrastructură de transporturi", a declarat premierul Victor Ponta, adăugând că, la începutul anului viitor, ar putea avea loc "o nouă reuniune pentru a identifica stadiul proiectelor prioritare".

Premierul a exprimat, totodată, "suportul total, necondiţionat şi special pe care România îl acordă, şi la Vilnius şi în toate procedurile ulterioare, parcursului proeuropean al Republicii Moldova".

În ceea ce priveşte proiectele de interconectare energetică, Ponta a spus că, în discuţiile de la Bruxelles, pe lângă gazoductul Iaşi-Ungheni, au fost identificate interconectările electrice între Vulcăneşti, Isaccea, Iaşi, Ungheni, Străşeni, Suceava şi Bălţi. "Ce e important aici e că studiile de fezabilitate, şi la proiectele energetice şi la cele de transporturi (...) vor fi întocmite de partea română, din resursele noastre, după care realizarea efectivă se va face atât din resursele bugetare naţionale ale României, cât şi din fondurile structurale şi de coeziune, sau din alte programe", a adăugat Ponta.

Tot în cursul zilei de vineri, cei doi premieri se vor întâlni şi cu comisarul pentru Transporturi, Siim Kallas, pentru a discuta de două proiecte prioritate de poduri: Ungheni-Ungheni şi Fălciu-Leca şi pentru a "identifica şi alte proiecte de transport, care se înscriu în strategia europeană şi care sunt finanţate tot din cele trei surse".

La rândul său, preşedintele Jose Manuel Barroso a precizat că întâlnirea dintre reprezentanţi ai CE, ai unui guvern dintr-un stat membru şi ai unui executiv dintr-o ţară parteneră reprezintă "o mare premieră".

Barroso a mulţumit României şi, personal, premierului Victor Ponta pentru "sprijinul puternic nu numai pentru parcursul european al Moldovei, dar şi pentru Parteneriatul Estic", subliniind că acest suport este "apreciat foarte mult".

Acest sprijin "arată că România nu numai că beneficiază de integrarea europeană, dar are şi o contribuţie foarte importantă la proiectele comune europene", a punctat oficialul european.

Referitor la securitatea energetică şi diversificarea surselor de energie, Barroso a declarat că "nicio naţiune europeană nu ar trebui să fie o insulă energetică izolată de reţeaua europeană", iar Republica Moldova ar trebuie să fie "liberă să aibă aceleaşi drepturi de acces la piaţa internă, dacă doreşte".

Preşedintele CE a declarat că, în cadrul întrevederii, au fost făcute "progrese semnificative în identificarea unei liste de proiecte prioritare comune de interconectare energetică" şi au fost luate "unele decizii concrete".

Pe termen scurt, au fost stabilite două proiecte principale: realizarea gazoductului Iaşi-Ungheni, "primul pas în vederea unui proiect mai amplu care să lege Chişinăul de piaţa europeană a gazelor", şi proiectul de electricitate Vulcăneşti-Isaccea, prin care R. Moldova ar urma "să crească importul de electricitate din România, până la jumătate din consumul intern", a spus Barroso.

Premierul R. Moldova, Iurie Leancă, i-a explicat preşedintelui CE că va vorbi în limba sa maternă - română - care este "deja limbă oficială a UE", pentru a arăta că românii şi moldovenii sunt "mai mult decât vecini".

În opinia sa, proiectele de interconectare cu România, sprijinite de UE, vor face sistemul energetic al R. Moldova "mult mai puţin vulnerabil la tot felul de oscilaţii în regiune".

Leancă a mai precizat că lucrările la gazoductul Iaşi-Ungheni, inaugurate la 27 august, "se derulează aşa după cum ne-am planificat". "Sunt convins că în primul trimestru al anului 2014 vom reuşi să finalizăm gazoductul Iaşi-Ungheni", a mai spus Leancă.

Vicepremierul român Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale, şi vicepremierul moldovean, Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, au semnat, joi seară, la Bucureşti, la sediul MDRAP, contractul de finanţare pentru gazoductul Iaşi-Ungheni.

Contractul de finanţare, în valoare de 5,289 milioane de Euro, a fost încheiat între MDRAP şi Ministerul Economiei din Republica Moldova şi are la bază Acordul încheiat între guvernele român şi moldovean în 2010 privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de Euro acordat Republicii Moldova de România.

"Azi am semnat un document important pentru noi şi pentru R. Moldova, anume finanţarea din partea noastră, a Guvernului României, prin MDRAP, a unei sume care reprezintă cofinanţarea R. Moldova pentru construcţia conductei de gaz Iaşi-Ungheni. Este vorba de un proiect în valoare totală de 26,5 milioane de Euro, din care 7 milioane de Euro reprezintă contribuţia UE. Pentru partea R. Moldova, e vorba de 3 milioane de Euro din partea UE şi 5,3 milioane de Euro pe care i-am semnat azi, bani care vor fi transferaţi de ministerul nostru către R Moldova", a spus Dragnea, după semnarea documentului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ