Povestea neştiută a româncei care a avut LUMEA la picioare

| 04 feb, 2014

După ce a fost secretară în New York, a devenit sultană şi soţia unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume, în ciuda diferenţei de vârstă de peste 40 de ani dintre cei doi.

Marcella s-a nascut in Viena, la 9 noiembrie 1915, intr-o familie instarita, fiind fiica lui Edgar Mendl, un roman stabilit in Austria, si a sotiei sale, de origine maghiara. Edgar era un cunoscut agent de vanzari auto. Parintii au divortat cand Marcella avea doar 5 ani, aceasta ramanand in grija mamei. Tanara, extrem de frumoasa, a urmat cursurile Scolii de Fete “ Schwarzwald” din capitala Austriei.

La varsta de 17 ani, adolescenta de origine romana era o fire vesela, prietenoasa, cu un zambet fermecator. Si-a facut repede prieteni in societatea vieneza si chiar daca avea o varsta frageda, juca de multe ori “bridge”, in saloanele celebrului hotel “Arhiducele Karl”, situat pe Karntner Strasse.

La 20 de ani, Marcella il cunoaste pe afaceristul Arthur Drach, de 38 de ani, cel mai bogat iugoslav din acea perioada, care mostenise de la tatal sau o avere estimata la 200 milioane de dolari. Cei doi au calatorit foarte mult impreuna, dar, treptat, sentimentele dintre cei doi s-au diminuat, culminand cu despartirea.

Pleaca in America si lucreaza ca secretara

Romanca isi iubea enorm tara adoptiva, petrecandu-si numeroase ierni in statiunile montane din Austria, avand chiar si aptitudini sportive. In anul 1938, Austria este anexata Germaniei de catre regimul nazist, iar Marcella paraseste tara, impreuna cu verisorul mamei sale, Siegfried Wilezek, un comerciant de arta, indreptandu-se spre Statele Unite ale Americii.

La cei 23 de ani, fata ajunge in New York, cu 21 de piese de bagaje si cu dorinta de a se angaja. Dupa ce absolva un curs de secretariat, lucreaza la biroul lui Siegfried, insa nu s-a putut obisnui cu aglomeratia metropolei americane. La sfarsitul lui 1939, Marcella Mendl ia decizia de a se muta la Londra, unde se afla si mama sa.

La Londra il cunoaste pe sultanul Ibrahim. Casatoria

Sultanul si fiica acestoraIn capitala Marii Britanii, cele doua femei locuiesc la Hotelul “Grosvenor House”, iar tanara se inroleaza in Corpul de Ambulanta al Armatei, fiind sofer pe ambulanta in timpul bombardamentelor naziste asupra Londrei.

Citeşte şi: Povestea chinezului care a trăit 256 de ani

In anul 1940, pe 28 octombrie, Marcella il intalneste pentru prima data pe sultanul Ibrahim, conducatorul statului Johor din Peninsula Malaezia, in timpul unei actiuni de caritate, cand ii vine acestuia un steag al Crucii Rosii, in fata unui hotel. Ea avea 25 de ani, iar sultanul 67. A fost dragoste la prima vedere, iar dupa o iesire la cafea, Mindl il prezinta pe sultan mamei sale, chiar a doua zi. Cu doar cateva saptamani inainte de aceasta intalnire, iubita sultanului Ibrahim, o dansatoare de cabaret pe nume Lydia Hill, fusese ucisa in timpul unui raid aerian, la Canterbury. Iar in martie 1938 sultanul divortase de cea de a treia sotie a sa, scotianca Helene Bartholomew, conform legii musulmane, pronuntand de patru ori cuvantul malaezian “Talak”, care inseamna “Pleaca”.

Sultanul Ibrahim, un anglofil, conducea sultanatul Johor din anul 1895 si era, la mijlocul secolului XX, unul dintre cei mai bogati oameni din lume, calatorind deseori in Europa, mai ales in Anglia, Franta si Elvetia.

Dupa nici doua saptamani, la data de 6 noiembrie 1940, cel de al 22-lea sultan al statului Johor se casatoreste cu Marcella Mendl, care s-a convertit la Islam, ceremonia avand loc, in jurul orei 11, la Caxton Hall.

Evenimentul a fost unul restrans, martori fiind mama Marcellei si capitanul Abdullah, adjutantul sultanului Ibrahim. Rochia de mireasa a avut inscriptionata stema statului Johor, montata in argint si diamante, iar buchetul a fost alcatuit din orhidee. Dupa oficializarea casatoriei nu a avut loc o receptie oficiala, ci doar un pranz intim. Marcella Mendl devenise Lady Marcella Ibrahim si era descrisa de presa vremii astfel: “a Romanian beauty”.

“Prefer sa uit trecutul. Ceea ce s-a intamplat este pentru viitor, pe care vreau sa il traiesc. M-am indragostit la prima vedere de domnisoara Mindl. Vom fi foarte fericiti”, declara, la acea vreme, conducatorul statului din Malaezia.

Tara adoptiva si incoronarea de 1 milion de dolari

Dupa o luna de la casatorie si dupa o scurta luna de miere, sultanul o aduce pe proaspata lui sotie in Johor Bahru, capitala statului pe care il conducea de mai bine de patru decenii. Aceasta decizie s-a dovedit a fi una neinspirata, pe moment, pentru ca populatia din Johor nu avea incredere in Marcella, privind-o cu mari retineri, iar oficialii englezi si sotiile acestora au umilit-o. Insa, tanara sotie nu a cedat si a facut tot ce i-a stat in putinta pentru a castiga increderea supusilor sai.

In timpul ocupatiei japoneze a tarii, in perioada 1941-1945, iar noul guvern militar a incercat sa il transforme pe sultan intr-o marioneta, fortandu-l pe el si sotia sa, sa paraseasca palatul si sa locuiasca intr-o “cocioaba”, pana la incheierea ostilitatilor. Momentele grele si suferinta nu au facut-o pe Marcella sa isi paraseasca noua tara, fiindu-i aproape sotului, in toate dificultatile.

La 18 septembrie 1950 se naste sultana Tunku Mariam, unicul copil al sultanului Ibrahim si a sultanei Fawzia. Sultanul mai avea din cele patru casatorii anterioare trei fii, cel mai mare dintre acestia, Ismail, succedandu-i la tronul sultanatului Johor.

In anul 1955, sultanul cheltuie aproximativ 1 milion de dolari pentru organizarea, in capitala tarii, a unui eveniment care sa marcheze cea de a-82-a aniversare a sa si cel de al 60-lea an de domnie, pe tronul unei tari cu peste 1 milion de locuitori. Intre timp, tanara de origine romana a castigat simpatia si repsectul supusilor sotului ei, iar in cadrul acestor sarbatori, pe data de 17 septembrie, intr-o ceremonie impresionanta, la care participa zeci de lideri militari si politici din intreaga lume, sultanul Ibrahim o incoroneaza oficial pe Marcella in capitala Johor Bahru. Nu mai era o simpla Lady, Marcella Medl devenise Majestatea Sa Sultana, cu numele de Fawzia binti ‘Abdu’llah.

Moartea

Sultanul si sotia acestuia locuiesc dupa 1957 la Londra, intr-un apartament din Hotelul Grosvenor House. In fiecare zi, soferul sultanului aducea flori si cadouri scumpe pentru sultana. Ibrahim marturisise, in cercuri intime, ca a depus o suma imensa de bani pe numele unicei sale fiice, sultana Mariam.

Sultanul Ibrahim a murit, in apartamentul sau, la data de 8 mai 1959, iar conform relatarilor, sultana Marcella nu a plecat de la capataiul acestuia nici macar un minut, pana in ziua inmormantarii. Trupul sultanului a fost adus la Johor, pe mare, dupa o luna de zile, iar fiul acestuia, Ismail, incoronat sultan, a organizat funeralii nationale, la care a participat si Marcella impreuna cu sultana Mariam, in varsta de 9 ani.

Dupa moartea sultanului si urcarea pe tron a fiului sau din prima casatorie, Marcella isi paraseste tara adoptiva pentru totdeauna si se retrage cu fiica sa la Londra. Averea sultanului Ibrahim a fost mostenita de fiul acestuia, romanca primind doar un apartament de lux in capitala Angliei si suma de 400.000 de dolari, depusa im mai multe banci. In plus, Marcella a primit din partea guvernului sultanatului Johor o pensie lunara de 1.000 de dolari, care urma sa fie sistata, daca femeia se recasatorea.

Sultana Fawzia, nascuta Marcella Medl, a murit in acelasi hotel londonez ca si sotul sau, la data de 1 iunie 1982, dupa o lunga suferinta, cauzata de o boala incurabila. Marcella a fost inmormantata in Mausoleul Sultan Abu Bakar din Johar, denumit astfel dupa numele tatalui sultanului Ibrahim. Sultana era Cavaler al Ordinului Coroana Romaniei.

Fiica Marcellei, sultana Mariam s-a casatorit in anul 1978 cu britanicul Barry Ryan, cantaret pop, de care a divortat doi ani mai tarziu. Cei doi nu au avut copii.

 

Tag-uri: poveste
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ