Poziţia lui Mugur Isărescu despre sistemul de PENSII: Este un cerc VICIOS!

| 15 iul, 2014

Pensii. România este prinsă de cel puţin 14 ani în cercul vicios dat de numărul mare de beneficiari ai sistemului de pensii şi numărul mai mic de contribuabili la acest sistem, şi nu se vede nicio îmbunătăţire în acest sens, a declarat marţi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, în cadrul evenimentului 'Mugur Isărescu şi invitaţii săi'.

Pensii.  "Avem clar un cerc vicios: cinci milioane de beneficiari la pensii şi doar patru milioane şi ceva de contribuabili. Nu este nou! Prima data am ridicat această problemă în Parlamentul României în calitate de premier. Sunt 14 ani de atunci şi, dacă vă uitaţi la cifre, nu se vede nicio îmbunătăţire. Nu poţi să tragi de acest sistem decât dacă ai un raport de 1 la 1', a explicat Isărescu.

El a amintit şi de 'cercul vicios al inflaţiei' din care România a reuşit să iasă abia după 20 de ani. 'Cercurile vicioase din prezent sunt minore, dar trebuie să ieşim din ele', a spus guvernatorul BNR.

Citeşte şi: Încrederea românilor în Mugur Isărescu este în scădere


Isărescu s-a referit şi la 'cercul vicios' al evaziunii fiscale, spunând că cea mai mare problemă generată de acest fenomen este că distruge piaţa. Potrivit guvernatorului, un evazionist de TVA are un avantaj de 24% în faţa concurenţei, astfel încât 'rade tot în jurul lui'.

Citeşte şi: Reducere CAS. Isărescu: Singură, reducerea CAS nu este o soluţie


Şeful BNR a comentat şi propunerea de a se reveni la sistemul de impozitare globală, ca o soluţie pentru echilibrarea sistemului de contribuţii sociale, amintind că la acest sistem s-a renunţat pentru că era greoi pentru că nu existau sisteme electronice.

'Nici după 14 ani nu avem sisteme electronice', a precizat guvernatorul, spunând că şi în prezent contribuabilul vine cu banii şi cu teancul de documente în capitala de judeţ pentru a-şi plăti impozitele.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ