Președintele croat: Croația este interesată de toate proiectele României

| 15 iun, 23:07

Președintele Croației, Kolinda Grabar-Kitarovic, a declarat luni că țara sa își dorește ca relațiile economice cu România să ajungă la nivelul relațiilor politice, punctând că este interesată de proiecte care vizează transportul, renovarea hidrocentralelor, domeniul IT și tehnologiile moderne.

"Aș dori ca relațiile economice să ajungă la nivelul relațiilor politice. (...) Este importantă legătura de transport dintre România și Croația, Zagreb și București și în ceea ce privește regiunea Dunării considerăm că Croația nu a folosit tot potențialul care există pentru a folosi până la capăt culoarul dunărean", a spus Kolinda Grabar-Kitarovic.

Ea a subliniat că una dintre prioritățile sale vizează legătura dintre Marea Baltică și Marea Adriatică și colaborarea din Europa Centrală.

"Ne uităm și la zona dinspre Marea Neagră. Ne uităm la Dunăre nu doar ca un fel de coridor, ci și spațiul care ne va ajuta să dezvoltăm colaborarea pe mai multe domenii, de la infrastructură la transport, inclusiv împărtășirea de informații legat de calitatea de membru în UE", a spus Kolinda Grabar-Kitarovic.

Ea a precizat că își dorește întărirea colaborării trilaterale între România, Croația și Ungaria.

În ceea ce privește colaborarea în domeniul energetic, președintele croat a subliniat că România este una dintre țările care a făcut multe în ceea ce privește independența energetică, arătând că unul dintre obiectivele Croației vizează ca terminalul de pe insula Krk să devină unul dintre cele mai importante.

"Energetic, Croația este interesată de toate proiectele României, printre altele și de proiecte de renovare a hidrocentralelor, dar și IT și tehnologii moderne", a spus președintele croat.

Kolinda Grabar-Kitarovic a mai spus că România și Croația au probleme similare în ceea ce privește lupta împotriva corupției și pentru un sistem juridic cât mai puternic, siguranța socială, reforma sistemului de sănătate, a sistemului de pensii și a sistemului de educație.

Președintele Croației a subliniat că discuțiile cu omologul său român au vizat și demografia și păstrarea tinerilor în cele două țări.

De asemenea, discuțiile au vizat experiența României în UE, colaborarea în cadrul Uniunii, amenințările la adresa societății moderne și chestiunea minorităților din cele două țări.

"Comunitatea română și minoritatea croată din România au o poziție foarte bună și sunt reprezentate în Parlament. (...) Este o punte de legătură între țările noastre și pe mai departe putem discuta pentru ca minoritățile să-și poată păstra tradițiile, limba și toate bogățiile lor", a afirmat președintele Croației.

Ea a arătat că președintele Iohannis susține inițiativa Croației de a discuta în Consiliul UE extinderea Uniunii în regiunea Balcanilor de Vest.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a afirmat că în domeniul economic pot fi promovate firme din România și Croația care să investească în cele două țări.

"Croația și România au legături excepționale care vin din istorie, nu au fost inventate ieri. În baza acestor relații foarte bune noi doi credem și asta am discutat că se pot găsi căi pentru a aprofunda schimburile comerciale. În general, putem să promovăm firme care vor să investească dintr-o țară în alta. Suntem convinși că anii care vor veni vor dovedi că aceste lucruri se întâmplă", a declarat șeful statului.

Președintele Klaus Iohannis efectuează luni și marți o vizită oficială în Croația.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ