Președintele CSM: Cred că o Strategie Națională Anticorupție trebuie să plece de la educație

| 16 feb, 16:44

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mircea Aron, consideră că o Strategie Națională Anticorupție trebuie să plece de la educație, pentru că trebuie avute în vedere valorile dintr-o societate, iar corupția reprezintă ceea ce este împotriva valorii.

"Pentru că Strategia Națională Anticorupție este opera Guvernului, care integrează celelalte instituții, cred că va trebui să plece de la educație. Eu cred că un sistem de educație care nu pune accent pe valori este sortit eșecului. Și vom lupta în permanență, cel puțin sistemul judiciar, cu corupția. Vom fi în permanente programe anticorupție dacă nu se face nimic în zona asta", a declarat marți Aron, la masa rotundă de lansare a Strategiei Naționale Anticorupție, organizată de Ministerul Justiției și Fundația Konrad Adenauer.

În opinia sa, este foarte important ca această strategie să aibă în vedere nu numai sistemul de justiție, dar și sistemul social în integralitatea sa — zona economică, zona administrativă și zona politică.

"E adevărat că nu e vorba numai de școala primară, de școala elementară, de liceu și facultate, există o adevărată explozie în zona educației cu privire la doctorate. Ar fi foarte bine să se pună punct acestei chestiuni, să fie văzute toate doctoratele care sunt luate fără conștiință și fără să fie meritate. Cred că în acest domeniu trebuie făcut ceva. Doctoratele false, doctoratele copiate, doctoratele care nu aduc nimic nou în planul domeniului în care se lucrează sunt adevărate acte de corupție. Pentru că ele presupun în primul rând un 15 — 20% la retribuție. Prin urmare, oamenii care au doctorate iau niște procente. Deci trebuie să lucrăm în general în zona educației, nu numai că așa formezi oamenii, ci pentru că chiar acum au urmări materiale imediate", a spus Aron.

El consideră că sistemul trebuie maturizat, deoarece un sistem mai matur poate să aprecieze mai bine asupra valorilor, corupția fiind, până la urmă, un act împotriva valorii ca atare.

"Se vede clar că, la nivel înalt, la nivel macro, această strategie dă rezultate. Ceea ce văd eu, umblând prin țară, ca un cetățean oarecare, ducându-mă în zona mea, prin Apuseni, văd cum chelesc pădurile mereu, mă întreb 'domnule, ce se întâmplă în comunitățile astea?' Din acest punct de vedere, o să le propun procurorilor să facă formare profesională, în așa fel încât supravegherea urmăririi penale să fie făcută permanent. Modul în care sunt descoperite infracțiunile, modul în care țara este lipsită de valori importante prin inacțiunea celor care trebuie să acționeze lasă de dorit", a arătat președintele CSM.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ