Predoiu: Proiectul de revizuire a Constituţiei, menit să instituie un monopol al USL

| 02 iul, 2013

Proiectul de revizuire a Constituţiei este menit să instituie, pe termen mediu şi lung, un monopol al puterii pentru USL, a afirmat fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, la o dezbatere organizată de Grupul pentru Dialog Social pe tema revizuirii Constituţiei.

"Acesta este, după părerea mea, lucrul cel mai periculos care se poate întâmpla dacă proiectul de revizuire trece aşa cum a fost el redactat pentru moment. Se încearcă golirea de conţinut a acestui stat de drept, prin lipsirea de competenţe, slăbirea de competenţe a instituţiilor fundamentale ale statului. Aşa cum este acum, proiectul ameninţă să slăbească şi statul de drept şi să dezorganizeze administraţia noastră", a susţinut Predoiu.

În opinia sa, adevărata problemă - care pare nerezolvabilă - este mentalitatea politică din spatele acestei revizuiri. 

"Uitaţi-vă ce instituţii sunt lovite de-a dreptul în moalele capului de revizuirea Constituţiei. Avem ÎCCJ care îndrăzneşte să sancţioneze corupţia, avem CSM-ul, avem puterea judecătorească în sensul ei cel mai larg, adică instituţii care, anul trecut, s-au opus desfiinţării statului de drept. Ei bine, aceste instituţii sunt puse acum sub papucul Parlamentului. Legile sunt făcute de oameni şi pentru oameni, nu poţi să prezidezi o comisie de revizuire a Constituţiei fără să ai habar de acest domeniu, şi mai mult decât atât, demonstrând într-un trecut recent că ai alergie la statul de drept. Cu alte cuvinte, faci ceva în ştiinţele juridice sau în viaţa politică şi ajungi să prezidezi reforma unei Constituţii, nu prezidezi reforma unei Constituţii ca să pleci cu ceva", a mai afirmat Predoiu.

În context, senatorul PNL Tudor Chiuariu s-a pronunţat pentru un Parlament bicameral, argumentând cu faptul că nu există nicio ţară civilizată în lume care să aibă un Parlament unicameral.

"Eu cred că important, în România, este să nu-i mai minţim pe oameni, şi i-am minţit odată cu Referendumul din 2009. L-am pus odată cu prezidenţialele ca să ne creăm un avantaj politic, să ieşim preşedinte. După ce am ieşit preşedinte, nu am creat consensul politic să aducem două treimi din Parlament în jurul unui proces de revizuire a Constituţiei care să consacre voinţa populară exprimată prin referendum. Aşadar, i-am păcălit odată. Am spus că vom trece Parlament unicameral, minimum 300 de parlamentari. Important este să nu-i păcălim din nou şi să le explicăm oamenilor că nu există nicio ţară civilizată în lume, la care să ne uităm ca la un model, ca la un standard de democraţie şi care să aibă Parlament unicameral. Toate statele la care noi ne uităm ca la modele de democraţie au Parlament bicameral", a punctat senatorul liberal.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ