ESTE POSIBIL! Întinerirea unui organ CHIAR în corpul subiectului

| 30 mai, 2014

Experții de la Universitatea Edinburgh au reușit cu succes să regenereze un organ afectat, care este esențial sistemului imunitar. Reușita este cu atât mai importantă, cu cât organul regenerat se afla, în timpul procesului, în corpul unui animal viu.

Experții de la Universitatea Edinburgh au reușit cu succes să regenereze un organ afectat, care este esențial sistemului imunitar. Reușita este cu atât mai importantă, cu cât organul regenerat se afla, în timpul procesului, în corpul unui animal viu.

Experimentul a țintit timusul, cu rol important în producerea celulelor imunitare. La fel ca orice alt organ din corp, acesta se deteriorează odată cu procesul de îmbătrânire, lăsând individul mai vulnerabil în fața infecțiilor.

Pentru a întineri timusul șoarecilor bătrâni, experții au „reactivat un mecanism natural care se oprește odată cu înaintarea în vârstă”. Mai exact, ei au încercat să crească activitatea înregistrată la nivelul genei Foxn1, care se „închide” pe măsură ce organismul îmbătrânește. La final, ei au observat că organul prezenta aceeași structură, asemenea celei unui șoarece tânăr. Tratamentul a contribuit și la producerea unei cantități mai mari de globule albe, cu rol important în cazul apariției infecțiilor în corp.

„Rezultatele noastre sugerează că același procedeu în cazul oamenilor ar putea îmbunătăți funcția timusului și, prin urmare, ar putea crește imunitatea în cazul pacienților în vârstă. Cu toate acestea, înainte de a testa acest lucru pe oameni, trebuie să efectuăm mai multe teste pentru a ne asigura că procesul poate fi bine controlat”, a declarat coordonatoarea studiului, prof. Clare Blackburn, de la Centrul pentru Medicină Regenerativă.

Experții speră ca această descoperire să ajute la dezvoltarea unor tratamente pentru persoanele cu sistemul imunitar deteriorat. De asemenea, le-ar putea oferi speranțe pacienților al căror timus a fost afectat de boli genetice, precum sindromul DiGeorge, scrie BBC.

Domeniul medicinei regenerative s-a dezvoltat tot mai mult în ultima vreme, iar experții din această arie au obținut rezultate promițătoare. Anul trecut, cercetătorii japonezi au creat în premieră un ficat uman funcțional, folosind celule stem, scrie Medical Daily. Ei preconizează că un astfel de organ va putea fi folosit pentru transplant în circa 10 ani.

De asemenea, experții de la Universitatea Columbia au reușit să creeze un plămân funcțional și celule respiratorii folosind celulele stem. Și în acest caz însă, autorii menționează că folosirea acestor organe în transplant se va face peste o perioadă lungă de timp.

 

Sursă: semneletimpului.ro

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ