Preşedinte executiv al CLRD: România, pe ultimul loc în UE la indexul inovării

| 14 apr, 16:28

România este pe ultimul loc în indexul inovării la nivelul UE, în pofida faptului că are cel mai mare număr de medalii în invenţii şi inovaţii, a declarat, joi, preşedintele executiv al Asociaţiei Comunităţile Locale Riverane Dunării (CLRD), cu ocazia celei de-a VI-a ediţii a Forumului Inovării Dunăre-Marea Neagră cu tema "Necesitatea şi oportunitatea inovării integrale în Bazinul Dunăre-Marea Neagră".

"Eu am menţionat în fiecare raport al nostru că România este pe ultimul loc în indexul inovării la nivelul UE, în pofida faptului că are cel mai mare număr de medalii în invenţii şi inovaţii. (...) De ce? Pentru că inovarea nu se suprapune cu inventica. Invenţiile abundă în România, dar foarte puţine sunt preluate şi aplicate în fluxul productiv. Ruptura este, pe de o parte, la nivel legislativ, pentru că nu avem reglementată finanţarea inovării la nivelul regiunilor de dezvoltare. Regiunile, în loc să fie interesate să creeze infrastructura, cadrul administrativ-organizatoric pentru inovare, împreună cu universităţile şi camerele de comerţ, sunt complet decuplate de acest proces", a spus Avram, arătând că nici până în prezent legea parteneriatelor public-private nu a fost votată. 

El a precizat că forumul, care "prefaţează dialogul financiar dunărean de la Bratislava", conectează conceptul de inovare cu conceptul de strategie a Dunării. 

"Dialogul financiar dunărean de la Bratislava, pe care noi practic îl prefaţăm prin acest eveniment, va avea rolul să semnalizeze stadiul în care ne aflăm, care este unul incipient, şi va putea propune finanţarea unor activităţi sau tipuri de proiecte care sunt de obicei în zona de business. Partenerul cel mai important ar trebuie să fie sectorul privat în cadrul strategiei Dunării. Aşa cum iese din raportul asupra stării regiunii realizat de un grup de mari institute internaţionale de cercetări economice, administraţia publică, din multiple motive, este mai mult un handicap, un blocaj în calea aplicării", a menţionat Avram. 

Prezent la forum, senatorul Octavian Motoc a afirmat că, în acest moment, România nu stă bine la capitolul cercetare. 

"Din păcate, în acest moment, România nu stă foarte bine la capitolul cercetare şi avem nevoie de sprijin, de experienţa altor ţări care au reuşit ca rezultatele cercetării-inovării să fie traduse în practică. (...) Din păcate, strategia Dunării nu se află într-o fază extrem de concludentă. Nu ne aflăm acolo unde ne-am fi dorit în implementarea acestei strategii. Încercăm să realizăm prin această strategie acel fundament al obiectivului final, acela al creşterii prosperităţii populaţiei din zona Dunării", a menţionat Motoc. 

Miza organizării forumului, desfăşurat la Palatul Parlamentului, este de a promova şi a demonstra avantajele cooperării transnaţionale la nivelul regiunii Dunării, sub egida SUERD, coagulând mecanismele şi metodele cele mai avansate prin crearea "comunităţilor de practici", internaţionalizarea clusterelor, renaşterea industrială a ramurilor cele mai promiţătoare şi constituirea unui hub al inovării integrale la nivelul protagoniştilor din sectorul public şi privat al Dunării de Jos şi litoralului Mării Negre, au precizat organizatorii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ